Solymárról indult el a kezdeményezés, és idén már a térkép szerint 192 település csatlakozott a mozgalomhoz. Ha már nincsenek adventi vásárok, egy jó program, hogy bejárjuk településeinket, és ünnepre hangolódva gyönyörködjünk egymás ötleteiben.

Díszített ablakok

A játék lényege ugyanaz, mint az adventi naptárnál: december elsejétől minden nap másnak a kidíszített ablaka van feldíszítve, kivilágítva. Az ablakdíszítők között a napokat sorsolás útján osztják ki a szervezők. Karácsonyhoz közeledve egyre több ablak világít, karácsonyra az összes ablak pompázik.

Térképpel, vagy anélkül

Hogy melyik nap, melyik ablak „nyílik ki”, azt településenként más és más módon oldják meg. Van, ahol „vadászni kell” a faluban sétálva, majd lefényképezve feltölteni a település csoportjába. Így azok is gyönyörködhetnek bennük, akiknek nem sikerült eljutni.

Fontos a biztonság

Máshol kis térképet készítettek hozzá, ami egyben kedves kis invitáló, a játékot bemutató kártya, és segítségül szolgál az aktuális ablakok megtalálásban. Fontos, hogy ha megtaláljuk az ablakot, figyeljünk egymásra, ne csoportosuljunk, tartsunk kellő távolságot. A legtöbb szervező a kiírásban fel is hívja a figyelmet a biztonságra.

A narancseper Telkiből érkezett

Sóskúton is

Sóskúton, nálunk mindenki egy kis találós kérdésben, rövid versben rejtette el a címet, amit a csoport oldalán tesznek közzé, ez alapján lehet elkezdeni az ablakkereső sétát. Oly sokan jelentkeztek a felhívásra, hogy vannak napok, amikor egyszerre két helyen is nyílik ablak, ami nem baj, mert a település igen hosszú.

Változatosan, kreatívan

Az ablakok igen nagy változatosságot mutatnak: ki-ki előveheti kreativitását, és a világító díszek mellé kerülhetnek színes papírból applikált, fehér papírból vágott, hajtogatott díszek, de a kis életképeknek, a horgolt- faragott díszeknek is nagy divatja van, és persze akadnak, akik a természetes díszeket részesítik előnyben.

Ha szerencsénk van, hamarosan hó födi a kerti díszleteket

A kert is ünneplőben

Az ablakdíszítést ki lehet, sőt, ki kell egészíteni a kert ünneplőbe öltöztetésével, ehhez itt kaphatnak tanácsokat. A téli kerti dekorációk a közelgő ünnep hangulatát vetítik elő, de ebben is legyen környezettudatosság. Fontos, hogy ne műanyag bábukkal tegyük tele a kertet: alkalmazzunk olyan díszítő elemeket, amelyekkel nem terheljük fölöslegesen a környezetet, amiket azután komposztálhatunk. Ezek legtöbbje pénzbe sem kerül, csupán kreatív ötletekbe és egy kis időbe – ami a családdal együtt jó móka.

Vesszőkből, ágakból

Nekem nagy kedvenceim a vesszőkből, ágakból készült alkotások, metszéskor félre is teszem őket, hogy azután koszorúvá, gömbbé, fonattá lényegüljenek – és vannak kerti állataink, amelyek ugyan nem saját készítésűek, de beleillenek a képbe: a vessző-szarvasaink. Nyáron a pincében őrizzük őket, hogy aztán november végén az ajtó elé kerüljenek.

Amikor a kerti csap téli üzemmódra vált, és manónak öltözik

Barátokkal

És ha már az ablakban ragyognak a fények, a kert pedig ünneplőbe öltözött, akkor akár barátaink is felkerekedhetnek, hogy egy rövid látogatást tegyenek, boldog ünnepet kívánva, betartva az előírásokat, ügyelve a biztonságra. Talán az időjárás is kedvezni fog a kerti programoknak, nagykabátban, a jó levegőn, szépségek közt érezhetjük az adventi gondolatokat.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és téli tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!