Az ukrán rendőrök visszafordítják azokat, akik az orosz Szputnyik-V vakcinát kapták meg, és nem engedik be az országba. A határátkelés tilalma kizárólag politikai okok miatt történik.

Pénteken még át lehetett kelni

Péntektől szabadon át lehetett kelni a magyar-ukrán határon koronavírusteszt vagy karanténkötelezettség nélkül. Szijjártó Péter külügyminiszter aznap azt mondta, hogy a határátkelésnél elég a védettségi igazolvány bemutatása és mindegy milyen vakcinával oltották be az illetőt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden működött

Szijjártó Péter pénteken jelentette be, hogy sikerült a két országnak megállapodnia a határátkeléssel kapcsolatban. Azt mondta, lezárták a tárgyalásokat, és a magyarok mehetnek Ukrajnába és fordítva – írja a Blikk.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Fontos volt, hogy át lehessen kelni

Szijjártó elmondta, hogy a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy “az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni.”

Még egyeztettek

A külügyminiszter ehhez még hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek. Azokról a tárgyalások lezárulása után adnak tájékoztatást.

Most mindenkit visszafordítanak

A pénteki bejelentéssel ellentétben most úgy néz ki a helyzet a Záhonyi határátkelőnél, hogy azt, akit a Szputnyik-V-vel oltottak be, nem engedik át a határon. Az ukrán rendőrök mindenkit visszafordítanak, és nem engedik be a szputnyikosokat az országba.

Politikai okok miatt van így

„Az ukrán hatóságok nem engedélyezik a Szputnyik V oltását különböző politikai okok miatt, bármilyen más oltóanyagot elfogadnak de a Szputnyikot nem. Ha olyan állampolgár utazik ki, akinek a papírjára rá van írva hogy Szputnyik, annak nem örülnek az ukrán szervek és belekötnek” – mondta az ATV Híradójának Magyar Zoltán.

Kettős állampolgároknak könnyebb

A kettős állampolgároknak jobb a helyzetük, mivel nekik két útlevelük van, így mindig azt tudják felmutatni a határon, amelyiket elfogadják a hatóságok.

Ez is érdekelhet

Záhonyiak már nem járnak át

A záhonyi lakosok pedig már egyáltalán nem mennek át Ukrajnába, ugyanis azt tapasztalják, hogy a magyar igazolványt nem fogadják el az országban. A helyzeten az sem segít, hogy úgynevezett Covid-biztosítást is kötni kell, amely fejenként 5000 forint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szputnyikk-V vakcina – Forrás: MTI/Balázs Attila