Egy veszélyes, mérgező gyomnövény, a csattanó maszlag esetleges jelenléte miatt termékvisszahívást jelentett be az Aldi áruházlánc. Amennyiben vásárolt belőle, haladéktalanul vigye vissza.

Visszahívja a zöldbabot az Aldi

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt az Aldi visszahívja a Gartengold márkájú vágott, gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezek az érintett termékek

A visszahívásban érintett tételek minőségmegőrzési idő és tételszám szerint:

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

  • 31/08/2023 – L1260S2
  • 31/08/2023 – L1271S3
  • 30/09/2023 – L1289S2

Ne fogyassza el!

A cég azt kéri, hogy aki vásárolt ezekből a termékekből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza bármelyik magyarországi Aldi áruházba, ahol a vételárat blokk hiányában is visszatérítik.

Így néz ki a termék

Forrás: Aldi

Mérgező növény

A csattanó maszlag tropán alkaloidokat (például a gyógyászati célra is használt atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. Tölcsér formájú fehér virágjáról és tüskés terméséről lehet felismerni. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését.

Ezt okozhat

Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Élelmiszerekbe a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A csattanó maszlagot hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják, többnyire 4-24 óráig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, és nagy a túladagolás veszélye.

Szalmonellás Kinder

A napokban írtunk arról, hogy az Európai Unió több tagállamában jelentettek szalmonellás megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők.

Magyarországra is érkezett a termékből

A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek. A Nébih megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, a pontos termékadatokról.

Húsboltokat is ellenőriztek

A Nébih munkatársai az áprilisi húsboltellenőrzés során „Pick” termékként jelölt csomagolásban „Csemege szalámit” is találtak az eladópult felett felfüggesztve. Már a terméken feltüntetett adatok is gyanúra adtak okot, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek.

Nem tudta igazolni az eredetét

Ráadásul az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta bemutatni. Utóbbi hiányosság már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete.

Hamisítottnak minősül

Emellett a termék a törvény szerint még hamisítottnak is minősül, a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Forrás: Aldi áruház – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu