Visszatértek a helyükre a pesti hídfőket őrző, egyenként több mint 10 tonnás oroszlánszobrok. Restaurálásuk bő egy évig tartott. A következő hetekben – budai társaikhoz hasonlóan – a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze a szobrok mészkőtömbjeit. A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint, költségkereten belül zajlik. A munkálatokkal várhatóan 2023 második felére végeznek.

Újra az őrhelyen

A kőszobrokat daruval, három darabban emelték vissza a háromméteres gránittalapzatukra, ugyanúgy, mint néhány héttel ezelőtt a budai oldalon található társaikat. A pesti oroszlánok voltak az elsők, amelyeket tavaly elszállítottak egy újpesti műterembe a megújulás jegyében. A szakemberek csütörtökön helyezték el talapzatukra az egyenként három sóskúti mészkőtömbből faragott szobrokat, már mind a négy Lánchíd-oroszlán ismét eredeti helyén őrködik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Összeragasztják a mészkőtömböket

A következő hetekben – budai társaikhoz hasonlóan – a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze a pesti szobrok mészkőtömbjeit is. A restaurátorok a kőkiegészítő habarccsal először a szoborrészletek közötti rések kérgét építik fel, majd homokkal kitöltik az üreget.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Patinázás és felületvédelem

Ezután ezeket a felületeket is patinázzák, vagyis addig mélyítik a színét, amíg eltüntetik a friss illesztés nyomait. Utolsó lépésként olyan végső felületvédelemmel látják el a kőoroszlánokat, amely késlelteti, hogy azok felületén újra szennyeződés jelenjen meg – részletezte a munkálatokat a bkk.hu.

Titokzatos oroszlán

Az oroszlánok restaurálása több mint egy évig tartott. A BudaPestéskörnyéke is írt arról, hogy októberben – miután a budai szobrok már visszatértek – a pesti hídfőnél egy titokzatos oroszán jelent meg: a több mint 850 ezer kocka felhasználásával épült LEGO oroszlánt azóta a Clark Ádám téren csodálhatják meg a városlakók és az idelátogatók.

Daruval emelték vissza

Fotó: bkk.hu

Több darabban emelték a helyére

Fotó: bkk.hu

Vigyázó szemek a pesti oldalon

Fotó: bkk.hu

Elkészült az aszfaltozás is

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámoltunk arról, hogy a híd felújítása zökkenőmentesen halad. Már elkészült az aszfaltozás, a próbaterhelés november 12-én, szombaton lesz. Ekkor ideiglenesen lezárják a Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakaszt a közúti forgalom elől.

Ütemterv szerint, költségkereten belül

A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint, költségkereten belül zajlik. A híd teljes körű felújítása várhatóan 2023 második felére készül el. Mindeddig a hidat különböző mértékben folyamatosan érintik forgalmi korlátozások, az átkelő és környezete részben munkaterület – írta Facebook-posztjában Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: helyükre kerültek az oroszlánok. Fotó: bkk.hu