Amint arról korábban a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt hatalmas problémákat okozott a vízhiány Solymáron. A tavaly nyári vízhiány idején a településen több ezer embernél nem folyt víz a csapból. A probléma most megoldódni látszana, mivel a Fővárosi Vízművek már ki is építette a csővezetéket, azonban jelenleg az átadási áron vitatkoznak, amíg pedig ez a helyzet, addig biztosan nem folyhat rajta víz.

Nem kötöttek megállapodást

Az Index beszámolója szerint a Fővárosi Vízművek két hónap alatt 550 méter hosszan fektette le a 15 cm átmérőjű csöveket, aminek 10 köbméter per óra kapacitás mellett kaphatnának vizet a solymáriak. A problémát azonban az okozozza, hogy a Solymáron is szolgáltató Állami Duna Menti Regionális vízmű Zrt. sokkalja a vonatkozó területre megállapított víz önköltségi árát, emiatt pedig nem kötött megállapodást a víz átvételére a vízművel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A solymáriak érdeke

A főváros egyébként több átadási ponton is ad vizet a DMRV-nek, a budapesti beruházás pedig a solymáriak érdekeit szolgálná, éppen ezért érthetetlen, hogy az energiaügyi minisztérium miért nem fogadja el a bekerülési átadási árat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Paradox helyzet

Mindez már csak azért is nagyon paradox helyzet, mert A Solymáron és több agglomerációs településen is szolgáltató állami vízműcég kapott fejlesztési pénzeket, a fővárosi viszont nem. Vagyis ez azt jelenti, hogy a solymári problémát a budapestiek által megfizetett vízdíjból orvosotla a főváros.

Megszólalt Tüttő Kata

Ennek kapcsán most megszólalt Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki azt mondta, a fejlesztésért cserébe azt kérték az államtól, hogy legalább annak a szennyvíztisztitó beruházásnak a költségét fizesse ki, amit még Tarlós István érája alatt előlegezett meg és épített ki a főváros. Egész pontosan egy Pók utcai átemelőről van szó, és kb. 700 millió forintba került. Ez a számla a mai napig rendezetlen az állam részéről.

Kritikus helyzet

Ahogyan arról portálunk is hírt adott Solymár tavaly szembesült azzal, hogy a kritikus, forró nyári hónapokban, a DMRV nem tudja teljeskörűen ellátni a 10 ezer fős település vízigényét.

3000 ember maradt víz nélkül

2022 június végére aztán mintegy 3000 ember marad ivóvíz nélkül Solymáron. A DMRV akkor azt jelezte, nem az a baj, hogy nincs víz, hanem, hogy a társaságnak nincs kapacitása. A szomszédos 2. kerület, akkor ingyen zuhanyozási lehetőséget és kedvezményes uszodahasználatot biztosított a solymáriaknak, továbbá a főváros lajtos kocsik bevetésével igyekezett segíteni, a katasztrófavédelem pedig vízszállító autókkal kezdte meg akkor a víztározók feltöltését.

Megoldást kellett találni

A helyzetre persze megoldást kellett találni, a beígért csővezeték pedig el is készült, de most az átadási áron vitatkoznak, amíg pedig ez van, addig a vezetéken biztosa nem folyhat víz. A főváros által kiszámolt átadási ár nettó 417 forint per köbméter lenne. A solymáriak amúgy nem ezen az áron kapnák a vizet, mivel annak az ára 10 éve be van fagyasztva.

Megy vita

A főváros oldaláról a vita azon megy, hogy ki fizeti meg azt a veszteséget, ami a rezsicsökkentetett ár, valamint a valós bekerülési ár között létrejön. A helyzet jelenleg az, hogy az állami cégnek a Budapesti Vízművek által adott víz évi 1 milliárd foritnjába kerül a budapesti vízdíjat fizetőknek, írja a lap.

Menczer Tamás sajtótájékoztatót tart

Menczer Tamás  Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője amúgy pénteken tart arról sajtótájkoztatót, hogy a vízvezeték fogadói oldalon is megépült, ez 800 millió forintba került. Ennek részleteiről korábban itt, a BudaPestkörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk Menczer Tamás júniusban azt mondta: a vezetékkel nagy lépést tesznek a solymáriak vízellátásáért, ugyanakkor a vezeték elkészülte után sem kizárhatók olyan időszakok, amikor a vízfogyasztásuk korlátozására kell majd kérni a lakosságot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció