3908 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 75 321 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Újabb negatív rekord

Minden eddiginél több a koronavírus-fertőzött Magyarországon. Majdnem 4 ezer új fertőzöttet regisztráltak szombatra. Elhunyt 51 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1750 főre emelkedett, 19 032-en pedig már meggyógyultak.

281 ember van lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek száma 54 539 fő. Az aktív fertőzöttek 26%-a, az elhunytak 33%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4048 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magyarok is mennek a szlovák országos tesztelésre

Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelést Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter Twitter-posztja szerint. A miniszter azt írta: noha csak 50 embert kértek, 200 embert küld Magyarország, amit megköszönt Szijjártó Péternek. A bejegyzés szerint Komáromban, Léván, Nyitrán és Tőketerebesen segédkeznek majd a magyarok.

Vörös ország lett Magyarország

Magyarország teljes egészét felvették pénteken az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban.

Ezeket is olvasd el!

Eddig csak néhány megye volt kockázatos

A német Robert Koch országos közegészségügyi intézet listájára szeptember közepén felvették Budapestet, majd fokozatosan egyre több megyét is. Legutóbb október 22-én frissítették, akkor már csak négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna – nem szerepelt rajta. Az újabb, pénteki frissítéssel Magyarország teljes területe kockázatosnak minősül.

Kötelező a karantén

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

Koronavírusos-fertőzötteket tettek egy stadionba

Kétezer friss negatív koronavírus-teszttel rendelkező önkéntes vett részt a minap egy német kísérletben, hogy megtudják, hogyan terjed a koronavírus nagy tömegben, például egy focimeccsen vagy koncerten – írja a Hvg.hu

Fontos szabályok

Néhány szabály betartásával le lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét – vonta le a végkövetkeztetést Stefan Moritz professzor. Eszerint:

  • soha ne engedjenek teltházas rendezvényt,
  • amennyiben lehetséges, inkább üljenek a résztvevők, mert így sokkal jobban lehet tartani a távolságot,
  • mindig, mindenki viseljen maszkot,
  • ha lehetséges, az ülőhelyeken fogyasszanak ételt és italt, illetve
  • célszerű megnövelni a beléptető helyek számát, mert ott is tumultus alakulhat ki.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép forrása: Facebook/Korányi