A városkép védelmével indokolják Dunakeszin a szigorú szabályozást. Ha valaki nem jelenti be a klímát és a kültéri egységet az utcáról is látható homlokzatra szereli fel, akár 1 milliós bírságot is kaphat. Sokan felháborodtak, a helyi főépítész szerint csak a városkép védelméről van szó.

Nem mindegy hol a klíma

A klímák kültéri egységeit olyan helyre kell elhelyezni Dunakeszin, ahol a közterületről nem látszanak, az utcafronti homlokzat védett ilyen szempontból, az oldalsó homlokzatokra már növényekkel takartan el lehet helyezni. Erről is szól Dunakeszi településképi rendelete a klímákkal kapcsolatban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Baj lehet a kültéri egységekből

Sokan mostanában kapcsoltak, hogy baj lehet a klímák kültéri egységeiből, mert az önkormányzat ellenőrizni kezdte azok elhelyezkedését. Sokan felháborodtak az interneten, újabb adóról beszélnek, mások pedig azt kifogásolják, hogy erről eddig senki sem tájékoztatta az embereket.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Mindenkinek tudnia kellene erről

A dunakeszi önkormányzat kommunikációs szakreferense, Szeredi Helga azt közölte a Blikkel, hogy a klímák kihelyezésével és bejelentésével kapcsolatos rendeletek a honlapon megtalálhatóak, emellett minden fórumon (weboldalon, Facebook-oldalon, hírlevélben, helyi médiumban) megjelentették a szükséges tudnivalókat, valamint szórólapot juttattak el minden háztartásba.

Közügy, ami látszik

A helyi Dunakeszipost.hu nemrég inertút is készített a témában Passa Gábor főépítésszel. A szakember elmondta: „az építési tevékenységek onnantól kezdve, hogy azok a közterületről látszanak, már közügynek is számítanak. Aki ilyen módon befolyásolja az utca, a város képét, akaratlanul is bizonyítványt állít ki az egész közösségről.”

Régi szabályozás

Dunakeszi önkormányzata régóta szabályozza a klímaberendezések elhelyezhetőségét. Már a 2006-os helyi építési szabályzat is tiltotta az utcafronti homlokzaton bizonyos technológiai létesítmények, többek között a kültéri klímaegységek elhelyezését. Ezt a szabályozást vette át a 2012-es, majd a 2018-as rendelet is – mondta a főépítész.

Egyre több a klíma

Passa Gábor hozzátette: az elmúlt nyarak, a hőhullámok egyre több klíma felszerelését eredményezik és elértük azt a pontot, hogy vagy tudatosítjuk az elhelyezés feltételeit és a rendezett állapot irányába teszünk egy lépést, vagy a közeljövőben oly mértékig elszaporodnak a kültéri egységek, ahonnan már nehéz lesz a visszaút.

Jelentsék be a klímát

Azért kérik a lakosokat a klímák bejelentésére, hogy meggyőződjenek arról, hogy „a főépítészi engedélyek nélkül az elmúlt években a házfalakra kikerült légkondicionáló berendezések kültéri egységei az előírásnak megfelelő helyre kerültek-e, tehát nem rontják az adott utcaképet.” Hozzátették: a korábban bejelentés nélkül felszerelt klímák esetében, akik megküldik a kért adatokat az önkormányzatnak, amnesztiát kapnak.

Rendezett városkép

„A rendezett városkép megőrzése a célunk, az, hogy olyan homlokzatra szereljenek csak készüléket, ami nem zavarja az utcaképet, a szemet” – hangsúlyozta a város sajtóreferense, Szeredi Helga. Aki a válaszában megjegyezte, hogy azok, akik a határidő lejártáig, ami június 30. volt, nem jelentik be a felszerelt klímát, és az önkormányzat tudomást erről tudomást szerez, azokkal szemben a jogszabályok szerinti eljárást folytatják le.

1 milliós bírság

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos türelmi idő után a mulasztókat felszólítják a légkondicionáló berendezés megfelelő helyre helyezésére, és ha ennek nem tesznek eleget, akkor jön a szankció. Ami akár egymillió forintig terjedő bírság is lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció