Melyek a házépítés kulcsfontosságú lépései, amelyeket nem célszerű kihagyni a folyamatból? Milyen lépések és mérföldkövek mentén javasolt lebonyolítani az építkezés folyamatát, hogy lehetőség szerint minden a megálmodott forgatókönyv szerint működjön? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a gyakorlatias választ. Lépésről lépésre vázoljuk fel tehát a házépítés javasolt folyamatát, így praktikus támpontokat biztosítva a kivitelezéshez.

Milyen családi háztípusok jöhetnek szóba manapság építkezésnél?

Idehaza a legelterjedtebb megoldást az úgynevezett téglaházak jelentik. Mellettük szólhat érvként a tartós szerkezet, valamint a kedvező hőszigetelő képesség – különösen akkor, ha ásványgyapot-szigetelést is kap az épület. Hasonló kivitelezési móddal jár az YTONG házak építése, hiszen YTONG pórusbeton téglával méretpontos szerkezetek építhetők.

Rövidebb kivitelezési idővel lehet számolni a könnyűszerkezetes házak építésénél, cserébe az építmény relatív kevésbé lesz masszív és ellenálló. Népszerű trend a gerendaházak és rönkházak építése, amelyek akár kiegészítő hőszigeteléssel, illetve réteges szerkezettel is készülhetnek. Nem mellékesen rendkívül esztétikusak is.

A zöld épületek közé sorolhatóak a vályogházak,amelyek modern vízszigetelő anyagokkal kiváló alternatívái lehetnek az égetett agyagból készülő téglaházaknak, amennyiben rendelkezésre áll az építéshez szükséges, megfelelő minőségű agyag.

Mielőtt döntés születne az építendő családi ház típusáról, mindenképp érdemes mérlegelni az egyes típusok előnyei és hátrányait. Lényeges szempont, hogy melyik háztípusnak milyen a hőszigetelő képessége, illetve mennyire nyújthat tartós megoldást, és milyen mértékben számít az építése környezetbarát technológiának. Hosszabb távon gondolkodva nem árt kalkulálni azzal sem, hogy az építésre váró családi háztípus a későbbiek során milyen mértékben igényel rendszeres karbantartást. Ezen felül hasznos lehet utánajárni annak is, hogy milyen engedélyek kellhetnek a megálmodott otthon építéséhez.

A házépítés legfontosabb lépései

Fontos, hogy a ház tényleges építése csak azután veheti kezdetét, ha megvan az építési telek, sikerült döntést hozni az épület típusáról, elkészültek a tervek és a szükséges engedélyek beszerzése is megtörtént.

A folyamat első lépése a tereprendezés, vagyis az építési telek előkészítése. Ide sorolandó a ház sarokpontjainak kitűzése, ebben a fázisban kell elbontani a régi épületeket és eltávolítani az építést akadályozó objektumokat.

Ezután jöhetnek az alapozás munkálatai. Ki kell ásni a ház alapját, hogy aztán a betonozást és zsaluzást követően a falak, illetve a tető építése is megtörténjen. A teherhordó- és határoló falak felhúzása után javasolt megoldani az egyéb kőművesmunkákat is.

Amikor kész az alapozás, következhet az ácsmunka fázisa. Fokozott figyelem kell a fedélszerkezet megépítéséhez. Emellett a bádogos és tetőfedő munkálatoknak is kiemelt jelentősége van a végeredmény tartóssága szempontjából.

A munkálatok következő etapjában következhet az aljzatkiegyenlítés. Ezután célravezető foglalkozni a nyílászárók, a fűtési-hűtési rendszerek, illetve a különféle elektromos berendezések célzott beépítésével.

Külön is megéri foglalkozni a hőszigetelés kérdéskörével, például azzal, hogy az épület mely részei kapjanak hőszigetelést. Népszerű megoldásnak számít az ásványgyapot használata, egyrészt a kedvezőnek számító hőszigetelő képessége, másrészt a kedvező ár-érték aránya miatt.

Nem maradhat ki a házépítés feladatai közül a fürdőszobai, szaniter elemek beépítése. A mosdókagylónak, a csaptelepeknek és a WC-csészének a helyére kell kerülnie, mielőtt a munkálatok következő fázisába lépünk.

Ebben elmaradhatatlan állomás a falak vakolása, illetve festése. Amikor a festést sikerült precíz és körültekintő munkával kivitelezni, onnantól kezdve jobbára apróbb simításokból áll csak a házépítés befejező szakasza.

Többek között a belső ajtók felszerelésével, a függönyök és árnyékolók helyre illesztésével, a bútorok helyre rakásával. Persze az esetek többségében a házépítés folyamatának lezártát követően is megmarad a folyamatos tökéletesítés. Elvégre mindig lehet egy kicsit frissíteni, optimalizálni az otthon kinézetén.

Milyen anyagi vonzattal járhat egy családi ház építése 2022-ben?

Soktényezős egyenlet eredményeként jöhet ki egy házépítés összköltsége 2022-ben. Hogy néhány példát említsünk, a választott telek, a megálmodott családi ház típusa és mérete, vagy az anyagbeszerzés egytől egyig hatványozottan befolyásolhatja a kiadásokat. Szintén markáns tétel a különféle anyagok beszerzési költsége. Minél előnyösebb forrásból és minél kedvezőbb áron sikerül megoldani az építési és egyéb anyagok beszerzését, annál kedvezőbb mértékben befolyásolhatók a kiadások.

Mindezen felül a munkaerő és a szakemberek megfizetése alakíthat látványosan a költségeken. Sokat lehet spórolni természetesen akkor, ha a házépítés egyes feladataihoz nem kell szakembert hívni, hanem akár önállóan megoldható a kivitelezés, akár az ismeretségi körből akad segítség. Ennek fényében célszerű mérlegelni, hogy jobban megéri-e megfizetni a szakemberek munkálatait és idejét, vagy a ráfordítandó idő és energia szempontjából az önálló megvalósítás jelenti a kedvezőbb és racionálisabb opciót.

Hogy néhány közelítő értéket is említsünk, manapság átlagosan 14-292 millió összkiadással lehet számolni egy új ház építésének végösszegeként. Ami a négyzetméterenként számítandó átlagot illeti, nagyjából 350 ezer forint körüli összeggel lehet kalkulálni. Persze ennél magasabbra is rúghatnak a kiadások, például egyedi tervezésű házat építve, ahol négyzetméterenként 500 ezer forint körül is alakulhatnak a házépítés kiadásai.

Mi minden kellhet a házépítés sikeréhez?

Mindenekelőtt tudatos tervezés, az elvárások és elképzelések tisztázása, majd pedig precíz kivitelezés. Aminek a kulcsa házépítésnél a hatékony szervezésben, illetve sokszor a rugalmas problémamegoldásban rejlik. Nem árt továbbá a házépítés javasolt lépései mentén menedzselni a folyamatot; ügyelve arra, hogy mindig időben megérkezzenek a szükséges alapanyagok, például a tégla, a tető szerkezetének minden eleme vagy az ásványgyapot hőszigetelés. Ha ezen felül a szükséges munkaerő és szakértelem is rendelkezésre áll, akkor minden szükséges feltétel adottnak tekinthető a házépítés sikeres eredményéhez.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.