Azt gondolhatnánk, hogy az egészségesen ragyogó bőr csak és kizárólag esztétikai vonatkozással bír, hiszen arról árulkodik, hogy az ember ápolt, hogy odafigyel magára és a személyes higiéniájára, emellett pedig képes önbizalmat is adni. A bőrünk azonban ennél sokkal többet tud: jelzi a testünkben lezajló folyamatokat, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Éppen ezért számos életmódbeli szokásunkat át kell gondolnunk – és esetlegesen átalakítanunk –, ha szeretnénk elérni az áhított végeredményt.

Ez pedig nem más, mint a tökéletes bőr, amit ma már számos képszerkesztő programmal, filterrel és millióféle alapozóval el tudunk érni – ám a legtöbben mégis arra vágynak, hogy ezek nélkül is magabiztosak lehessenek a bőrükben. A következőkben abban segítünk, hogy ez ne csak egy elérhetetlennek tűnő vágy maradjon.

Kezdjük az alapokkal!

Ahhoz, hogy bőrünk megkaphassa a megfelelő ápolást kívül és belül egyaránt, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk. Ennek meghatározásában segíthet egy jó kozmetikus, de a következőkben felsoroljuk a leggyakoribb típusokat és azok jellemzőit, így akár mi magunk is meghatározhatjuk, hogy melyikbe tartozunk.

Száraz

Ez a típus alapvetően kevesebb olajat termel, ami ahhoz vezet, hogy a bőr fénytelen, érdes, akár pikkelyesen száradó lesz. Így nem csoda, hogy a száraz bőrűek feszülést, kellemetlen viszketést vagy irritációt tapasztalnak, illetve könnyebben alakulhatnak ki náluk finom vonalak, barázdák is. 

Ha mi is ilyesmivel küzdünk, fontos, hogy az arcápolási rutinunk segítsen a bőrnek fenntartani a természetes nedvességgátját, emellett pedig mindenképpen gyengéd, nyugtató összetevőket tartalmazó cikkeket kell választanunk. Mindebben segíthetnek például a ceramidok, de az olyan termékek is, mint a C-vitamin-szérum, ami mélyen hidratál, és a finom barázdákat is képes mérsékelni. Mindezek mellett kerüljük a hosszú, forró zuhanyokat és az alkoholos, parfümös ápolókat. 

Zsíros

Ez a típusú bőr sok felesleges faggyút termel, amitől az fényesnek, zsírosnak tetszik, különösen a T-zónában, azaz a homlok, az áll és az orr területén. Jó hír azok számára, akik ilyen bőrrel rendelkeznek, hogy ők kevésbé hajlamosak a ráncokra, ám jellemzőek rájuk a pattanások, a mitesszerek és a tág pórusok.

Sokan azt gondolják, hogy a zsíros bőrt már nem kell hidratálni, ez azonban nem igaz. A titok nyitja a megfelelő – nem olajos alapú – termékek kiválasztásában rejlik. Inkább a könnyed, fluidállagú hidratálókat részesítsük előnyben – ezek nem tömítik el a pórusokat, de feltöltik a bőrt. Emellett ez a bőrtípus hálás lesz egy könnyed, habzó arctisztítóért is, ami eltávolítja a szennyeződéseket és a felesleges olajat is. 

Kombinált

Aki ezzel a bőrtípussal rendelkezik, sajnos a fent felsorolt jellemzők mindegyikét tapasztalhatja magán: a T-zóna általában a normálisnál zsírosabb, míg az orcák inkább szárazak, gyakran feszülnek. Ezek a tünetek ráadásul a különböző évszakokkal is változhatnak. 

Éppen ezért ebben az esetben is kulcsfontosságú a bőrtípusnak megfelelő ápolás. Szerencsére ma már ez sem nehéz, hiszen számos kombinált típusra való termék elérhető a boltok polcain. Arra minden esetben figyeljünk, hogy kerüljük az olajos termékeket, helyezzük előtérbe a mélyhidratálást! A hialuronsav például tökéletesen működik ilyen helyzetben.

Normál

Nagyon szerencsés az, akinek normál bőre van: ez se nem túl olajos, nem fénylik, ugyanakkor nem is feszül, hiszen nem túl száraz. Nem jelennek meg rajta pattanások, a pórusok nem tágak, a felszíne nem hámlik, nem viszket. Ilyenkor a bőr textúrája sima, kiegyensúlyozott és nem hajlamos érzékenységre. 

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a normál állapot fenntartásához ne lenne szüksége a bőrnek egy kis segítségre. A megfelelő rutin segít a bőrnek, hogy megkösse a nedvességet, így hidratált, kellemes érzetű maradhat, de a védekezőképességet is támogatja.

Érzékeny

Itt külön részben említjük, ám az érzékeny bőr nem egy külön típus, hiszen mind a zsíros, mind a száraz, mind a normál bőr lehet érzékeny. Ezt tapasztalhatjuk kivörösödésben, pörsenésekben, égő, viszkető érzésben – ezek pedig mind abból származnak, hogy a külső védőrétegünk érzékenyebb a külső, irritáló hatásokra. Ezek lehetnek akár illatanyagok, akár színezékek vagy környezeti hatások is.

Ha érzékenységre utaló jeleket tapasztalunk, akkor érdemes megnézni az arcápolási rutinunkat, és gyakorlatilag minden részletet, ami hatással lehet a bőrünkre, legyen az egy öblítő vagy tisztítószer. Fokozatosan hagyjunk el egy-egy terméket vagy összetevőt, és amikor megszűnik az irritáció, tudni fogjuk, hogy mi váltotta ki azt. 

Valami, amiről nem szabad megfeledkezni…

Az, hogy ismerjük a bőrtípusunkat és annak megfelelően alakítjuk ki a rutinunkat, még önmagában nem elég a sikerhez. Időről időre ugyanis szükségünk van egy kis plusz ápolásra és mélytisztításra, amit csak egy szakember adhat meg. Azaz: meg kell találnunk a megfelelő kozmetikust. Ő meg fogja tudni mondani, hogy milyen időközönként milyen arckezelésekre van szükségünk ahhoz, hogy igazán szép és egészséges lehessen a bőrünk. Sokan ezt a lépést kihagyják, pedig enélkül a fáradozásaink csak részeredményeket fognak hozni. 

Most pedig nézzük is meg, hogy mi mindennel segíthetjük a megfelelő arcápolási rutint és a kozmetikus munkáját!

10 tipp, ami tökéletesítheti a bőrt

Most, hogy az alapokkal már tisztában vagyunk, nincs más hátra, mint sorra venni azokat a tanácsokat, amelyek hozzásegíthetnek minket az áhított bőrképhez. 

Víz, víz és víz

A szervezetünk egészének szüksége van a vízre, így a bőr sejtjeinek is. Ha megfelelően hidratálunk nap mint nap – legalább 2,5-3 liter vizet elfogyasztunk –, akkor ezek a sejtek egészségesek mardhatnak, és a rugalmasságukat is tovább megőrzik.

UV-védelem

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk a bőrünkért, az az, hogy megvédjük a káros UV-sugarakkal szemben. Ezek ugyanis olyan súlyos kondíciókat okozhatnak, mint a bőrrák, de hozzájárulnak a pigmentfoltok és a ráncok kialakulásához is. Ha ez utóbbiakat már tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes kipróbálni egy C-vitamin-szérumot, ami képes visszafordítani ezeket a jeleket. Ezen felül pedig mindennap használjunk legalább 30-as faktorú fényvédőt!

El a kezekkel!

Sokan csak az utóbbi időben, a vírusidőszak alatt, jöttek rá, hogy valóban mennyi baktérium és szennyeződés képes felhalmozódni a kezeinken. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy tartsuk távol azokat az arcunktól. Különösen igaz ez akkor, ha gyulladt pattanások vagy az azok nyomán megmaradt sebhelyek találhatóak a bőrfelszínünkön. De a normál bőr esetén is jó odafigyelni, hiszen a kezünkkel kórokozókat és olajat is juttathatunk a bőrünkre, így pattanásokat okozva. 

Egyszerű rutin

Vitaminbevitel

Az egészséges diéta a kiegyensúlyozott élet lényegi része, és a bőrünk szempontjából is elengedhetetlen. Ha nap mint nap megadjuk legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat a szervezetünknek, az a bőrön is meglátszik majd. Ebből a szempontból a D-, a C-, az E-, valamint a K-vitaminok bevitele az, amire ügyelnünk kell, de a szépségvitaminként ismert A-vitamin is segít abban, hogy közelebb kerüljünk a tökéletes bőrképhez.

Stressz a minimumon

Ha rendszeresen stresszelünk, az hamar meglátszik az arcunkon: a hormonális változásoknak köszönhetően megjelenhetnek pattanások és mitesszerek, de ha ekcémával vagy rosaceával küzdünk, ezek tünetei is súlyosabbá válhatnak. Ezek mellett pedig általánosan reaktívabb, érzékenyebb lesz a külső védelmi vonalunk. Éppen ezért igyekezzünk stresszlevezető gyakorlatokat beiktatni a mindennapjainkba! Teszteljük, hogy nekünk mi válik be: ez lehet jógázás, a kedvenc hobbink űzése, a közösségi média blokkolása, meditáció vagy akár egy jó pszichológus is. 

Káros szokások

Az olyan szokások, mint a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, a bőrünkre is negatív hatással lehetnek, nemcsak az általános egészségünkre. Az alkohol rövid távon száraz bőrt eredményez, de akár irritációt, kipirosodást is okozhat, hosszú távon pedig összességében ronthatja a bőrünk állapotát, míg a dohányzás miatt tágabbak lesznek a pórusok, és a rettegett ráncok is hamarabb megjelennek. Kerüljük tehát a dohányzást, az alkoholfogyasztás során pedig tartsuk be a napi ajánlott mennyiségeket!

Sportoljunk!

Amennyiben helyesen felkészítjük a bőrünket a sportolásra – azaz lemossuk a sminkünket és ügyelünk az UV-védelemre –, az rendszeresen végezve nagyon sokat tehet a bőrünk egészségéért. A testmozgásnak köszönhetően javul a vérkeringés, így az összes szükséges tápanyag eljuthat a sejtekbe, a méreganyagok pedig könnyebben távozhatnak. Emellett a mozgással a bőrünk rugalmassága is tovább fennmaradhat! 

Ideális alvás

A nem megfelelő alvási szokások is azonnal meglátszanak rajtunk, hiszen ilyenkor a bőrsejteknek sincs idejük regenerálódni. Így egyhamar megjelenhetnek a nem kívánt finom vonalak, barázdák, ráncok, valamint pigmentfoltok, de a bőr rugalmassága is csökken. Ezért igyekezzünk nap mint nap legalább 7-9 órát aludni, feküdjünk le és ébredjünk nagyjából ugyanazokban az időpontokban! Arra is ügyeljünk, hogy ne zavarja meg semmi a pihenésünket!

Tiszta eszközök

Bármivel is érünk az arcunkhoz, hogy az legyen tiszta. Mindegy, hogy egy szónikus arctisztító keféről vagy egy sminkecsetről van szó, ha az arcbőrünkhöz ér, legyünk biztosak abban, hogy nincsenek rajta szennyeződések, baktériumok. Ahhoz, hogy ezeket az eszközöket sokáig használhassuk, tisztítsuk őket az előírások szerint! 

Plusz ápolás

Az alaposan kidolgozott arcápolási rutinunk legyen minél egyszerűbb, használjunk minél kevesebb, bőrtípusunknak megfelelő terméket. Ha lehet, kerüljük az illatanyagokat, hiszen ezek általában nem tesznek jót a bőrnek. A napi törődés mellett pedig néha beiktathatunk egy kis plusz ápolást is. Heti 2-3 alkalommal radírozzuk le a bőrünket, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől! Emellett pedig különböző fátyolmaszkokkal vagy hagyományos maszkokkal is kényeztethetjük a bőrt. Ha megtaláljuk a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat, az biztosan meghálálja majd!

Önbizalommal telve

Meglátjuk majd: ha sikerül kialakítani a bőrtípusunknak megfelelő ápolási szokásokat, rendszeresen járunk kozmetikushoz, és még a fent felsoroltakat is egytől egyig betartjuk, hamar meglátszik az eredménye. Ahogyan a cikk elején is említettük: a külső védelmi vonalunkon szinte minden azonnal meglátszik, ami a testünkben zajlik – nem véletlen, hogy a pattanások elhelyezkedéséből könnyen meg lehet mondani, hogy a szervezetünk mely részén van a probléma. Mégis megéri rá vigyázni és törődni vele, hiszen a tökéletes bőr nemcsak az egészségünkről árulkodik, de önbizalommal is eltölt minket! 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.