A rendszeresen és hirtelen jelentkező fájdalom könnyen megkeserítheti a mindennapjainkat. Éppen ezért ha migrénnel vagy éppen fogfájással szembesülünk, igyekszünk mihamarabb megtalálni a probléma forrását, és megszüntetni azt. De mi a helyzet a hátfájással? Miért lehet ez olyasmi, amivel kevésbé foglalkozunk a mindennapokban, sőt: inkább igyekszünk eltussolni a kiváltó ok felkutatását?

A következőkben részletesen kitérünk arra, hogy milyen típusú problémák állhatnak a hátfájás mögött. Ezeket sorra véve máris láthatjuk majd, hogy mennyire fontos mihamarabb lépni, ha mi is rendszeresen tapasztalunk ilyen jellegű kellemetlenségeket. Ezután pedig abban is segítünk, hogy merre célszerű indulni, ha készen állunk tenni a panaszaink megszűntetéséért, megelőzéséért. 

A 15 leggyakoribb ok a hátfájás mögött

A hátfájást a legkülönbözőbb külső és belső tényezők okozhatják: a nem ergonomikus székek használatától kezdve a nőgyógyászati problémákig rengeteg minden állhat a panaszok mögött. A következőkben három csoportra osztva soroljuk fel ezeket az okokat. Először a mechanikai, ortopédiai problémákat tekintjük át, ezután a gyulladásos megbetegedéseket, végül kitérünk az egyéb, előző kategóriákba nem sorolható egészségügyi problémákra is.

Mechanikai, szerkezeti problémák

Ezekben az esetekben a probléma a gerincben, a porckorongokban, valamint az ezeket övező izmokban és ínszalagokban jelentkezhet, majd aztán kisugárzik a környező idegekre fájdalmat előidézve. Ezek mögött a panaszok mögött általában olyan kockázati faktorok állnak, mint az idős kor, a rendszeres stressz, az ízületi kopás vagy éppen a nem megfelelő izomerő, ami miatt az izmok nem képesek megfelelően támogatni például a gerincet. Szintén a leggyakoribb tényezők között említhetjük az inaktív életmódot, a rossz testtartást, amihez jelentősen hozzájárul az ülőmunka – különösen, ha azt nem ergonomikus székeken és ideálisan beállított asztal és számítógép mellett végezzük. 

Nézzük, milyen szerkezeti problémákat tapasztalhatunk meg, ha nem figyelünk oda a kockázati faktorokra!

Amennyiben a gerincet tartó szalagok sérülnek és fájdalmat okoznak, akkor ficamról beszélhetünk. Ez megtörténhet akkor, ha például nem körültekintően emelünk meg valamit, vagy ha „csavargatjuk” a gerincünket, hátunkat. Nagyon rossz szokás például az, ha rendszeresen „ropogtatjuk” a gerincünket, hátunkat, nyakunkat. Az is hasonló fájdalommal jár, ha feszültség keletkezik a hátban, ez általában az izmok vagy az inak sérülése miatt jelentkezik.

Ezeknél komolyabb gonddal állunk szemben, ha a hátunk egy degeneratív porckorongbetegség miatt fáj. Ez általában korral jár: az idő előrehaladtával a gerinccsigolyák közötti porckorongok leépülnek, amiáltalában együtt járhat más, a gerincet övező degeneratív elváltozásokkal, például ízületi gyulladással.

A porckorongokat egy sérv is megterhelheti. Ilyenkor a porckorongok összenyomódnak, a közeli idegekre nyomást helyeznek, így erős fájdalmat tapasztalhatunk. Ez megjelenhet a nyaki gerincben is, de még gyakoribb az, ha az ágyék magasságában tapasztaljuk.

Az is előfordulhat, hogy a csigolyákban jelentkezik valamilyen elváltozás. Az úgynevezett spondylolisthesis esetén a gerinc egy csigolyája elmozdul a helyéről, de az is lehet, hogy egy csigolyánk megreped, esetleg eltörik valamilyen külső behatás miatt.

Szintén rengeteg bosszúságot okozhat a gerincferdülés. Ez alapvetően genetikailag örökölt probléma, de kialakulhat a hosszú évek során állandósult rossz testtartás és a gyenge hátizmok miatt is. 

Amennyiben pedig a gerincet támasztó izmokkal van problémánk – például, ha izomkárosodás miatt feszülnek –, akkor myofasciális fájdalmat tapasztalhatunk.

Gyulladásos állapotok

Különböző gyulladásos megbetegedések is okozhatnak hátfájást. Ezek közül az egyik leggyakoribb az úgynevezett Bechterew-kór – orvosi nevén Spondylitis ankylopoetica –, ami egy degeneratív gyulladásos betegség. Ennek során a gerincoszlop csigolyái közötti ízületek gyulladnak be, majd teljesen el is meszesednek, ami megnehezíti a mozgást.

Itt említhetjük még a csontvelőgyulladást, valamint az arthritis leggyakrabban előforduló formáját is, az ízületi porckopást, amit sokszor osteoarthritisként vagy arthrosisként emlegetnek.

Egyéb egészségügyi állapotok

Szintén sok kellemetlenséggel találhatjuk szemben magunkat, ha csontritkulástól szenvedünk, ami a csigolyák repedéséhez, sőt, akár töréséhez is vezehet. 

A fibromialgia elsősorban az izmokat és a lágy szöveteket érinti, és széleskörű mozgásszervi fájdalommal jár. Emellett jelentkezhet a betegség esetén rendszeres kimerültség, de akár memóriazavar is.

Talán nem is gondolnánk, de szintén okozhat hátfájást az, ha olyan problémáink vannak, mint például a vesekő, vagy különböző fertőzések

A nőknél rendszeres háttájéki fájdalmat okozhat az endometriózis is, ami akkor jelentkezik, amikor a méh belső nyálkahártyája elhagyja a méh üregét, azon kívül is működik, kellemetlen tüneteket előidézve. Emellett a terhesség kilenc hónapja alatt is nagyobb az esély hátfájdalmak kialakulására.

Honnan tudhatjuk, ha komoly a baj?

Mint már említettük, a hátfájás egy olyan tünet, amire sokan csak legyintenek. Egyszerűen betudják a mindennapi stressznek vagy annak, hogy az irodában, esetleg a nemrég kialakított home officeban nem ergonomikus székeken ülnek. Mostanraláthatjuk, hogy a képlet nem ennyire egyszerű: az életmódbeli szokásaink is nagyon sokat nyomnak a latba, azonban a hátfájás okát nem csak ebben kereshetjük. Nézzük, hogy milyen tüneteket tapasztalhatunk a fájdalom mellett, ha valami nincs rendben, és hogy mikor kell orvoshoz fordulnunk!

A fájdalom maga is sokféle lehet: jelentkezhet csak a derék táján, de az egész hátat is érintheti, sőt ki is sugározhat a lábakba, vagy akár a has területére is. Emellett az intenzitása és a kísérő tünetei is  eltérőek lehetnek. Van, aki azt érzi, hogy a fájdalom fokozódik erőltetés vagy mozgatás hatására, mások épp ellenkezőleg: pihenés, ülés vagy állás közben tapasztalják ezt. Egyesek reggel, ébredéskor éreznek merevséget, ami csak akkor csökken, ha valamilyen aktivitást végeznek. Emellett zsibbadás, vagy a lábakban érzett gyengeség is jelentkezhet egyes esetekben. 

Amennyiben ezek a tünetek nem enyhülnek néhány héten belül, akkor már gyanakodhatunk arra, hogy valamilyen komolyabb kondícióval állunk szemben. Ilyen esetben érdemes odafigyelnünk más tünetekre is. Tapasztalunk például zsibbadást, vagy bizsergést? Nem javul a fájdalom gyógyszerek hatására sem? Érzékelünk gyengeséget, fájdalmat a lábakban? Indokolatlanul fogyni kezdtünk vagy belázasodtunk? 

Ha ezek közül bármelyiket észrevettük magunkon, mindenképpen olvassunk tovább, és tegyük meg a legelső lépéseket a gyógyulás felé!

Mit tegyünk, ha ilyesmit tapasztalunk?

Amennyiben hosszú ideje fennálló fájdalommal élünk, elengedhetetlen, hogy mihamarabb megkeressünk egy szakembert. Ő először egy fizikai vizsgálat során fel fogja mérni az állapotunkat, és ha szükséges, akkor akár röntgenfelvétel készítését is javasolhatja. Ezek után a diagnózis már egészen pontosan felállítható, és elkezdhető a hátfájás kezelése. A választott kezelési módszerek természetesen attól függnek, hogy milyen problémával állunk szemben. 

Általánosan elmondható, hogy a hátfájás számtalan típusára – különösen az ortopédiai problémákra – lehet megfelelő az úszás, illetve a gyógytorna. Nagyon fontos, hogy ezeket megfelelően végezzük, a szakember utasításait pontosan betartva, nehogy még nagyobb bajt csináljunk! Sokakon  segít a manuálterápiára is, ami egy gyógyszeres kezelést nélkülöző, non-invazív  megoldás: az izmok és csontok kézzel történő mozgatásával, a teljes testre figyelemmel gyógyít.

Egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres, akár injekciós kezelésre is, akut, előrehaladott problémákra pedig akár műtéti megoldást is javasolhatnak.

Előzzük meg a bajt! 

Most már láthatjuk, hogy az „egyszerű” hátfájás közel sem egy olyan tünet, amit csak úgy figyelmen kívül hagyhatunk. Érdemes a mindennapokban tenni azért, hogy lehetőség szerint megelőzzük a kialakulását, hiszen mint minden más esetben, ez sokkal egyszerűbb, mint a kezelés, gyógyítás.

Fontos, hogy általában egészséges életmódot folytassunk. Mozogjunk rendszeresen, válasszunk egy ízületeket kímélő, közepes intenzitású mozgásformát, amit élvezünk, így rendszeresen is szívesen végzünk! Étkezzünk egészségesen, kiegyensúlyozottan: vigyünk be minden tápanyagot a szervezetünkbe, amire annak szüksége van az olajozott működéshez, és tartsunk mértéket a kevésbé tápláló kalóriák bevitele terén! A csontok, az izmok és ízületek szempontjából különösen fontos a kalcium, a magnézium, a fehérje, a kollagén, valamint a különböző vitaminok – például C, E, K – bevitele is. Ezek mellett a folyadékpótlás is kulcsfontosságú: naponta legalább 2,5-3 liter vizet igyunk meg a szerveink egészségéért!

Testtartásunkra is fordítsunk figyelmet! Ha irodai munkát végzünk, dolgozzunk ergonomikus munkakörnyezetben, ami lehetővé teszi, hogy megfelelően tarthassuk a gerincünket, nyakunkat, karjainkat, lábainkat! Ha más jellegű, például fizikai munkánk van, akkor különösen ügyeljünk arra, hogy a hátunk védve legyen a túlzott megterheléstől! Ha pedig elkerülhetetlen, hogy  gyakran nehezet emeljünk , kiemelten fontos, hogy megerősítsük a hát izmait. Ez teszi majd lehetővé, hogy ne a gerincünkre és a többi csontunkra nehezedjen minden teher. Ha mindezekre következetesen odafigyelünk, megláthatjuk, hogy hamar pozitív változások állnak be a hétköznapjainkban. Nemcsak a kellemetlen hátfájást előzhetjük meg néhány kisebb-nagyobb változtatással, de egy sokkal egészségesebb, gondtalanabb életet is élhetünk!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: officeartdesign.com

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.