165 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában és 605-en vannak lélegeztetőgépen. Szlávik János szerint koronavírus teszttel sem biztonságos egy asztalhoz ülni karácsonykor a családoknak.

3 ezer felett az új fertőzöttek száma

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

165-en haltak meg

Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő.

7500 felett a kórházban kezeltek száma

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen.

Megrohamozzák a magánlaborokat

Több magánlaborban nőtt az elmúlt időszakban a tesztre jelentkezők száma, az egyik ilyen intézményben már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt.

Jobb ha mindenki otthon marad

Mind a kettő – azaz a PCR és az antigénteszt – iránt is nagy az érdeklődés, a szakértő szerint azonban az a legbiztonságosabb, ha valaki mindkettőt megcsináltatja és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehová.

Egy adott pillanatot mutatnak

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa azt mondta, hogy a tesztek mindig egy adott pillanatot mutatnak és nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történhet velünk.

Egy db teszt álbiztonságot adhat

“Ha az egyik nap a tesztünk negatív, attól még a következő napon nyugodtan lehet pozitív. Sajnos az, ha egy tesztet csináltatunk egy családi vacsora előtt egy álbiztonságot mutat” – fogalmazott Szlávik, aki szerint pont a családi rendezvények jelenthetik a legnagyobb veszélyt a vírus szempontjából.

Kritikus az első 2 nap

Ráadásul a megfertőződés után idő kell ahhoz, hogy a vírus jelenléte kimutatható legyen. Szlávik hozzátette, hogy a legkritikusabb időszak pont az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg azok az antitestek, viszont másnap már igen.

„Nem védik meg az ismerőseinket”

“Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy az ilyen tesztek valójában nem segítenek abban, hogy megvédjük az ismerőseinket” – mondta a családi karácsonyokról a főorvos.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán