249 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt napon, jelenleg 1423 fertőzött van lélegeztetőgépen. Póta György gyermekorvos szerint addig nem lesz vége a járványnak, amíg nem kezdik a gyerekeket is beoltani.

Új fertőzöttek

7587 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 593 710 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

249-en haltak meg

Elhunyt 249 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 381 807 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 192 951 főre emelkedett.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

1423-an vannak lélegeztetőgépen

Jelenleg 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztetőgépen.

Ugrásszerűen nőtt a beteg gyerekek száma

Az elmúlt 2-3 hétben ugrásszerűen nőtt a gyerekek megbetegedésének száma az előző hullám csúcsához képest. Szeptember- októberben is relatíve sok volt a pozitivitás, de köztük elhanyagolható volt a kórházba kerültek száma – mondta az ATV-ben Póta György gyermekorvos.

Több a súlyos lefolyású fertőzés

A gyerekorvos szerint a harmadik hullámban nemcsak az érintett gyerekek száma nagyobb, hanem köztük is előfordul a súlyos lefolyású megbetegedés, ami eddig nem volt gyerekre jellemző. Ilyen értelemben új megítélés alá kerülnek a gyerekek.

Hirtelen romlik az állapotuk

Mint mondta, a gyerek és felnőtt betegek között van egy nagy különbség: a gyerekek tovább tudnak kompenzálni, nem látszik annyira a súlyosan betegség, hirtelen éri el őket az összeomlást.

Fontos lenne oltani a gyerekeket

Póta György szerint ezért lenne fontos, hogy induljon meg a gyerekek oltása. „Nem lehet véget vetni a járványnak, amíg a gyerekek szabadon hozzák-viszik a fertőzéseket”. A legnagyobb transzmissziós korosztályt ugyanis az óvodások és kisiskolások jelentik, addig ugyanis nem lesz vége a járványnak, amíg őket nem tesszük védetté. ​

Kismamák oltása

Müller Cecília hétfőn, az operatív törzs tájékoztatóján beszélt arról, hogy a magyar orvosok javaslatait várják, utána lesz hivatalos ajánlás a kismamák, szoptatós anyukák számára a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

Vizsgálják a magyar orvosok a lehetőséget

„A témában sok vizsgálat zajlik, vannak országok, ahol már klinikai III-as fázisban kismamákat is oltanak, hogy e csoportra is ki tudják terjeszteni a vakcináció lehetőségét. Magyarországon a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai szakkollégium vizsgálja a kérdést, az ő véleményüket várjuk, utána alakítja ki javaslatát az operatív törzs” – mondta az országos tisztifőorvos.

Az egyetemi tanárok nyugati vakcinát javasolnak

Kedden Merkely Béla is megszólalt a témában, azt mondta, az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat.  Amit a négy magyarországi orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol: „a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után, 2. és 3. trimeszterében adható be”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán