A környezetre fokozottan ügyelnünk kell, ezért egyre nagyobb szükség van a megújuló energiaforrások szélesebb körű felhasználására. Ennek a leghatékonyabb módja jelenleg a háztartási napelem rendszerek. A napelem segítségével kevésbé terheljük a központi elektromos hálózatot, nem mellesleg pedig a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Az utóbbi években nagy felhajtás volt a lakossági napelem rendszerek körül, mivel a kormány által meghirdetett pályázat nem éppen úgy alakult, ahogy azt eltervezték. Az eredeti célja az lett volna, hogy minél több ingatlanra kerüljön napelem. Ehhez akartak anyagi támogatást nyújtani. A lassú elbírálás és a körülményes lebonyolítás azonban a legtöbb családnak százezres, vagy akár milliós többletköltséget jelentettek.

2024-ben viszont új lehetőség adódik azok számára, akiknek továbbra is fontos a fenntarthatóság és a zöld energia. Ezalatt pedig nem csak a környezettudatos kis fogyasztókat kell érteni, de ide sorolhatjuk a telepítő cégeket, mint például az EnergOptimo Kft.-t, és a hazai napelemes iparág egészét. De lássuk csak, miről is van szó.

Lakossági napelem pályázat indul 2024-ben

A kormány újabb pályázatot hirdetett meg, ez a pályázat azonban kizárólag olyan napelemes rendszerekre vonatkozik, amelyek rendelkeznek energiatárolóval. Ezzel a lépéssel szeretné a kormány ösztönözni a kis fogyasztók decentralizálását, vagyis az önellátó háztartások kiépítését.

A pályázat keretösszege 75,8 milliárd forint, melyből a telepítés költségeinek 66%-át finanszírozzák vissza nem térítendő támogatás formájában. Ez az összeg maximum 5 millió forint lehet. A fennmaradó 34%-ot tehát minden pályázónak önerőből kell állnia. Itt nagyjából 2,5 millió forintról van szó. Elsőre soknak tűnhet, de a tárolóval kiegészített lakossági háztartási méretű kiserőművek (hmke-k) teljes bekerülési költsége olyan 6 millió forint körül mozog. A 2 millió forint (amit önerőből kell fizetni) tehát rendkívül jó ár egy önellátásra képes zöldenergia rendszerért.

Egy energiatárolós napelem rendszer ára, a jelenlegi rezsicsökkentési szabályok mellett várhatóan 8-10 év alatt térül meg. Ha azonban kiegészítjük a rendszert energiamenedzsmenttel és támogató rendszerekkel, a megtérülés idejét akár 5-6 évre is csökkenthetjük.

Ki jelentkezhet a pályázatra?

Az új pályázatra bárki jelentkezhet, de számos feltételnek kell teljesülnie, ezért nem árt alaposan végigolvasni a pályázati felhívást. Azért is érdemes előre megismerkedni a részletekkel, mert a pályázatokat beérkezési sorrendben bírálják el addig, amíg a keretösszeg tart. Így egy esetleges hiánypótlás következtében lecsúszhatunk a támogatásról.

Azt tudni kell, hogy a támogatást csak olyan energiatárolós napelemes rendszerek telepítéséhez lehet felhasználni, melyek teljesítménye 4-5 kW, és 7,5-10 kWh teljesítményű akkumulátorral rendelkeznek. Az akkumulátor célja, hogy elraktározza azt az áramot, melyet a napelem napközben megtermelt, de nem használtunk fel azonnal. Az akkumulátor segítségével tehát akkor sem kell a hálózatból vételezni energiát, ha a napelem épp nem működik (például éjszaka).

Jogos észrevétel lehet, hogy a megadott teljesítmény nem minden esetben fedi le egy család energiaszükségleteit. Ilyenkor érdemes egy energiamenedzsmenttel és támogató rendszerekkel bővíteni a napelemes rendszert. A kormány egyébként azért döntött a kis teljesítmény mellett, mert nem erőművek létrehozását szeretnék, hanem önellátó háztartásokat.

A támogatásra olyan nagykorú, magyar adóazonosító jellel rendelkező személyek jelentkezhetnek, akinek nincs köztartozásuk, és a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkeznek. Ezenfelül egy személy csak egy pályázatot nyújthat be, mint ahogy egy ingatlanra csak egy pályázat nyújtható be. A beruházással érintett ingatlannak családi háznak kell lennie, és nem lehet vállalkozás székhelye, vagy telephelye.

2024-től bevezetik a bruttó elszámolást a napelemes háztartásoknak

Az új bejelentések szerint 2024-től bruttó elszámolás vonatkozik a hmke tulajdonosokra, mivel ez az Európai Bizottság előírása. Azt azonban hangsúlyozták, hogy a bruttó elszámolás díjazása fair lesz. A további részletek sajnos még nem ismertek, ezért érdemes figyelemmel követni az ezzel kapcsolatos híreket.

A bruttó elszámolás nem vonatkozik azokra, akik 2023. szeptember 7-e éjfélig jelezték napelem telepítési szándékukat. Ha a rendszer üzembehelyezése megtörténik 2026. január 1-jéig, akkor a friss hmke tulajdonosok a telepítés napjától számított 10 évig az éves szaldó rendszerbe kerülnek. Amennyiben valamelyik dátumnál csúszás történik, úgy kénytelenek lesznek a bruttó elszámolásba csatlakozni.

Megszűnik a betáplálási stop az ország nagy részén

2024. január 1-jétől az ország nagy részén feloldják a napelemek betáplálási stoppját, melyet 2022 októberében rendeltek el. Ez a változás az áramkörök 93%-át, és a háztartások 84%-át érinti. A betáplálás azoknak fontos, akik még nem rendelkeznek energiatárolóval, hiszen ők a rendszerben “tárolták” azt az energiát, amit a napelem megtermelt, de nem tudtak felhasználni.

Ez a módszer azonban továbbra is költséges lesz, úgyhogy mindenképp megéri egy energiatárolós napelem rendszerre váltani. A fenti szabályozásoknak is ez a célja, vagyis az önellátó háztartások kialakítása.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: energoptimo.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.