A Városháza és a Kormány között hónapok óta tart az adok-kapok a Lánchíd felújítása miatt. A kormánypártiak szerint a főváros semmit sem csinált az elmúlt nyolc hónapban, a főváros szerint a kormány nem ad pénzt.

Karácsony Gergely főpolgármester kedd reggel a Lánchiddal kapcsolatban az alábbi négy tényt osztotta meg a fővárosiakkal.

  1. Az előző városvezetésnek 9 éve volt a Lánchíd felújítására, most mégis a 8 hónapja dolgozó új vezetést támadják.
  2. A kormány mostantól minden évben egy teljes Lánchíd-felújításnak megfelelő összeget von el Budapesttől.
  3. A kormánynak valójában egy fillérjébe sem kerül a felújítás: nagyjából annyi pénzt adnak, amennyit a fővárosnak ÁFA-ként be kell majd fizetnie a beruházás után.
  4. A főváros hónapok óta dolgozik a Lánchíd-felújítás előkészítésén, hamarosan kiírjuk az erre vonatkozó közbeszerzést – írja a főpolgármester.

A kormánypárti politikusok szerint a főpolgármesternek már rég ki kellett volna írnia a felújításról szóló közbeszerzést, Tarlós István pedig nemrég arról beszélt, hogy a híd olyan életveszélyes állapotban van, hogy könnyen combcsontig beszakadhat rajta egy gyalogos.

Legutóbb a Lánchíd-felújítása kapcsán arról írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, Pálinkás József adakozásra kér minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót világszerte, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez és anyagilag is támogassák a Lánchíd felújítását.

A gyűjtés a Kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely elmondta, hogy a főváros anyagi helyzete jó, a fővárosnak csak államkötvényben 180 milliárd forintja van, ebből 39 milliárd hitel formájában áll rendelkezésre. Gulyás szerint ennek ellenére semmilyen előkészület nem történt azóta. A miniszter szerint a támogatásból és a rendelkezésre álló forrásokból elkezdődhetne a híd felújításra.

A miniszter azt is elmondta, ha lesz értelme, hogy befizesse egynapi jövedelmét egy Pálinkás József által felvetett felújítási alapba, megteszi.

Kitilthatják a Lánchídról a gyalogosokat, pocsék állapotban van a híd

Nagy a kockázat a Lánchíd járdalemezénél, ami akár be is szakadhat– ez derül ki a Budapest Közút Zrt. által megrendelt vizsgálatsorozat….A teljes cikkünk ide kattintva érhető el!

Kiemelt kép: Lánchíd – Fotó: BPK