Bár az ünnepek mindig boldogsággal és örömmel töltik el a szívünket, azért egy felnőtt szülő számára igenis tudnak álmatlan és kellemetlen éjszakákat okozni. Mégpedig az ajándékok, a kevés idő és persze a pénz miatt. A szeretet ünnepe alapvetően a családdal töltött időről, a közös főzésről, a finom lakomákról és a pihenés időszakáról kéne, hogy szóljon. Ám az elmúlt évszázadban az ajándékozásé és a költekezésé lett a főszerep, ami sok embernek és családnak tud stresszt okozni. A fogyasztás és pénzszórás szinte törvényszerűvé nőtte ki magát, ami nem kevés lelki megpróbáltatással jár. Nézzük, hogyan is előzhető meg és kezelhető a stressz!

Milyen hangulat jellemzi az ünnepi időszak előtti heteket?

A gyerekek számára mindig sok izgalmat és kellemes pillanatokat okoznak a karácsony előtti hetek. Újabbnál újabb ünnepi játékokkal, programokkal, elfoglaltságokkal igyekszenek megteremteni a hangulatot maguk számára, ám ezzel szemben a felnőttek már jóval kevesebb örömet lelnek ebben az időszakban. Kezdetét veszi a rohanás, a stressz, a főzéshez és sütéshez szükséges alapanyagok, finomságok beszerzése, az ajándékok megvásárlása, a családi összejövetelek megszervezése, és még sorolhatnánk. Az biztos, hogy ezekben a hetekben óriási stressz tud rajtunk úrrá lenni.

Mit tehetünk, ha stresszmentesen szeretnénk készülődni az ünnepekre?

Ma már egyfajta jelenségként tartják számon az ünnepi stresszt, amelynek legyőzésére többféle módszert, tippeket és praktikákat találtak ki, ezzel is segítve azokat, akik hajlamosak könnyebben feszültté válni december első heteiben.

1. Ismerjük fel a stresszt okozó tényezőket!

Szakemberek azt tanácsolják, keressük meg azokat a bizonyos tényezőket, amelyek felelősek lehetnek a problémáért. Ezáltal pedig könnyebben tudjuk elkerülni a stresszel, nyomással járó szituációkat. Természetesen ezeket a legtöbbször mi magunk generáljuk a mások általi nyomás és megfelelési kényszer miatt, ugyanakkor nem szabad elfelejteni az ünnepek elsődleges lényegét, amelynek semmi köze nincs a méregdrága ajándékokhoz. Ehhez pedig hozzájárul, hogy a szeretteinkkel és hozzátartozóinkkal való kapcsolatunk amúgy sem szokott teljesen stressz- és konfliktusmentes lenni, az ünnepek alatt pedig kénytelenek vagyunk több időt összezárva tölteni velük. Mások viszont ennek az ellenkezője miatt érzik magukat stresszesnek. Pontosabban a nagy magány miatt. A karácsony és az új év rengeteg egyedülálló számára jelenti az év legszomorúbb időszakát.

2. Készítsünk költségvetést!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy költségvetés és pénzügyi tervek nélkül esnek neki az ajándékvásárlásnak, ami utána nemcsak bosszúságot, hanem rengeteg aggodalmat is szül, főleg ha egy vasunk sem marad. Az ajándékokon kívül ugyanis számolni kell az ételek, italok és az esetleges utazások költségeivel is, amelyekkel könnyen egy kiürült kassza mellett találhatjuk magunkat. Célszerű tehát húzni egy határt, és külön pénzt gyűjteni erre az időszakra. Beszéljük át szeretteinkkel, hogyan lehetne az anyagiakon osztozni, illetve hogyan lehetne gazdaságosabbá, mégis meghitté tenni a karácsonyt. Ha kell, rajzoljunk otthon egy táblázatot, és írjuk fel a teendők fontossági és anyagi sorrendjét. Ha minden kötél szakad, keressünk fel több bankot a gyorskölcsön miatt, amely akár néhány napon belül megoldást adhat erre az időszakra. Mindössze nézzünk alaposan utána a kamatozásnak és annak is, mennyi idő alatt kell törleszteni a felvett pénzt.

3. Figyeljünk a testünkre!

A nagy hajtásban, az év végi időszak sűrűbb napi teendőiben és persze a karácsonyi előkészületekben gyorsan kimerülhetnek az „elemeink”. Ez nemcsak szellemi, hanem fizikai fáradtsággal is társul. Figyeljünk oda magunkra! Szánjunk időt a sportolásra, egy meleg fürdőre, egy masszázsra vagy csak egy pár perces meditációra, amely ellazítja az izmainkat és az immunrendszerünkre is jótékony hatással van. Ugyanis ha nem figyelünk jobban ennek fontosságra, fogékonyabb lesz a testünk a betegségekre.

4. Menjünk a szabadba!

A decemberi időszakot sokan a plázákban és bevásárlóközpontokban töltik ahelyett, hogy a szabadban csinálnának programokat. A koronavírus a vásárlási szokásainkat is teljesen átírta, amelynek számos negatív hatása mellett akad néhány pozitív is. Például az, hogy a zsúfolásig tömött plázák helyett otthonról, kényelmesen is megvásárolhatjuk azokat a dolgokat, amelyekre valóban szükségünk lehet. Ezzel nem csak költséghatékonyabbak lehetünk, de a felszabadult időnket igazi programokra tudjuk fordítani.

+1. Mondjunk nemet!

Ennek az időszaknak a boldogságról, a meghittségről és az örömről kell szólnia, éppen ezért ami bosszúságot vagy feszültséget kelt bennünk, söpörjük arrébb. Ne vegyünk tudomást róluk, és tanuljunk meg nemet mondani ezekre. A nem várt programok közül igenis húzzunk ki néhányat, és ha idő szűkében vagyunk, akkor találjunk ki alternatív lehetőségeket, például sütés helyett vegyünk kész süteményeket.

Hogyan kezeljük a stresszt, ha valami mégsem úgy alakul?

A stressz egyfajta válaszreakció a környezetünk különböző hatásaira. A stresszt napjaink népbetegségeként tartják számon, amit a túlhajtott életmód, a rohanó hétköznapok, az ingerszegény környezet és a mértéktelen online reklámok tömkelege vált ki nálunk. Erre pedig rájönnek az otthoni és munkahelyi konfliktusok, a megfelelési kényszer és az önbizalomhiány is. Nem hiába mondják a szakemberek, hogy nagyon fontos ennek a kezelése, amelyre több hasznos és egyszerű praktikát tudunk bevetni, ha nincs pénzünk heti több alkalommal wellness hotelekbe vagy pszichológushoz járni.

Indítsuk jól a napot!

Sokan még csak nem is sejtik, mennyire sokat számít a felkeléstől számított első óránk. Ilyenkor igyekezzünk pozitív dolgokkal erősíteni az indulást. Készítsünk egy finom, mézes teát, reggelizzünk bőségesen, vegyünk egy frissítő zuhanyt, öltözzünk fel szépen és mosollyal az arcunkon induljunk munkába.

Tartsuk szem előtt a kényelmet!

Elképesztően fontos, hogy a munkavégzést a legkomfortosabban végezzük el. A tartásunk, a testünk, a csontozatunk megérdemli, hogy odafigyeljünk rá, még ha ezt egy jó székkel is tesszük. Ne spóroljunk ezeken a dolgokon, hiszen a testünk is meg fogja hálálni, ha odafigyelünk. Főleg az ünnepi időszakban, amikor hajlamosak vagyunk több órán át az online oldalakat bújni, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékokat.

Iktassuk ki a konfliktusforrásokat!

„Könnyű ezt mondani!” – szólna mások szájából, holott pontosan ilyen egyszerűen és könnyen tudunk változtatni a dolgok állásán, még az ünnepek alatt is. Ha úgy érezzük, hogy nagy rajtunk a nyomás, túl sok az elvárás és a tennivaló, akkor tegyünk félre mindent! Pár órára kapcsoljuk ki a telefont, hiszen az üzenetek és a kívánságok tudnak várni egy kicsit.

Merjünk segítséget kérni!

Ha úgy ítéljük meg, hogy erőnkön felüli felelősséget vettünk a nyakunkba például egy 10-20 fős karácsonyi vacsorával, vagy elhamarkodottan ígértük meg, hogy minden ajándékot és főzéshez szükséges alapanyagot határidőre beszerzünk, ne féljünk segítséget kérni a családunktól és a barátainktól. Mindenki esett már abba a hibába, hogy nem mérte fel kellőképpen a munícióit és a szabadidejét. Ne essünk abba a hibába, hogy a büszkeségünk miatt elúszunk, hiszen ezzel nemcsak magunkat hozzuk kellemetlen helyzetbe, hanem veszélybe sodorjuk a mindenki által várt ünnepi összejövetelek tökéletességét is.

Kellemest a hasznossal!

A karácsonyi vásárok igazi különlegességnek számítanak, ha valamilyen aprósággal lepnénk meg szeretteinket. Illatos mézeskalács válogatások, igazi ínyenc borok, kézműves ételek vagy éppen tárgyak – ezek mind-mind megtalálhatóak a december elején nyílt vásárokban, ahol nemcsak a meglepetéseinket tudjuk gyorsan és egyszerűen beszerezni, hanem egy finom forralt bor mellett el is tudjuk engedni magunkat a nagy sürgés-forgás közepette akár egyedül, akár a barátaink vagy a családunk társaságában. Nem csak jó shopping helyszín, de remek csodás program is.

Énidő!

Nagyon fontos, sőt mi több elengedhetetlen a magunkra fordított idő, a saját szabadidő, amikor csak és kizárólag a saját igényeinket és vágyainkat tartjuk szem előtt. Erről persze hajlamosak vagyunk megfeledkezni a temérdek teendő és karácsonyi előkészület kellős közepén. Szakítsunk tehát időt azokra a dolgokra, amelyek minket tesznek boldoggá. Adjunk magunknak egy szabad délutánt vagy akár egy teljes napot. A testünk és a lelkünk is meg fogja hálálni, hogy gondoltunk rá.

Milyen az igazi ünnepi hangulat?

Az ünnepi hangulat örömteljes, boldog és felhőtlen. Az, amikor az illatok, a fények és az emberek mosolya tölt el minket őszinte szeretettel. Az ajándékok és a pénzköltés mit sem számítanak, míg a közösen töltött idő, a finom családi ebédek és vacsorák mindenki szívében életre keltik a karácsony szellemét. Ezekre odafigyelve igyekezzünk megfogadni a fentebb említett tanácsokat, hogy stressz- és feszültségmentes karácsonyunk legyen.

Lehetőleg minél hamarabb álljunk neki a karácsonyi készülődésnek, és írjunk egy hosszabb listát, amihez nem árt, ha időbeosztást, határidőket és egy költségvetést is mellékelünk saját magunknak. Ez ugyanis egy nagyszerű iránymutató tud lenni, méghozzá azért, mert így az anyagi kereteinken belül tudunk maradni és a feladatok elvégzésének határidejét is betartjuk. Ha pedig egy kis pluszra lenne szükségünk, érdemes a gyorskölcsön felvételét is megfontolni. Azonban elsősorban mindig az egymásra való odafigyelést és a szeretteinkről való gondoskodást tartsuk szem előtt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!