A koronavírus-járvány harmadik hullámának lassú lecsengését mutatja, hogy napról-napra javulnak a számok, immár kevesebb, mint 9000 beteget ápolnak kórházban. Habár a számok így is nagyon rosszak, de a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent az előző hetek statisztikáihoz képest.

4604 új fertőzött

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldal szerint 4604 új betegnél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 746 802 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

217 halott

A betegségben elhunyt 217 többségében idős, krónikus beteg. A járványban eddig 24 979-en vesztették életüket Magyarországon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nő a gyógyultak száma

Szerencsére a gyógyultak száma is folyamatosan nő, eddig már 450 791 fő felgyógyult a betegségből, míg az aktív fertőzöttek száma jelenleg 271 032 fő.

9000-nél kevesebb vannak kórházban

Még így is több ezren szorulnak kórházi kezelésre, de az alagút végén lévő fényt jelzi, hogy összesen 8947 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 1 093-an vannak lélegeztetőgépen. Összehasonlításképp március közepén ugyanezek a számok sokkal rosszabbak voltak: március 22-én 11 276 beteget ápoltak kórházban, és közülük 1340-en voltak lélegeztetőgépen.

Haladunk az oltással

Folyamatosan zajlik az oltás, aminek köszönhetően eddig már 3 213 837 főt beoltottak, akik közül 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta. Jó hír, hogy az oltásra regisztráltak kétharmada már megkapta a vakcinát: a regisztrált idősek 90%-a és a 18-59 év közöttiek közel fele (49,9%) is már túl van legalább az első oltáson.

Bármikor csöröghet a telefon

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják, hogy most már tényleg bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltaknál a telefon, hogy mehet az oltásra. Ma soron kívül oltják a pedagógusokat, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat.

Ők is előbb megkapják a vakcinát

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zánkán jelentette be, hogy kérésüknek eleget téve a papokat és a lelkészeket is előbbre veszik az oltási sorrendben. Az egyházak már hetek óta próbálkoztak a soron kívüli oltásukkal, de a kérésüket korábban visszautasították.

Fontos a munkájuk

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a kormányhoz fordult a kérésükkel, hogy hadd kaphassák meg előbb a vakcinát, hiszen fontos tevékenységet végeznek. Többek között kórházakban látnak el feladatokat, iskolákban oktatnak és temetési szertartásokat végeznek a járvány idején is.

Hitoktatók már megkapták az oltást

Gulyás arról is tájékoztatott, hogy azok a papok, akik hitoktatói tevékenységet végeznek, a pedagógusokkal együtt már megkapták a vakcinájukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Komka Péter