Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a katolikus, a református és az evangélikus egyház, hogy a lelkészeiket is vegyék előre az oltási sorrendben. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint másokhoz hasonlóan a lelkészek is az életüket kockáztatják a munkájuk során, ezért igényt tartanának a mihamarabbi vakcinára. Most a lelkészek kérésére megérkezett a válasz az Emmitől.

Nekik is kell az oltás

Mint korábban beszámoltunk róla, Fabiny Tamás szerint a lelkészek is küzdenek a koronavírussal a munkájuk során, például amikor elmennek a betegekhez vagy amikor temetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Levelet írtak

A püspök úgy véli, hogy a lelkészek a munkájuk során kifejezetten veszélyhelyzetben vannak, és mivel a munkájuk hasonlít a pedagógusokéhoz, ezért hozzájuk hasonlóan őket is előrevehetnék az oltási sorrendben. Követelésüket levélbe foglalták, amelyet elküldtek Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy fontolják meg a kérdést.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Időseket oltják

Az egyházak kérdésére végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adott választ. Mint írták, az oltások beadatása az oltási terv szerint zajlik, és mivel jelenleg az időseket oltják, így nem fog sor kerülni a lelkészek külön vakcináztatására. Hozzátették, hogy azok a lelkészek, akik 65 évnél idősebbek, természetesen megkaphatják az oltást, az oltási rendnek megfelelően – írja az ATV.

Nagy a nyomás

Fabiny véleménye szerint a lelkészekre nagy feladat hárul a járvány során, mert nekik is részt kell venniük a járvány okozta depressziós hangulat feljavításában. A püspök továbbá úgy véli, hogy a kiábrándult társadalom felépülésében sokat tudnak segíteni az egyházak.

Elhunyt egy plébános

Az oltásra feltehetően azért is jelentkeztek be a lelkészek, mert nemrég koronavírusban elhunyt a Szent István-bazilika plébánosa, Snell György. A bazilikában ezenfelül olyan káplán atyák is elkapták a fertőzést, akiknek a kiesése miatt már szüneteltetni kellett a miséket a bazilikában.

Elhunyt Snell György

“Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg” – írta közleményében akkor Erdő Péter bíboros, prímás. 

Ezt mondta Erdő Péter

“Snell György püspök életéért és szolgálatáért hálásak vagyunk, és imádságunkkal a Mindenható Isten irgalmába ajánljuk. A temetéséről később rendelkeznek” – mondta a bíboros.

Mások is elkapták a fertőzést

Erdő Péter szerint azonban nemcsak Snell György kapta el a koronavírust, hanem más káplán atyák is megfertőződtek. Éppen ezért szerinte fel kéne kutatni az összes kontaktszemélyt, aki a Szent István-bazilikában lehetett.

Folyamatosan oltanak

Mindeközben az oltás folyamatosan, rendben és ütemezetten zajlik. A legfrissebb koronavírusszámok szerint eddig már 2 312 501 fő megkapta legalább az első oltását. Továbbra is az időseket oltják, de az iskolák lehetséges újranyitása miatt a pedagógusokat is előrevették az oltási sorrendben. Ezen kívül még a kismamák és a várandósok vakcináztatását hozták előbbre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: mise a Szent István-bazilikában – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu