A konyhaszekrények a legtöbb háztartásban intenzív használatnak vannak kitéve. Naponta többször nyitogatjuk az ajtókat, a zsíros, olajos ételek, a pára és a gőz pedig még a legjobb minőségű faanyagot is kikezdik az évek során. A szekrények az idő múlásával természetes módon is kopnak és veszítenek eredeti fényükből, így előbb-utóbb mindenkiben felmerülhet a csere szükségessége. Egy új konyhabútor azonban óriási kiadás lehet, mit tehetünk tehát akkor, ha vásárlásra éppen nincs lehetőségünk? Az utóbbi években egyre népszerűbb a sajátkezű felújítás, lássuk, hogyan is kezdhetünk hozzá!

Miért újítsunk fel ahelyett, hogy újat vennénk?

Mindannyian hallottuk már a bölcsességet, miszerint ha valami elromlott, azt nem eldobni kell, hanem megjavítani. Ez bizonyos szinten a lakásunk berendezésére is igaz, természetesen persze ez nincs így a végsőkig: ha a konyhaszekrények megvetemedtek, szerkezetileg is súlyosan sérültek, funkcióik elavultak, méretük nem megfelelő vagy folyamatosan újabb problémák merülnek fel velük, érdemes lehet újakat vásárolni. 

Ha azonban az egyetlen gondunk az, hogy a bútor stílusa vagy a színe nem tetszik, esetleg már meguntuk azt, akkor kiváló lehetőség lehet a felújítás. Ez a megoldás sokkal költséghatékonyabb, mint egy bútorcsere: néhány új elemet, szerszámot és festéket kell csak vásárolnunk, a munkáért pedig nem kell fizetni, ha azt magunk végezzük. Emellett ez a módszer sokszor időtakarékosabb is: ugyan néhány napot rá kell áldoznunk, de nincs szükség hosszan tartó tervezésre, válogatásra és beépítésre, ráadásul nem jár akkora felfordulással sem, mint a teljes bútorcsere. 

Ezzel a megoldással csökkentjük a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét, ami azonban a legfontosabb az az, hogy a felújítás által olyan egyedi és stílusos konyhát kaphatunk, amilyennel rajtunk kívül senki sem rendelkezik. 

A konyhaszekrények felújításának menete

Ha elhatároztuk magunkat, az első komoly lépést már meg is tettük álmaink konyhája felé. Lássuk, hogy hogyan érdemes nekiállni a munkának!

1. Tervezés

Mielőtt bármilyen munkálatokba belevágunk, először is gondoljuk végig, hogy pontosan mit akarunk elérni. Találjuk ki, hogy milyen színeket szeretnénk, ennek során ne feledkezzünk meg a fal és a járólap árnyalatairól sem, hiszen a konyhabútornak ezekhez kell elsősorban passzolnia. Azt kalkuláljuk bele a terveinkbe, hogy a felújítás néhány napot biztosan igénybe fog venni, ebben az időszakban korlátozottan tudjuk majd használni a konyhát, így készüljünk előre elég étellel, hogy ne a félkész bútort kelljen főzés közben kerülgetnünk. 

2. Eszközbeszerzés

A következő lépésben vásároljunk meg mindent, amire szükségünk lehet, így nem kell folyton az üzletekbe rohangálni, és csak a munkára koncentrálhatunk. A kiválasztott festéken kívül szükségünk lehet alapozóra, tisztítószerekre, zsíroldóra, csiszolópapírra vagy csiszológépre, ecsetekre és festőhengerre. Ne feledkezzünk meg új fogantyúk és kilincsek vásárlásáról sem: ez az apró kiegészítő nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy konyhánk különleges és egyedi legyen. 

3. A felület előkészítése

Mielőtt belekezdenénk a festésbe, nagyon fontos a felület alapos felkészítése. Ha csak a szekrényajtókat festjük le, a belső részeket azonban nem, akkor alapvetően két lehetőségünk van. Amennyiben leszereljük az ajtókat, könnyebben hozzáférhetünk azok minden négyzetcentiméteréhez, és a szekrényekből sem kell kipakolnunk. Ez akkor lehet jó megoldás, ha családi házban élünk, hiszen a festéshez nagyobb helyre, valamint egy asztalra vagy állványra is szükségünk lesz. 

Ha az ajtókat a helyükön hagyjuk, pakoljunk ki mindent a szekrényből: így nem festünk össze véletlenül semmilyen konyhai eszközt, ráadásul lehetőségünk lesz rendbe szedni a polcainkat is. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, szükségünk lehet maszkolószalagra is, amivel leragaszthatjuk a környező, megóvni kívánt területeket. 

Az előkészítés következő lépése legyen az alapos tisztítás: a zsírtalanítás után csiszoljuk át a festeni kívánt felületeket, majd következhet a portalanítás, és készen is állunk a festésre. 

4. Alapozás

A munkafelület megtisztítását követően a legfontosabb lépés az alapozás, mely segít a festék megfelelő tapadásában, tartósabbá téve a munkánkat. Válasszunk a bútor anyagának megfelelő, és a megvásárolt festékkel kompatibilis márkát: ha nincs tapasztalatunk a témában, a festékboltban is nyugodtan kérhetünk egy kis segítséget. 

5. Festés

Ha az előző pontokban foglaltakat teljesítettük, el is érkeztünk a legizgalmasabb részhez: a kiválasztott festék felviteléhez. A konyhaszekrény felületétől függően használhatunk ecsetet vagy festőhengert, a lényeg hogy szép egyenletesen vigyük fel a festéket. Várjuk meg a teljes száradást, majd vigyünk fel még egy réteget: ha ez is megszáradt, zárásként lakkozzuk le a bútorokat. 

+1. Élvezzük munkánk gyümölcsét

Ha korábban leszereltük az ajtókat, a festék száradása után tegyük vissza őket a helyükre. Szereljük fel az új fogantyúkat, majd lépjünk hátra és gyönyörködjünk munkánk eredményében! Ahhoz, hogy még radikálisabb legyen a változás, módosíthatunk a konyha megvilágításán, beszerezhetünk új dísznövényeket, függönyöket vagy néhány dekoratív fűszertartót és tárolóedényt is. Ezekkel igazán személyre szabhatjuk a konyhánkat, melyet aztán boldogan használhatunk hosszú évekig – esetleg addig, amíg új projektbe nem fogunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a vidaxl.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.