Törölközőink végigkísérik az életünket. A kisbabák érzékeny, finom bőréről törölközővel itatjuk fel a vizet, de minket is kisegít a mindennapos fürdés után. Velünk jön a strandra, az uszodába, és kézmosás után is hű társunk naponta többször is. Fontos szolgálatot tesz odaadó, puha gondoskodásával, így nem mindegy, hogy hogyan viszonozzuk: ha megfelelően mossuk és a számára legjobb helyen tároljuk, éveken vagy akár évtizedeken át is meghálálhatja a törődést pamut törölközőnk.

Válasszuk ki a megfelelőt!

A törölköző olyan, mint a párna: funkcióján túl a kényelem és a szín is fontos tényező, úgyhogy érdemes addig válogatni, míg meg nem találjuk a legjobbat. Egy jó minőségű törölközőt nemcsak évekig, hanem akár évtizedekig is használhatunk, úgyhogy mindenképpen jó befektetés, ha megfizetjük a minőséget.

Mi a célunk?

Elsőként el kell döntenünk, hogy milyen célra szánjuk! Ha sportolás után arcunkat törölnénk, elég egy kisebb darab, és ugyanez igaz a kéztörlőre is. A mindennapokban viszont biztosan szükségünk lesz pár nagyobb törölközőre vagy akár fürdőlepedőre, amit a strandra, szaunába vagy wellness-szállóba is magunkkal vihetünk.

Miből mennyit?

Az egyik legnépszerűbb választás a pamut törölköző, és ez nem véletlen, hiszen nedvszívóképessége rendkívül erős, emellett pedig puha is. Ahogy ruhából, úgy törölközőből is készítenek műszálas változatot, ám hosszabb távra nem érdemes tervezni ilyenekkel, mert ugyan tapintása becsapósan puha lehet, a vizet alig, vagy majdhogynem egyáltalán nem szívja fel.

A jó törölközőt jellemzően a súlya is meghatározhatja, ugyanis minél nehezebb, annál több anyag van benne, így több nedvességet szív fel. A címkét megnézve láthatjuk, hogy grammban és négyzetméterben adják meg a törölközők tulajdonságait. Ha 500 gramm per négyzetmétert vagy ehhez hasonló értéket látunk, a szálsűrűség már megfelelő ahhoz, hogy nedvszívó, mégis puha legyen az anyag. Súlyából kifolyólag azonban nem ideális, ha hosszan kell vele gyalogolni a strandra menet, úgyhogy ilyen esetben kevesebb súly/négyzetméteres törölközőket is használhatunk, hiszen a nap úgyis a segítségünkre lesz a szárításban.

Tetsszen is!

Ha megtaláltuk azt, ami mind anyagában, mind súlyában megfelelő, már csak a színét, illetve a mintáját kell meghatároznunk! Ha látható helyen tartjuk, kellemes egységet tud adni a fürdőszobának, ha ügyelünk rá, hogy az anyagok, úgy mint a kilépő, a köntös és a törölközők passzoljanak egymáshoz. De akár szín szerint megkülönböztethetjük a család egyes tagjainkat saját törölközőit is. Plusz tipp: a gyerekek imádják a kedvenc rajzfilmhőseiket ábrázoló vagy az egyszerűbb, de mintás darabokat, így nekik ezek közül is válogathatunk.

Hogyan mossuk?

A válasz egyszerűnek tűnik, de ha utánajárunk a kérdésnek,rájöhetünk, hogy koránt sincs így. Az új szerzeményünkön lévő címke sok mindent elárul: hogyan mossuk, mennyi ideig, illetve mi az, amit semmiképp ne tegyünk vele. A cél a puha törölköző, ami mosás után akár hetekkel is olyan illatot áraszt, mintha most vettük volna ki a gépből. Ez természetesen a mosószer illatán és minőségén is múlik, de mi is sokat tehetünk azért, hogy törölközőink sokáig megőrizzék újdonat varázsukat.

Ehhez elsőként érdemes egy napra hideg vízbe áztatni az újabb szerzeményeket. Ezáltal a rostok felpuhulnak, és a felesleges festék kiázik az anyagból, így a mosás során a sötétebb szín már nem fogja be a világosabbat.

A törölközők kényes darabok: ugyan leginkább akkor használjuk, ha tiszták vagyunk, mégis előfordulhat, hogy olyan kórokozók kerülnek bele, amit magas hőfokon kell kiirtani az anyagból. Ezek a baktériumok származhatnak egy ártatlan sebből, de idővel akár leváló hámsejtjeink is gondot okozhatnak a száradó anyagon. Ahhoz, hogy biztonságosan fertőtlenítsük darabunkat, a 40 – durvább szennyeződés esetén akár 60 – fokos víz a legmegfelelőbb. Szakértők az öblítő használatát nem javasolják, ha törölközőt mosunk, ugyanis rátelepszik a szálakra, durvává és merevvé téve őket, miáltal a tapintása kellemetlenné válik.

Ha puhaságát is meg szeretnénk őrizni, 30 fok fölé ne menjünk! Mivel ez a hőfok a legtöbb ruhadarabnak nem elég, az a legjobb, ha össze tudunk gyűjteni annyit az ilyen típusú mosnivalóból, ami megtölti a mosógépet. Ez azért is jó módszer, mert a törölközőkbe szőtt különböző minták könnyedén beleakadnak a többi ruhán lévő gombba vagy kapocsba, ezzel roncsolva a szerkezetét. Ha mosás után szárítógépbe is bedobjuk, garantáltan kiirtjuk a bacilusokat, és egy puha, meleg anyagot vehetünk ki a szárítóból.

Ugyan a szállodákban erőszeretettel dobják be a szennyesnek ítélt darabokat a mosógépbe naponta, ne kövessük ezt a példát! A túl gyakori mosás roncsolja a törölközők anyagát, így hetente legfeljebb kétszer mossuk ki, de ha csak egyszer tesszük, azzal sem teszünk semmiféle kárt magunkban vagy a törölközőben. Kivételt képez ez alól, ha uszodában jártunk, ugyanis a klóros víz emlékét száradás után is érdemes kimosni.

A mosás mellett a szárítás is rendkívül fontos, akár akkor is, ha a törölközőt nem tettük be a mosógépbe. Ha gyakran használunk egy kéztörlőt egy nap, idővel képtelen megszáradni. Ilyenkor ahelyett, hogy ott hagynánk, teregessük ki vagy tegyük ki a napra, ugyanis ha nem szárad meg, könnyedén bebüdösödik, de akár be is penészedhet.

Mivel mossuk?

A boltokban található mosószerválaszték hatalmas, és ennek oka nem véletlen: a kényes darabokat nem moshatjuk akármivel, és nincs ez máshogy a törölközők esetében sem. Ha kiválasztottuk azt, amit a legideálisabbnak tartunk pamut törölközőnkhöz, használatkor ügyeljünk az adagolásra! A túl sok mosószer ugyanis megtapadhat az anyag szálain, ami akár tönkre is teheti szeretett darabunkat. A túl sok mosószer miatt ráadásul a törölköző szálai idővel durvák, smirgli-szerűek lesznek. Ezt pedig biztosan senki sem szeretné.

6 tipp a törölközők megfelelő tárolásához

Ha már kimostuk és teljesen megszárítottuk törölközőnket, felmerül a kérdés, hogy hol és hogyan tároljuk őket. Van, aki a fürdőszobában találja meg az ideális helyet, míg más a ruhák közt a szekrényben tartja, vagy épp az ágyneműk közt. Ugyan mindben van logika, nem mindegy, hogy hol találjuk meg a kényes darabok megfelelő helyét és hogyan tesszük el őket mosás után.

A meglepő fordulat

Ugyan adná magát, hogy a fürdőszobában tartsuk az épp használaton kívüli törölközőket, de ne tegyük! Az alapvetően párás közeg és melegebb levegő ideális táptalaj a mikrobáknak, így könnyen befészkelik magukat a sötét, párától átnedvesedett anyagba, amit fürdés után a bőrünkre juttatunk, mialatt felitatjuk magunkról a vizet.

Mégis hova?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy hol tartsuk, ha a fürdőszoba nem megfelelő hely. Egészen addig, amíg nem meleg, nedves és párás a hely, bárhol jól megférnek a törölközők. Ugyan az is megoldás, hogy dekoratívan összetekerjük őket, és a hálószoba vagy gardrób egy polcán tároljuk, jobban járunk, ha becsukható helyre tesszük, ugyanis a porcicák hamar megtalálják a puha pamut törölközőket. Az említett feltekerős módszert egyébként is érdemes észben tartani: rendkívül helytakarékos, így utazásnál akár bőröndben is sok helyet spórolhatunk vele.

Hova máshova?

Ha szekrény nem áll rendelkezésre, nyugodtan kipróbálhatjuk, hogy milyen, ha dekoratív célt is szolgálnak ezek a mindennapok során használatos tárgyak. A földre tett mutatós, gömb-szerű kosarakból jól mutatnak a kikandikáló összetekert törölközők, de akár egy falra szerelt fonott kosár vagy vintage láda is jó célt szolgálhat. Akár külön, erre a célra tervezett fakkokat is készíthetünk a tiszta törölközőknek, de egy használaton kívüli borosüveg-tartót is bevethetünk a célra. Ezek saját otthonunkban is jól mutatnak, de ha vendégeknek adjuk ki lakásunkat, szinte kötelező darab egy esztétikus törölközőtartó.

Matrjoska

Aki odafigyel arra, hogy milyen színűek a törölközői, bizonyára szembesült azzal a problémával, hogy az egyes típusok különböző méretei elvesznek, és a szekrény különböző pontjairól kerülnek elő. Különösen igaz ez a legkisebb, kéz- és arctörlőkre. Ha többdarabos, de egyszínű szettünk van, a felcsavarós módszer helyett az egymásba hajtogatós lehet a nyerő. Ezáltal az egyes darabok nem kezdhetnek el külön életet élni, hiszen a legnagyobb összetartja őket. Így ha újabb adagot kell elővennünk, egy mozdulattal kivehetjük a nagy törölközőt, a kéztörlőt és a legkisebb, arctörlőt is.

Illatozzék!

Ugyan az öblítő roncsolhatja az anyagot, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk arról, hogy illatos legyen a törölközőnk! Ha egy zacskó szárított levendulát teszünk közé, garantált a jó illat, ráadásul a molyok is elkerülik nemcsak a törölközőket, hanem az egész szekrényt is! A szárított kamilla virága is kellemes illatot kölcsönöz, de akár mentával is próbálkozhatunk, hiszen ennek is rendkívül erőteljes illata van. A fontos csak az, hogy bármilyen növényt használunk, teljesen szárítsuk ki, nehogy az összehajtogatott törölközők közé penészedjen!

Persze vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett illatpárnák is, ezeket is kipróbálhatjuk!

Mosás után

A ruhákról viszonylag egyértelmű szokott lenni, hogy mosás után teljesen megszáradtak-e már. Nem így a törölközőknél, melyek esetében nem mindig egyértelmű, hogy teljesen szárazak-e. Ha bizonytalanok vagyunk, hagyjuk kint még egy napot vagy éjszakát, ugyanis a nedves törölköző kisebbfajta katasztrófához vezethet, hiába tartjuk párától mentes, lezárt szekrényben.

Hogyan tároljuk őket használat közben?

Az kiderült, hogy hol érdemes tárolni a törölközőket, miközben azok újabb használatra várnak – de ugyanilyen fontos kérdés az is, hogy fürdés után mi történjen velük. Anyaguknál fogva sokáig magukban tartják a nedvességet, így fürdés után hanyagul a földre vetni nem jó megoldás, ahogy az sem, hogy felakasztjuk egy fogasra, és hagyjuk, hogy „kilógja magából” a vizet. A törölköző csakis úgy szárad meg, ha ki van terítve. Legyen ez egy teregető, egy radiátor vagy egy kerti fregoli, az anyagot egy ponton sem fedhetjük le saját magával, különben ha vizes nem is lesz, nedves marad.

Ha éppen mosunk, bedobhatjuk a szárítógépbe a többi ruha közé, ám egy félig-meddig használt törölközőnél ez nem az igazi megoldás, hiszen így a tiszta ruhákat beszennyezhetjük vele. Természetesen, ha az uszodából vagy a strandról megyünk haza, és nincs lehetőségünk kiteregetve várni, hogy megszáradjon, nem történik semmi, ha pár órát vagy akár fél napot is nedvesen összetekerve tölt, ám ha napokig úgy felejtjük, már dohos, penészes szag csaphatja meg az orrunkat, amit rendkívül nehéz kimosni a pamut törölközőkből.

Amilyen egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik a törölköző mosása és tárolása, annyira bonyolult. Ugyan megtehetjük, hogy különösebb odafigyelés nélkül kezeljük ezeket a kényes darabokat, annak meg is lesz az eredménye. Hamar egy sprőd, eredeti állapotára nyomokban sem emlékeztető darabbal törölhetjük magunkat fürdés vagy kézmosás után. Pedig mennyivel jobb egy puha, illatos törölközővel tenni ugyanezt! Érdemes hát tenni érte! Pár egyszerű lépés, és évekig élvezhetjük a puhaságot, amit csak egy pamut törölköző tud adni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.