Sok helyről hallhatjuk, hogy egy kisállat – főleg egy kutya – érkezése az egész életünket felforgathatja, ám ezt általában valahogy nem vesszük komolyan. Ez viszont csak addig tart, amíg meg nem tapasztaljuk, hogy ez tényleg így van: megváltozik a mindennapi rutinunk, átszervezzük a hétvégéket, átalakul az otthonunk, de még a legbejáratottabb szokásaink is új fénytörésbe kerülnek.

Éppen ezért fontos, hogy mielőtt megérkezne a családunkba az új jövevény, alaposan átgondoljuk, hogy mit vállalunk. Ha így teszünk, akkor a világ legboldogabb emberévé válhatunk egy hálás négylábúval az oldalunkon.

7 tényező: ezeket gondoljuk át, mielőtt magunkhoz vennénk egy kisállatot

Amikor azt tervezzük, hogy egy kisállattal bővítjük a családunkat, általában csak pozitívumokra koncentrálunk, hiszen azt látjuk, hogy a barátainknál mennyire aranyosan játszik a cica a kaparófájával és hogy milyen önfeledten játszanak a kutyások a parkban. Ez persze mind szép és jó, de most egy kicsit a dolog mögé szeretnénk világítani, hogy ne érjen senkit váratlanul egy olyan felelősséghalmaz, amivel talán nem tud majd megbirkózni.

Alapcsomag-beszerzés

Azt gondolhatnánk, hogy ha például egy kutyával bővítjük ki a családunkat, akkor elég számára beszerezni a kutyaeledelt és egy fekhelyet – de ez közel sem így van. Ha már kutyaeledel, akkor először konzultálnunk kell az állatorvossal, hogy milyen száraz- és nedvestápot ajánl neki, illetve milyen mennyiségben. A megfelelő fekhely kiválasztása sem egyszerű, hiszen a piac ma már túl széles ahhoz, hogy könnyen dönthessünk.

Ezek mellett pedig kelleni fog nyakörv, póráz, jutalomfalat, etető- és itatótálak, ürülékes zacskó, labda és a legkülönbözőbb játékok. Sokan szereznek be még jutalomfalat-tartó kis szütyőt, kutyasampont és számtalan egyéb kelléket. Ha ellátogatunk egy állatokra specializálódott boltba, azonnal megtapasztalhatjuk a bőség zavarát – és szinte biztos, hogy mindenből akarunk majd egyet-egyet a kedvencünknek. De mi azt tanácsoljuk, hogy először inkább kezdjük kicsiben, és tapasztaljuk meg, mit szeret a kis kedvencünk!

Átalakuló rutin

Itt szintén elsősorban a kutyákról van szó, hiszen ők azok, akiket rendszeresen sétáltatunk, mozgatunk, fárasztunk, és akiket nem hagyhatunk olyan könnyen otthon, mint egy macskát vagy akár hörcsögöt. Ha tehát magunkhoz veszünk egy ebet, tudnunk kell, hogy a reggel sétával kezdődik, az este azzal ér véget, és nap közben sem hagyhatjuk teljesen magára a kis kedvencünket.

Vegyünk egy példát! Ha ötkor letesszük a munkát és utána a munkatársak elhívnak iszogatni, mi nem tudunk kapásból rábólintani – előtte haza kell mennünk a kutyusunkért és elvinni sétálni, vagy ha jól bírja a társaságot és hangzavart, akkor magunkkal is vihetjük. És ez így van minden egyes nap!

Nem csak a sétáról van szó…

Fent csak a sétát említettük, és biztosan lesz olyan napunk, amikor nincs is másra időnk, csak néhány egészségügyi sétára. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a kedvencünk valóban el is fáradjon, mind fizikailag, mind mentálisan. Az előbbi persze függ a kutya mozgásigényétől is, de a legtöbb négylábú igényli a parkban, erdőben, kutyafuttatóban való önfeledt, póráz nélküli szaladgálást. A mentális fárasztás pedig szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog kutyánk legyen, ezért rendszeresen tanítanunk kell neki új feladatokat, trükköket és szabályokat – ez pedig nem kevés erőfeszítést igényel. Emellett érdemes felkeresnünk egy kutyaiskolát is, ha szeretnénk könnyebben boldogulni a négylábúnkkal.

Különleges alkalmak

A napi rutinról már volt szó, de még nem beszéltünk a nem mindennapi eseményekről, például arról, hogy mi van akkor, ha nyaralni mennénk vagy akár egy üzleti útra. Mielőtt magunkhoz veszünk egy kisállatot, tisztáznunk kell magunkban, hogy mi lesz vele ilyen helyzetekben. Hozzászoktatjuk az utazáshoz és magunkhoz visszük? Van olyan rokonunk, barátunk, akire szívesen rábízzuk? Elvisszük egy kutya- vagy macskapanzióba?

Anyagi vonzat

A fenti pontokkal már többször is érintettük a kérdés anyagi vonzatát, de nem tértünk ki rá részletesen. De gondoljunk csak bele! Az alapcsomag-beszerzés, az állatorvosi konzultációk, az iskola és a kutyapanzió is mind-mind pénzbe kerülnek, mégpedig nem is kevésbe. És itt még szóba sem jött az, hogy a kedvencünknek sajnos lehetnek olyan egészségügyi problémái, amelyeket kezeltetnünk kell és amelyek akár egy vagyonba is kerülhetnek.

Venni vagy nem venni?

Mielőtt kibővítjük a családunkat, el kell döntetnünk, hogy honnan szeretnénk magunkhoz venni a kisállatot. A legtöbb fajt – például halakat, vagy kisebb rágcsálókat – elsősorban boltban tudjuk beszerezni, így nem sok választásunk van. Ugyanakkor sok kutyát és macskát is tenyésztőktől vásárolnak, mi azonban nem ajánljuk ezt.

Ma ugyanis Magyarországon a hagyományok és a katasztrofális állatvédelmi intézkedések – vagyis azok hiánya – miatt rengeteg kóborkutya és -macska él. És akkor még nem is beszéltünk a menhelyekről, amelyek roskadásig vannak gazdira váró kisállatokkal! Nézzünk inkább körbe tehát a menhelyeken, böngésszünk online és mentsünk életet ahelyett, hogy fajtatiszta kutyust vagy cicát vásárolnánk!

Ott kell lennünk…

Nehéz kitérni erre, de tudnunk kell: egyszer – optimális esetben több mint 12 év után, bár ez fajonként változik – meg kell válnunk a kedvencünktől. Ez az élet rendje, bár ez persze nem teszi egyszerűbbé az elengedést. Ha egész életében ott voltunk neki, akkor felelős gazdiként az utolsó útjára is el kell majd kísérnünk – tudnia kell, hogy ott vagyunk mellette.

Életü(n)k legboldogabb időszaka

Ha ezeket mind figyelembe véve döntünk úgy, hogy magunk mellé veszünk egy kisállatot, akkor nem fog minket meglepetés érni. Ilyen esetben biztossággal kijelenthetjük, hogy életünk legboldogabb időszaka vár ránk egy megbízható, hű társsal az oldalunkon, aki minden gondoskodást meghálál majd!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember  olvassa!