Először is tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen elvárásaink vannak az új ülőgarnitúrával szemben, mire lenne szükség ahhoz, hogy tökéletesen megfelelő legyen számunkra? Szobánk dísze lesz majd és reprezentatív célokat szolgál, vagy inkább egy nagy méretű, strapabíró, könnyen ápolható családi kanapéra lesz szükségünk? Milyen legyen a formája? L alakú kanapé legyen, vagy inkább U alak, esetleg két különálló kanapé egymással szemben?

Egy kényelmes ülőgarnitúra kiválasztása nem egyszerű feladat, de segítünk, hogy biztosan jó döntést hozzon.

1. A helyes méret meghatározása

Először is el kell döntenünk, hogy a szoba melyik részébe kerül a kanapé. Ha megtaláltuk az ideális helyet akkor kezdjünk el mérni. Készítsünk egy skiccet a szobáról és rajzoljuk be rajta a tervezett kanapét. Persze sokkal jobb, ha mérethelyes alaprajz áll rendelkezésünkre, ez leegyszerűsíti a tervezést. Figyeljünk arra, hogy a dönthető, mozgatható karfák, háttámlák helyigényét is vegyük figyelembe. A kanapéknak megvan az a buta szokásuk, hogy a bútorboltban sokkal kisebbnek tűnnek, mint az otthonunkban. Tervezzünk okosan, hagyjunk elegendő szabad helyet a szobában a nyílászárók megközelítéséhez és a közlekedéshez is. Ha bizonytalanok vagyunk a mérettel kapcsolatban sokat segíthet a szemléltetésben, ha kartondobozokból állítjuk össze a tervezett kanapét.

2. A kényelmes ülésmélység és ülésmagasság meghatározása

Elindulunk a bútorboltba, kipróbálunk néhány kanapét, de nem mindegyiket érezzük majd kényelmesnek. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a testalkatunk, magasságunk, korunk mert ezek mind befolyásolják komfortérzetünket. Az idősebb emberek inkább a magasabb 42-47 cm ülésmagasságú modelleket részesítik előnyben, mert azokról könnyebb felállni, a 38-40 cm magasságú ülőfelületeket pedig a fiatalabb generáció kedveli. Az ideális ülésmélység egy átlagos magasságú ember számára 55 cm körül van, de persze léteznek ennél keskenyebb és jóval mélyebb ülőfelülettel rendelkező típusok is. A trend az állítható ülésmélységű kanapé, melynél a háttámlák előre-hátra mozgatásával, vagy az ülőfelület előre húzásával tudjuk változtani az ülésmélységet, így a család alacsonyabb és magasabb tagjai számára is kényelmes üléskomfort érhető el.

3. Milyen huzatot válasszunk a kanapéra?

A megfelelő bevonóanyag típus kiválasztása időigényes feladat, általában kb. annyi ideig tart, mint megtalálni a tökéletes ülőgarnitúra modellt. A korábban nagyon népszerű – könnyen ápolható és tartós – bőrrel szemben az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerültek a szövet kárpitanyagok. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a szövetgyártás óriásit fejlődött az utóbbi 10 évben. Megjelentek a piacon az extra magas kopásállóságú, egyszerűen, vízzel tisztítható, Aqua Clean bútorszövetek és a mikroszálas ill. bőr hatású anyagok. Ezek nagy előnye a bőrrel szemben, hogy tapintásuk kellemesen puha, meleg és azok számára is tökéletes megoldást jelentenek, akik idegenkednek az állati bőr használatától otthonukban.    

4. Üléskeménység – üléskomfort

A nevesebb gyártók, mint például az ADA lehetőséget biztosítanak arra, hogy különböző keménységű ülőfelületek közül tudjuk kiválasztani a számunkra legkényelmesebbet, legtartósabbat.  Az üléskomfort függ az ülőfelületek alátámasztásától (rugós vagy hevederes) ill. az ezekre kerülő hab típusától, sűrűségétől és keménységétől. 

5. Milyen funkciókat választhatunk?

A legtöbb kanapé modell rendelésénél lehetőségünk van rá, hogy különböző funkciókat kérjünk a bútorba. A népszerű és rendkívül jól használható vendégágy mellett, a beépített ágyneműtartók is jó szolgálatot tesznek, hiszen nem csak a nappaliban használatban lévő plédek és párnák elrejtésére tökéletesek, hanem például gyerekjátékokat is tárolhatunk bennük. Ezeken kívül persze még számtalan extra funkció között válogathatunk, mint például a változtatható ülésmélység, mozgó háttámla, dönthető karfa, vagy relax funkció. 

6. Az ideális szín

Mivel a kanapé lesz valószínűleg a legnagyobb bútordarab, otthonunkban ezért szánjunk időt a megfelelő szín kiválasztására. Alapszabály, hogy a kis méretű kanapék, kaphatnak egy kicsit bátrabb színt, lehetnek kicsit rikítóbbak, de a nagyobb méreteknél legyünk óvatosak, válasszunk semleges árnyalatot. Ha unalmasnak találjuk a kanapénk színét, még mindig feldobhatjuk néhány színes párnával.

7. A minőség

Az ülőgarnitúránk belső élete, azaz a szerkezete, felépítése döntő fontosságú a megfelelő minőség és a hosszú élettartam szempontjából. Fontos, hogy a váz keményfából készüljön, az ülőfelületek megfelelő – lehetőleg rugós – alátámasztással rendelkezzenek és az ülőfelületekbe épített hab is ideális keménységű, stabilitású és rugalmasságú legyen. A tökéletes szerkezeti felépítésű ülőgarnitúra nem olcsó, de érdemes egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk és olyan márkát, típust választanunk, amelyikről jó visszajelzéseket hallunk, olvasunk. Így garantáltan nem kell majd 2-3 év után lecserélnünk a kanapét, hanem akár 10-15 évig is hű társunk lesz majd. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.