Ha a nyári forróság elől nem tudunk elmenekülni a tengerpartig, akkor egy kicsit közelebb kell enyhülést keresnünk. Szerencsére nem kell annyira messzire mennünk: már a főváros környékén is találhatunk jó pár olyan célpontot, ahol árnyas, friss erdőkben túrázhatunk, távol a tűzforró belvárosi betontól.

A következőkben ezek közül sorolunk fel néhányat: ha autóba pattanunk, egykettőre elérhetjük az alábbi túraútvonalakat.

7 Budapest-közeli túraútvonal

Tény, hogy a közel és távol pontos meghatározása szubjektív dolog, ám arról mindenkit biztosíthatunk, hogy most olyan ötleteket adunk, amelyekhez nem kell órákat kocsikázni, még akkor sem, ha bekavar egy kis forgalmi dugó! Úgyhogy pakoljuk be a túrahátizsákunkat – ehhez lejjebb még adunk pár tippet –, tervezzük meg az útvonalat, dobjuk be a csomagtartóba vagy fel a tetőcsomagtartóra a trekking kerékpárunkat, és induljunk meg!

Spartacus-ösvény, a kalandoroknak

Persze megoszlanak a vélemények, de sokak szerint a Spartacus-ösvény a legszebb útvonal a Dunakanyarban. Kétségtelen, hogy a Duna-völgyre nyíló panoráma, a hegyoldalban futó ösvények és a sziklaormok által szegélyezett útvonal igazán hangulatos. A fent említett trekking kerékpárunkat azonban érdemes otthon hagyni, hiszen ezen a szűkös útvonalon aligha tudunk végiggurulni vele.

Prédikálószék, az edzettebbeknek

Ha valaki gyakorlott túrázó, akkor simán bevállalhatja ezt a 16 kilométeres, nem éppen sík terepen futó útvonalat is. Egy biztos: a jutalma meglesz, hiszen a Dunakanyar premier plánban tárul fel a szemünk előtt, de láthatjuk Visegrádot és a Börzsönyt is.

Dobogókő, a spirituális túrázóknak

Dobogókő nemcsak a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa is, de egyben Magyarország egyik legnépszerűbb és legismertebb spirituális helyszíne is. A szívcsakraként emlegetett területet emiatt sokan keresik fel, ha éppen nyugalomra vágynak. Erre mi is számíthatunk, ha ellátogatunk ide!

Dera-szurdok, a családosoknak

A Dera-szurdok több szempontból is megfelel egy idilli családi naphoz. Egyrészt azért, mert egy igen rövid, egykilométeres túraútvonalat kínál, másrészt pedig azért, mert a Dera-folyón átívelő hidacskák egészen mesebeli hatást keltenek. A területen egyébként sok egyéb útvonal is van, ha kevésnek érezzük az egy kilométert és a gyerekek is bírják a távot.

Fóti-Somlyó tanösvény, ha csendre vágyunk

Ezt a körtúrát azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kicsit elvonulni, ugyanis ez nem egy népszerű útvonal, így nem valószínű, hogy sok kirándulócsapattal futunk össze. Nagy kihívást ez a vonal sem fog jelenteni, az emelkedő nem jelentős és mindössze 3,5 kilométeres – mindenesetre a forró nyári napokon azért ebben is kellemesen elfáradhatunk.

Apátkúti-völgy, a romantikusoknak

A Visegrád és Pilisszentlászló között futó Apátkúti-völgyet bátran ajánljuk fiatal, életerős pároknak, akik nem riadnak vissza a 8,5 kilométeres távtól. Ezt egyébként nem nehéz teljesíteni, ugyanis viszonylag sík a terület, végig a völgyben futó patak útját követi. Eközben maga az útvonal romantikus, festői tájakon vezet minket végig árnyas fák is kis vízesések között.

Csóványos, az adrenalinfüggőknek

Csak akkor induljunk el meghódítani Pest megye legmagasabb pontját, a Csóványost, ha nincs tériszonyunk, a kilátó ugyanis elképesztően magasra nyúlik – ha a pont maga nem lenne elég magasan. A túraútvonal a nehezebbek közé tartozik, ezért inkább csak akkor vágjunk neki, ha nem ez az első nagyobb kiruccanásunk idén.

Mit tegyünk a hátizsákba?

Ahogyan fent már említettük, miután végigvettünk néhány jó kis túraútvonal-tippet, hozunk pár tanácsot a bepakoláshoz is. Nyáron ugyanis sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, mint például egy enyhe, tavaszi kirándulás során.

Bármikor és bárhová is induljunk, minden esetben legyen nálunk ivóvíz, lehetőleg olyan kulacsban, ami hidegen is tartja azt. Az útvonal hosszától függ, de célszerű lehet betenni némi élelmet is – ha nem akarunk cipekedni, akkor a protein- és müzliszeletek is jó ötletnek bizonyulhatnak. Soha ne feledkezzünk meg a napvédelemről se, hiszen a nap a fák ágain át is elér minket, és a káros sugarak egykettőre kezelésbe veszik a védtelen bőrünket. Mindezek mellett készülhetünk egy-két alapkellékkel, például egészségügyi csomaggal, bicskával és társaikkal – míg a térképet és az iránytűt a telefonunk valószínűleg kiváltja.

Ha mindezt betartjuk és kiválasztottuk a felkészültségi szintünknek, illetve preferenciáinknak megfelelő célpontot, akkor nincs más hátra: tűzzük ki az időpontot és kiránduljunk egy nagyot vagy járjuk be az útvonalat a kerékpárunkkal!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!