Kiderült, mennyivel emelkedik a parlamenti képviselők bére jövő tavasztól. Egy képlet alapján automatikusan nő a jussuk.

Kiszámolták a képviselők béremelkedését

Néhány évvel ezelőtt volt egy törvénymódosítás. Ez arról rendelkezett, hogy a képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosa kell, hogy legyen. Így nem kell minden évben új jogszabályt elfogadni, automatikusan izgazodnak a képviselői bérek az előző évi bérek függvényében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elméletileg akár csökkenhetne is

A képviselők bére nem évente egy bizonyos százalékkal vagy értékkel növekszik, sőt, nem is az inflációhoz igazítják. Mindig az átlagbér háromszorosa a jussuk, így elméletben elképzelhető volna, hogy akár csökkenjen a bérük. Ehhez azonban az átlagbérnek is csökkennie kellene, a statisztikák szerint azonban nem ez történt.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ezt mutatják a friss számok

A szeptemberi bérek kapcsán már vannak konkrét számadatok. A bruttó átlagkereset akkor 17,8 százalékkal volt magasabb, mint egy esztendővel korábban. A szakértők arra számítanak, hogy az idei teljes év tekintetében a bérek 17,7 százalékkal fognak növekedni, így a bruttó átlagbér 438 800 forintról 516 467 forintra fog nőni. Ezt igazolja a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése is.

Így érinti ez a képviselők bérét

Míg az idén 1.316.000 forint volt a képviselői alapbér, ez márciustól jelentősen növekedhet. A számítások alapján 1.649.000 forint lesz a képviselők bruttó bére. Ez azt jelenti, hogy 230 ezer forinttal nőhet az alapbérük.

Ehhez jönnek az extrák

Az alapbéren felül a képviselők extra juttatásokkal is számolhatnak. A bizottsági tagoknak és más tisztségeket betöltőknek további pénz áll a házhoz.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

Az, aki egy parlamenti bizottság tagja, az alapbér 1,2-szeresét kaphatja. Márciustól már 1.860.000 forint lehet egy ilyen képviselő fizetése. A két bizottsági helyet betöltő képviselők 300 ezer forintos béremelkedéssel kalkulálhatnak, ők jövőre bruttó 2.170.000 forintot kaphatnak.

A miniszterelnök fizetése is szépen növekszik

Orbán Viktor fizetése a nyáron emelkedett. Jelenleg bruttó 4.870.000 forint a bére, ami 5.727.000 forintra emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy bruttó 857 ezer forinttal lesz több a fizetése.

A házelnök is jól jár

A házelnök, Kövér László tiszteletdíja szintén busásan növekszik. Most 3,5 millió forintot keres, ami 4,2 millió forintra emelkedhet. Bruttó 600 ezer forinttal lenne tehát magasabb a fizetése márciustól.

Ezek is érdekelhetnek!

Ennyivel nő a köztársasági elnök jussa

A köztársasági elnök tiszteletdíja a házelnökéhez van rögzítve. Novák Katalin jelenleg Kövér László fizetésének az 1,1-szeresét kapja. Mindez azt jelenti, hogy bruttó 4,6 millió forint lesz a bére, ami 700 ezer forinttal több, mint amennyit most vehet fel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor