876 új koronavírussal fertőzött esetet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Mivel a mentők nem győzik a tesztelést, ezért ambuláns tesztközpontokat állítanak fel, ahová személyesen be lehet menni és úgy veszik le a mintát a gyanús esetektől.

876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a  beazonosított fertőzöttek száma.

EZ IS ÉRDEKELHET! Dunába ugrott egy férfi a Szabadság hídról: egy másik férfit az édesanyja beszélte le hasonló tervéről

Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 57%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti.

463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Mintavételi pontokat állítanak fel

A BudaPestkörnyeke.hu vasárnap írt arról, hogy a mentők annyira nem bírják a terhelést, hogy egyes betegeket berendelnek egy koronavírus központba, és ott veszik le a mintát. Budapesten a mintavételre több napot is várni kell.

„Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes” –ezt Rétvári Bence jelentette be vasárnap délután.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy abban az esetben nem kell várni a mentőre, hanem a háziorvos közreműködésével kapott időpontban lehet részt venni a tesztelésen. Az adott mintavételi ponton mentődolgozók veszik le a mintát.

A tesztelésre várókat 30 perces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum 15 ember jelenhet meg. A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédy Zsolt