Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt – hangsúlyozta az Országos Meterorológiai Szolgálat.

Április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet. Az Országos Atomenergia Hivatal szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás. Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kitértek arra is, hogy a Facebookon az “Országos meteorológiai intézetre” hivatkozva terjed egy álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

34 éve történt a katasztrófa

A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt a mai Ukrajna területén található Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. A katasztrófát emberi mulasztás okozta.

A balesetet megelőző nap a kezelőszemélyzet kikapcsolta a reaktor vészhűtési rendszerét, majd a reaktor diszpécseri utasításra még fél napig vészhűtés nélkül üzemelt, így a 4-es reaktorblokknál gőzrobbanás következett be.

A kommunista rezsimben megpróbálták eltitkolni az atomkatasztrófát, de Európában is annyira megnőtt a háttérsugárzás értéke, hogy végül kiderült mi történt. Először svéd tudósok hívták fel a figyelmet a bajra. Az atomerőmű térségében 200 000 embert telepítettek ki, a balesettel összefüggésben tízezrek vesztették az életüket.

Az egykori robbanás hatásai a mai napig érezhetők, hiszen a környéken magasabb a háttérsugárzás, a most kigyulladt erdő füstjével pedig félő volt, hogy újabb radioaktív szennyezés kerül a levegőbe.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció