A darazsakkal szemben joggal vannak fenntartásaink. Bár egy olyan rovar, ami hasznos is tud lenni, hiszen elpusztít bizonyos kártevőket, tehát fontos az ökoszisztéma szempontjából, mégis jobb szeretjük, ha nincs a közelünkben. A darázscsípés kifejezetten veszélyes is tud lenni, főleg az arra érzékenyeknél. Nézzük, milyen problémákat tudnak okozni akkor, ha a lekheyünkhöz túl közel költöznek.

Fájdalmas és veszélyes csípés

Magyarországon is többféle darázsfaj él, a kertekben azonban legtöbbször a német darázzsal, kecskedarázzsal vagy lódarázzsal találkozhatunk. Az első kettőt nem is annyira könnyű megkülönböztetni laikus szemmel, a testalkatuk más kicsit, a kecskedarázs hosszúkásabb, keskenyebb alkatú. 

A lódarazsat mérete miatt a legkönnyebb azonosítani. Tőle kell a leginkább tartani, a csípése is fájdalmasabb, mint kisebb társaié. Ha arra gyanakszunk, hogy a ház körül tanyát vertek valahol, akkor mindenképp bízzuk szakemberre az eltávolításukat. Ha egyszerre többen ránk támadnak, akkor abból komoly gond is lehet.

A darázscsípés helye általában megduzzad, piros és erősen fáj a csípést követő fél, de inkább egy órában. Ha súlyosabb tüneteket is észlelünk, akkor minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

Szerencsére van egy darázs, ami bár külsőre bizarr, nem veszélyes az emberre, nem csíp. Ez a fürkészdarázs. Hosszabb lábai vannak, keskenyebb potroha, és nem a szokásos sárga-fekete csíkozás jellemzi, inkább barnás, pirosas színű.

Az ételek bepiszkítása

A nyilvánvaló csípésen túl lehet, hogy nem is jut eszünkbe más probléma a darazsak kapcsán. Pedig akad még néhány. Mivel a darazsak mindenevők, nemcsak a tiszta virágok nedveit szívogatják, hanem dögöktől kezdve bomló maradék élelmiszerekig mindenre rászállnak. A húst sem vetik meg, az édes folyadékokról nem is beszélve, így az ételeink közül szinte bármelyik a kedvükre való lehet.

Elég belegondolni abba, hogy a kerti sütögetéskor a hússzeleten landoló darázs vajon mit kóstolt meg azelőtt. Ezt a kellemetlenséget úgy tudjuk könnyen kivédeni, hogy letakarjuk valamivel a már elkészült ételeket. Evés közben pedig igyekezzünk távol tartani az asztaltól őket. Ebben segítségünkre lehet egy füstölő, baldachin alá elhelyezett kerti asztal vagy szúnyoghálóval védett tornác. A baldachin nemcsak a rovarokat tartja távol, hanem meghitt hangulatot is varázsol a kertbe, használjuk bátran.

A cukros üdítőkbe is szeretnek belekóstolni, ezeket is érdemes lefedni, ha épp kint kortyolnánk el a limonádét. A közkedvelt házi darázscsapdák is édes folyadékkal csalogatják a darazsakat egy műanyag flakonba, ahonnan utána nem tudnak kiszállni. Ha kerti összejövetelt tervezünk, akkor érdemes a kerti asztaltól távolabb kihelyezni néhány csapdát.

Ezekkel sajnos az a probléma, hogy nemcsak a darazsak, hanem a méhek, dongók is beleszállnak, tehát olyan rovarokat is irtunk vele, amiket nem feltétlenül szeretnénk.

Veszélyeztetik az önfeledt kerti időtöltést

Ahogy melegszik az idő, egyre több időt érdemes a szabadban, kertben tölteni. Igen ám, de ha valamelyik fára vagy az eresz alá épp egy darázscsalád költözött, akkor kevésbé lesz élménydús a kint tartózkodás. Kisgyerekes családoknál még inkább figyelni kell erre, hiszen a kicsik játék közben nem figyelnek oda annyira a környezetükre.

Nyáron hamar előkerülnek a felfújható medencék. A kerti hűsölés közben is bosszantó lehet a darazsak jelenléte. A víz ugyanis csábító a számukra, főleg az egyre hosszabb aszályos időszakok gyarapodásával.

Locsoláskor számíthatunk arra, hogy a lecsöpögő víz felkelti az érdeklődésüket. Víztakarékosság miatt is fontos mindig megfelelően elzárni a csapot, de azt is kiküszöbölhetjük ezzel, hogy a csap környékén kis tócsa alakuljon ki. 

A háziállatok tálkái, amikben maradék étel vagy víz van, szintén táplálékforrásai lehetnek a darazsaknak, érdemes óvatosnak lenni a közelükben.

Tavasz közeledtével érdemes szétnézni a ház körül, hogy melyek azok a helyek, amik potenciálisan vonzók lehetnek a darazsak számára, ehhez is kérhetjük szakember segítségét. Ha sikerül az első “telepeseket” észrevenni és elűzni, akkor megelőzhetjük a hatalmas fészkek kialakulását.

A szigetelésben is kárt tehetnek

A darazsak ott szeretnek fészket építeni, ahol védve érzik magukat. Ilyen a padlás, a sufni, a tető alatti védett zugok és még egy sor más, a ház körül vagy a házon fellelhető hely. Faházaknál ez különösen veszélyes lehet, hiszen ha a tető alá veszik be magukat, akkor aprólékos munkával kikezdhetik a falat, sőt a szigetelést is. A falba vagy a tető alá pedig végképp nem érünk el, nehezen tudjuk őket kifüstölni onnan. Ilyen esetben ismét csak a szakembereken van a sor, akiknek megfelelő eszközeik és szereik vannak arra, hogy a lehetséges járatokat kifújják.

A falba vagy mélyen a tető alá beköltözött darazsak eltávolítása még csak egy dolog, utána helyre kell hozni az általuk okozott kárt is.

Kiemelt kép forrása: pexels.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.