Dunaharasztiban az Alsó-Duna soron egy kék Opel a Dunába csúszott, szerencsére nem ült benne senki, a tulajdonosa mégsem örülhetett. Nem ez volt az első ilyen eset az agglomerációban, Nagymarosnál a vízbe fulladt az autóban egy férfi, de Szentendrénél is húztak már ki autót a Dunából.

A Dunába csúszott egy Opel Dunaharasztinál az Alsó-Duna soron. Szerencsére senki sem tartózkodott benne. A BudaPestkörnyéke.hu hírportált a katasztrófavédelem arról értesítette, hogy a helyszínre riasztották a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltókat, illetve a főváros búvárszolgálatát, akik drótkötél segítségével a vízből a partra vontatták a járművet.

Tragédia a kompkikötőben

Budapest környékén szinte félévente előfordul, hogy egy autó a Dunába csúszik. Vannak a dunaharasztihoz hasonló szerencsésebb esetek, amikor nem ül senki az autóban, de tragédiák is történtek már. Ahogy azt megírtuk itt BudaPestkörnyéke.hu hírportálon tavaly nyáron a nagymarosi kompkikötőnél begurult a Dunába egy autó, a járműben ragadt mozgássérült férfinak esélye sem volt arra, hogy megmeneküljön.

A vízbe fulladt férfi bátyja ezt mesélte a történtek után: „Vacsorázni mentünk a kikötőbe. A kocsival leparkoltam a komp bejáratnál, és beszaladtam, hogy megrendeljem a büfében az ételt. Csak két tál kaját és egy kávét kértem ki. Ám mire kimentem, a kocsi már orral a vízben állt – mesélte megrendülten a férfi. Ketten is a segítségemre siettek: együtt feszegettük az ajtót, próbáltuk kiszedni az öcsémet, de nem ment! Rettenetes volt látni, ahogy Zoli dermedten ült, és, miután felfogta, hogy mi történik, annyit mond: basszus.”

A férfi elmondta, a megfulladt testvére hosszú ideje szenvedett sclerosis multiplexben és epilepsziában, így mozgáskorlátozott volt: kerekesszékkel tudott közlekedni. Miután az egyik segítő kinyitotta a hátsó ajtót, a járgány pillanatok alatt megtelt vízzel. Csak annyit bírtam kinyögni, hogy ezt nem kellett volna!

Ha van még egy percünk, rá tudtam volna venni a testvéremet, hogy kösse ki a biztonsági övet. A férfi szerint testvére elképesztő akarása vezethetett a tragédiához: az öccse rendszeresen azzal tette próbára önmagát, hogy megpróbálta behúzni vagy kiengedni a kéziféket. Ha ez sikerült neki, akkor nagyon örült, hogy engedelmeskednek neki a végtagjai.

Inkább parkoltam volna messzebb, nem arra a lejtőre! – fakadt ki a férfi, akinek a testvére 25 percet tölthetett a vízzel elöntött kocsiban, mire megérkezett a segítség, de már hiába. A tragédia után a férfi jogosítványát elvették, az autót pedig lefoglalták a rendőrök. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása miatt indított eljárást.

Vácnál egy Toyota került a folyóba

Alig két hónapja, 2019. decemberében Dunába csúszott egy Toyota Corolla Vácon, a Verőcei utcánál. Az autó parttól négy méterre volt, a tűzoltók kiérkezésekor már félig elmerült a vízben. Az ilyen baleseteket általában valamilyen vezetéstechnikai malőr okozta: elfelejtették behúzni a kéziféket, vagy rossz sebességbe kapcsoltak. A katasztrófavédelem munkatársai egy drótkötél segítségével vontatták ki a folyóból az autót.

Szentendrénél egy Audi merült a Dunába

Szentendrénél 2018. novemberében egy Audi merült a Dunába. A vízben félig elmerült autót a benne tartózkodók szerencsére elhagyták, személyi sérülés nem történt – tájékoztatta akkor portálunkat Csámpai Attila a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

Kiemelt kép: A dunaharaszti balesetnél készült felvétel – Fotó: Katasztrófavédelem