Ahogy arról az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk Budakeszi és Budaörs között elterülő Álomvölgyet megvásárolta a korábban a Forma-1-ben is érdekelt Baumgartner család. Amikor megindultak a gépek, tiltakozni kezdtek a civilek. Most a helyi képviselőtestület védetté nyilvánította a területet, Baumgartnerék támadják a határozatot.

A Renault autószalon tulajának, az egykori Forma-1-es versenyző Baumgartner Zsolt édesapjának, Bamugartner Antalnak van egy óriási földterülete Budakeszi és Budaörs között, a Farkeshegyi reptér mellett. Ez egy Natura 2000-es védett terület, azonban tavaly furcsa mozgolódás, villany,- és vízvezeték építés kezdődött a természetvédelmi területen. Gépek jelentek meg, aztán tiltakozók. Attól félnek a helyiek, hogy egyszer csak megindul egy lakópark építése az Álomvölgy nevű helyen.

Demonstráció Álomvölgyért 2019. novemberében – Forrás: Facebook/Álomvölgy Őrzői

Megmenekülhet a Budakeszi melletti zöld terület, ami Álomvölgyként ismert, és be akarták építeni.  A 33 hektáros, lakatlan területen számos védett növény- és állatfaj él. Megmentése érdekében közel egy éve akcióznak a helyi civilek, több száz fős tüntetést is szerveztek – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A tiltakozás hatására Baumgartner Antal tulajdonos már csak egy luxusháznak kinéző, általa csak mikrofarm mintagazdaságnak nevezett épületet tervez, de a civilek tiltakozása nyomán Budakeszi önkormányzata ezt is megtiltotta.

Baumgartner a Renault autószalon vezetője, a korábbi Forma-1-es pilóta, Baumgartner Zsolt édesapja.

Szigeti Balázs, a civilek szóvivője azt mondta a Híradónak, Magyarországon egyedülálló az az együttműködés, ami a civilek és az önkormányzat között létrejött.

Védetté nyilvánították

A képviselőtestület augusztus eleji rendeletében helyi jelentőségű védett területté nyilvánította az Álomvölgyet. A rendelet kimondja, a területen épület elhelyezése nem engedélyezett, gépi földmunka nem végezhető.

A tulajdonos nem nyilatkozott, de a csatorna úgy tudja, hogy a Kormányhivatal döntésére vár a beadott építési engedélykérelméről, és készül, mert szerinte sérülnek a magántulajdonhoz fűződő jogai.

A tévé úgy tudja, az eddigi építkezések miatt a budaörsi rendőrkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűntettének gyanújával.

Erősek a természetvédők az agglomerációban

Budapest környékén egyre erősebbek a természetvédő civilek. Legutóbb Pilisvörösvár és Pilisszántó között egy mészkőbányát akartak újranyitni. Arról is beszámoltunk itt a legnépszerűbb agglomerációs hírportálon. A bánya jelentős zaj és porszennyezéssel járt volna. Óriási volt a felháborodás, sem a civilek, sem a leginkább érinett települések vezetői nem akarták a bányát. A tiltakozást látva a tulajdonos megfutamodott, nem nyitják ki újra a bányát.

Kiemelt kép: Álomvölgy Budakeszi mellett – Forás: peticiok.com