A települések szempontjából fontos vállalást tett Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Vácon. Aláírta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének 10 pontját, kormányra kerülése esetén pedig vállalta azok teljesítését. A váci eseményen ott volt Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerint ez a dokumentum arról szól, hogy nincs Budapest-vidék szembenállás.

Budapest és vidék

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerdai ülésén Vácon. Az eseményen kötelezettségvállalási megállapodást írtak alá az egyesült ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével. „Magyarországon nincs Budapest-vidék szembenállás” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, mielőtt aláírták a MÖSZ 10 pontját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10 pont

Az önkormányzati szövetség 10 pontban fogalmazta meg azt, hogyan lehetne visszaállítani az önkormányzatok függetlenségét, pénzügyi stabilitását és eredeti, 1990-ben megfogalmazott funkcióit, jogköreit. Ezt a 10 pontot a szövetség eljuttatta Orbán Viktorhoz és Márki-Zay Péterhez is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megoldásokat akarnak

„Az önkormányzatok, mivel közel vannak az emberekhez, megoldásokat és nem újabb problémákat akarnak kialakítani” – hangsúlyozta a főpolgármester. Hozzátette: a politikának újra a szolgáltatásról és nem a hatalomról kell szólnia Magyarországon.

Vidéken élő miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay Péter arról beszélt az eseményen, 50 éve nem volt példa arra Magyarországon, hogy vidéken élő és dolgozó miniszterelnök-jelöltje legyen az országnak. Mint fogalmazott ez garancia arra, hogy kormányra kerülése esetén fontos lesz neki az önkormányzatiság helyreállítása.

Elfogadhatatlan

„Ha Hódmezővásárhely történelmi főterén stadiont akarnának építeni, abba nem tudnánk beleszólni, mert az építéshatósági jogköröket elvették a településektől. Ez elfogadhatatlan a fideszes és a nem fideszes választók számára is.” – mondta Márki-Zay Péter.

40 ezer milliárd forint

A miniszterelnök-jelölt azt is elmondta, hogy Magyarország akkor fogja tartósan megkapni az EU következő pénzügyi ciklusában az országnak járó mintegy 40 ezer milliárd forintot, ha Magyarországon korrupcióellenes kormány lesz.

Korrupciómentes

Márki-Zay Péter azt is elmondta, kormányra kerülése esetén vállalja, hogy ezt a rengeteg EU-s pénzt korrupció,- és politikamenetesen kaphatják meg a települések. Mint fogalmazott: nem fog számítani, hogy milyen a polgármester, vagy a közgyűlés politikai összetétele. „A korrupció felszámolásával jóval több pénz jut majd a településeknek” – jelentette ki a miniszterelnök-jelölt.

Csak Magyarországon fordult elő

A Covid-helyzetről azt monda Márki-Zay, a világon csak Magyarországon fordult az elő, hogy a védekezésen dolgozó önkormányzatok nem pénzt kaptak a kormánytól, hanem elvették a forrásaikat, bevételeiket és adatokat sem kaptak a településeknek ahhoz, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni a járvány idején.

Fideszes önkormányzatoknak is jó lesz

A MÖSZ 10 pontjának aláírásáról a miniszterelnök-jelölt azt monda, ez egy olyan vállalás a részéről, amely a fideszes polgármestereknek is szól, hiszen, ha az a 10 pont egy kormányváltás során megvalósul, azzal ők is jól járnak, mert a működésük átlátható és kiszámítható lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aláírják a MÖSZ 10 pontját

Forrás: Facebook/MÖSZ

Ez a Magyar Önkormányzatok Szövetségének 10 pontja

  1. Az új országgyűlésnek az önkormányzatokkal egyeztetett határozatban kell megerősítenie a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának rendelkezéseit, elismerni a helyi önkormányzatokat, mint a demokrácia egyik alapintézményét, a helyi közügyekben való elsődleges kompetenciájukat. Újra alapjogként kell elismerni a települések önkormányzásához való jogát. Biztosaítani kell az önkormányzatok pénzügyi önállóságát és feladataikhoz mérten kell megteremteni a települések önfenntartó képességének alapjait.
  2. Az új kormány az önkormányzatokat, az önkormányzatok szakmai és érdekvédelmi szövetségeit fontos partnernek tekinti, intézményesíti és jogszabályba foglalja a rendszeres és tényleges egyeztetési kötelezettséget.
  3. Garantálni kell az önkormányzatok szervezetalakítási és társulási szabadságát. A kormány és az önkormányzatok közös célja a minőségi közszolgáltatások biztosítása. Ezért támogatni, sőt a helyi adottságok figyelembevételével, az önkormányzati feladatok magas színvonalú ellátása érdekében ösztönözni kell a közös, térségi társulási formában történő feladatellátást.
  4. Az első kormányzati intézkedések között döntést kell hozni a kormány által korábban központosított, elvont feladatok és hatáskörök (így pl. az oktatási intézmények fenntartása, építéshatósági, gyámügyi feladatok, stb…) felülvizsgálatáról és visszaadásáról, valamint az ezekhez kapcsolódó igazgatási szakemberek, tulajdonosi jogosítványok, eszközök és pénzügyi források biztosításáról.
  5. A 2022-es költségvetés önkormányzatokat érintő törvényi szabályozása felülvizsgálatának és korrekciójának az új kormány megalakulását követően, két hónapon belül meg kell történnie. Ennek részeként dönteni kell a szolidaritási hozzájárulás jelenlegi szabályozásának átalakításáról, a vészhelyzetre hivatkozva eltörölt helyi iparűzési adó bevételkiesés teljeskörű kárpótlásáról és a 2020-ban elvont gépjárműadó visszaadásáról.
  6. A 2023. évi költségvetés és a költségvetést érintő jogszabályok előkészítésébe az új kormány már vonja be az önkormányzati érdekszövetségeket. A törvényjavaslatok benyújtását megelőzően biztosítani kell a párbeszédhez szükséges szakmai információkat, melyek lehetőséget teremtenek a megalapozott egyeztetésekre és az önkormányzati javaslatok figyelembevételére.
  7. A következő költségvetési év tervezésével együtt – az átláthatóság és kiszámíthatóság jegyében – kell megtenni az új helyi feladatokat hosszútávon, fenntartható módon finanszírozó forrásmegosztási és állami hozzájárulási rendszerrel összefüggő jogalkotói lépéseket.
  8. A nemzeti felzárkóztatási és fejlesztési célok meghatározásába, valamint az uniós helyreállítási alapok hatékony és transzparens felhasználásába be kell vonni az önkormányzatokat, a gazdasági és civil közösségi szereplőket.
  9. Az új kormánynak – az érdekképviseletekkel egyeztetve – fenntartható és értékálló bérrendezést kell végrehajtania, mellyel elismeri az önkormányzati dolgozók munkáját és visszaadja a közigazgatási szakma becsületét az állami és önkormányzati hivatalokban.
  10. A helyi önkormányzati rendszer továbbfejlesztéséhez és a kormányzati szintű párbeszédhez szükséges szakmai háttér feltételeit is biztosítani kell. A kormány vállaljon felelősséget arra, hogy az országos önkormányzati szövetségekkel közös irányítású szakmai előkészítő, információs és fejlesztő szervezetet hoz létre és hozzájárul annak működéséhez.

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter – Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter