A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás biztosítása. Egészségünk és jóllétünk megőrzése nem valósulhat meg rendszeres folyadékbevitel nélkül, ezért ez a terület fokozott odafigyelést igényel.

Nincs élet víz nélkül

Sok más organizmushoz hasonlóan az emberi test jelentős része is (60-70%-a) vízből áll, mely mennyiség az életszakaszok előrehaladtával változik. A víz nagy szerepet játszik egyes testfunkciók ellátásában, például az emésztésben vagy a testhőmérséklet szabályozásában.

Víz hiányában ezek a feladatok is nehezebben, vagy akár egyáltalán nem teljesülnek. A folyadékbevitelhez nemcsak a víz, hanem olyan ételek fogyasztása is hozzájárul, mint a levesek, melyek széles kínálata érhető el az Egészségpajzs étlapján

Ezek az ételek rendkívül ízletes alternatívaként szolgálnak, melyek az ízélmény mellett a folyadék háztartásunkat is pozitív irányba billentik, és összetevőiktől függően egyéb vitamin- és ásványianyag-szükségletünket is kielégítik.

A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás több szempontból látványos lehet. Szebb, hidratáltabb bőrképet eredményez, és segít megőrizni bőrünk rugalmasságát. Fényesebb, ragyogóbb hajkoronával büszkélkedhetünk, valamint körmeink is erősebbé válhatnak. Ezek az előnyök a hölgyek számára kifejezetten csábítónak tűnhetnek.

A folyadékhiány jelei

Sokunknál a folyadékhiány egyik legfeltűnőbb jele a szomjúság. Azonban a szakemberek azt mondják, hogy ha elérjük ezt az állapotot, akkor a szervezetünk már régóta vágyik a pótlásra. A szomjúság- és éhségérzetet néha össze tudjuk téveszteni, és előfordul, hogy eszünk ahelyett, hogy meginnánk egy nagy pohár vizet.

Ha folyadékdeficitben van a szervezetünk, dehidratáció alakul ki. Ennek jellemző és könnyen felismerhető tünetei közé sorolhatjuk a szájszárazságot és a fejfájást. A hiány huzamosabb ideig történő fennállása esetén rossz közérzetre, fáradtságra panaszkodhatunk, illetve csökkenhet a vizelet mennyisége. Súlyosbodik a helyzet, ha ájulás is fellép.

A dehidratáció akár vese- és húgyúti problémákat is okozhat. A gyerekeknek, az időskorúaknak és a várandós hölgyeknek veszélyeztetettségükből adódóan még jobban oda kell figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre.

Fogyasztási “etikett”

Az általános ajánlás szerint egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete 2-2,5 liter körül mozog, azonban ez a szám több tényezőtől is függ, mint az életkor, nem, testtömeg és a fizikai aktivitás mértéke.

Ideális feltételek mellett a bevitt folyadék mennyiségét is célszerű arányosan elosztani a nap folyamán. Továbbá ügyeljen arra, hogy a napi bevitel kétharmada legyen víz, a fennmaradó részben fogyaszthatunk különféle présleveket, tejes italokat, esetlegesen üdítőket.

A megfelelő folyadékfogyasztás számos kedvező élettani hatását tapasztalhatjuk meg, ha némi tudatossággal minden nap hangsúlyt fektetünk arra, hogy minőségben és mennyiségben is ideális legyen a bevitel.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az egeszsegpajzs.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.