A Greenpeace megmérte több budapesti és agglomerációs iskola környékén a levegő minőségét. A legtöbb eredmény aggodalomra ad okot, közben a környezetvédelmi szervezet aláírásokat gyűjt azért, hogy kitiltsák a fővárosból a dízelautókat és dízeles buszokat.

A Greenpeace Magyarország Tiszta levegőt! kampányának keretében fővárosi és Budapest-környéki, valamint vidéki iskoláknál végezett légszennyezettségi méréseket először idén tavasszal, majd ősszel, hogy minél pontosabb képet kapjanak a levegő minőségéről az oktatási intézmények közvetlen közelében, ahol sok gyerek rendszeresen megfordul.

Ezeken a területeken kiemelten kell törekedni a levegő tisztaságára, ugyanis a gyerekekre, fiatalokra fokozott egészségügyi kockázatot jelent a szennyezett levegő – írja közleményében a szervezet.

Az agglomerációban is mértek

Az agglomerációban Budakeszin két iskolánál, Dunakeszin és Solymáron is egy-egy hegyen mértek. Dunakeszin 48, Budakeszin 40 mikrogramm/köbméter feletti értéket mértek, ez nem megnyugtató adat, Solymáron viszont nincs gond. Ide kattintva térképen is megnézhetők az adatok.

A légszennyezettségi méréseket az iskolák bejárata mellett elhelyezett légszennyezettség-mérő csövekkel végezték, melyekkel átlagosan négy héten keresztül mérték a levegő szennyezettségét, egészen pontosan annak nitrogén-dioxid-tartalmát.

Az iskolák belső levegőjét is figyelik

Idén tavasszal írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét az agglomerációban is.

A dízelek sokat ártanak

A nitrogén-dioxid főként a régi, szennyező dízeljárművek kipufogógázából származik a városokban. A légszennyezettséghez továbbá hozzájárulnak télen a helytelen fűtési szokásaink is (nedves fa, szén, lignit tüzelése stb.), sőt a tisztább házfűtésből is jut a levegőbe nitrogén-dioxid.

Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legtöbben, évente körülbelül tizenháromezren halnak meg idő előtt a légszennyezés miatt Európában. A mérés célja az, hogy elérjék: a döntéshozók lépjenek fel hatékonyan levegőnk tisztaságáért, saját és gyermekeink egészségéért – írták.

Aláírásgyűjtés a dízelek kitiltásáért

A Greenpeace közben online aláírásgyűjtést indított a dízelek Budapestről kitiltása érdekében. Mint írják: 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsák ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonják ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mielőbb hozza nyilvánosságra a főváros ennek az ütemtervét. A petícióhoz itt lehet csatlakozni.

Kiemelt kép: Greenpeace térképe – Forrás: Greenpeace.hu