Grillezni az egyik legjobb dolog a kertben vagy a teraszon egy jó társasággal. A profik már mindent tudnak a grillezésről, azonban nagyon sokan most ismerkednek a kerti sütögetéssel. Nekik állítottuk össze a grillezés 10 parancsolatát. Ezeket soha ne hagyd figyelmen kívül, de minimum fontold meg őket. Amikor pedig már belejöttél te is a grillezésbe, bátran taníts meg másokat, mert jó buli közösen sütögetni.

Első szabály: A biztonság

Grillezés közben a tűzzel játszol, ezért roppant fontos, hogy ne tedd a grillsütőt fa közelébe, vagy bármilyen gyúlékony tárgyhoz közel. Mindig legyen a grill mellett egy teli öntözőkanna, vagy elérhető közelségben a kerti slag, ha baj történne, azonnal közbe tudj lépni. Nagyon fontos, hogy olajat, zsírt óvatosan használj, mert pillanatok alatt belobbanhat és hatalmas lángok keletkezhetnek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Második szabály: A tüzelő megválasztása

Sokan a brikettre esküsznek, mert az egyenlő nagyságú darabok miatt jól szabályozható a hőleadás. A profik azonban keményfából készült faszenet használnak. Ennek füstjétől jó ízű lesz az étel. Vannak akik kifejezetten illatos fadarabokat szórnak a parázsra, hogy a zamatos füst jobban átjárja a húsokat. Ha nem akarsz pénzt adni az illatos fazúzalékért, megteszi egy-két fenyőtoboz is. Ezeket sütés közben rádobod a parázsra és illatos lesz a füst.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Harmadik szabály: Tűzrakás

Amikor kiválasztottad, hogy faszénnel vagy brikettel dolgozol jön a tűzgyújtás. Öntsd a faszenet az égéstérbe. Amíg nincs jó parazsad, a grillrácsot vedd le, mert csak akadályozni fog. Semmiképpen se önts a tüzelőre folyékony petróleumot, benzint vagy dízelolajat. A boltokban kapható szintetikus gyújtóeszköz, ezeket használd. A faszénre egymástól 10 cm távolságban helyezd el ezeket. Fogj egy fém csipeszt és amikor már égnek a gyújtódarabok, pakolj rá néhány faszéndarabot. Ne félj, nem alszik el. Amikor a gyújtóshoz közeli faszéndarabok átizzanak, hamarosan a hő magától tovaterjed és nemsokára gyönyörűen izzó parazzsal lesz tele a grillsütőd.

Negyedik szabály: Időgazdálkodás

Sokan azt hiszik, hogy a grillezés kiszámíthatatlan sütögetés. Ez nem így van. Amikor egy 3-5 kg os faszenes zsákkal raksz tüzet, úgy számolj, hogy a begyújtást követően másfél óra múlva lesz kész az étel. Addig előkészítheted a alapanyagokat, vagy fröccsözhetsz a barátaiddal, a gyerekek pedig nyugodtan játszhatnak még a kertben.

Ötödik szabály: Sütés elkezdése

Meggyújtás után egy órát hagyj a parázsnak, ha a forróság miatt a tenyeredet nem tudod felette tartani úgy 15 cm magasságban egy másodpercet sem, akkor még nagyon forró, ne tegyél semmit a grillrácsra, mert megég az étel. Várj egy picit, igyál még egy fröccsöt és próbáld később újra. Ha érzed, hogy kevésbé égeti a kezed, akkor ideje rátenni a húsokat és a zöldségeket. Innentől kezdve nagyon kell figyelned, mert folyamatosan forgatnod kell az ételeket.

Hatodik szabály: Hőmérséklet beállítása

Amikor már kész a parázs, de még nem tetted rá a grillrácsot, amin majd a húst sütöd, igazítsd úgy el a parazsat, hogy az égéstér egyik részén kicsivel több, a másik részén kevesebb parázs legyen. Így lesz olyan része a rácsnak, ahol alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Ide húzhatod majd a megsült ételeket, itt melegen tudod tartani a tálalásig.

Hetedik szabály: A tálalás

A profi grillező nem egyenként pakolgatja az éppen elkészült húsokat az asztalnál ülők tányérjára, hanem egy tálba teszi, a tűz közelében melegen tartja a kész húsokat és minden ételt egyszerre tesz ki az asztalra. Így a társaság átélheti a közös étkezés élményét. Végül is azért jöttetek össze, hogy együtt legyetek.

Nyolcadik szabály: A tűz eloltása

Amikor már biztos vagy abban, hogy nem süttök semmit a parázson, hajtsd le a grillsütő tetejét és várd meg a másnapot. Ha nincs a grillsütőnek teteje, locsolj a parázsra annyi vizet, hogy biztosan kihüljön. Mielőtt lefeküdnétek aludni, mindenképpen győződj meg arról, hogy a parázs már biztosan kialudt, semmi sem ég a grillsütőben. 

Kilencedik szabály: A grillező tisztítása

Itt két iskola létezik: vannak, akik másnap gyorsan rendbe rakják a grillt, hogy bármikor bevetésre kész legyen, mások úgy hagyják ahogy van és csak a következő grillezés előtt tisztítják meg. Bárhogy is döntesz, a hamut mindenképpen lapátold ki egy zacskóba és dobd a kukába, vagy öntsd a növények tövéhez. A grillrács tisztítása macerásabb, de nem kell félni tőle. Semmiképpen se tedd mosogatógépbe, mert eldugulhat. Érdemes mosogatószivacsot használni. Kend át mosogatószerrel, kicsit dörzsöld át és oblítsd le, ezzel kész is vagy.

Tizedik szabály: A közösség ereje

Grillezni egyedül is lehet, de azért a legjobb közösen. A tűz összehozza az embereket, jót lehet beszélgetni, iszogatni sütögetés közben. Bátran engedd át az irányítást, a húsok forgatását a vendégeknek, vagy szülői felügyelet mellett a nagyobb gyerekeknek, mert a közösségi kaja az igazi, mindenkinek jobban fog ízleni az az étel, amit egy kicsit ő is csinált. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: grillezés az agglomerácioóban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu