Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. A lángosok, halsütők nem tudják, hogy fogják ezt megoldani.

Lehetetlennek tűnő feladat

Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek, de látni fogja azokat az adóhatóság és a statisztikai hivatal is. Mindez a digitalizáció korában nem tűnik lehetetlen feladatnak, de ahogy a legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a Telexnek elmesélte, a gyakorlatban mindez szinte lehetetlen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tudja, hogy oldja meg

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban” – fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője egy közelgő új szabályozásról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Júliusban indul

Mint az NTAK honlapja is jelzi, a hatályos jogszabályok alapján a vendéglátó üzleteket és a turisztikai attrakciókat is regisztrálni kell. Számukra a kötelező adatszolgáltatás július 1-jétől indul. Egyébként már ez is halasztások eredménye, eredetileg ugyanis tavalyi, majd idén januári volt a tervezett rajt.

Valós időben

Zsuffa Péter szerint ebben a környezetben egy olyan kis halsütőnek, mint amit ő vezet, illetve működtet egyedül, egyszerűen lehetetlenné válik a helyzete. A regisztráció és a különböző forgalmazott termékek besorolása és feltöltése a felhőbe az első feladat, de utána folyamatosan, valós időben, az eladással egy időben kellene beírni, hogy miből mennyit adott el.

Mindenki feszült

„Nem véletlen, hogy a hazai lángososok, halsütők már a betanulási időszakban is nagyon idegesek, mindenki próbál telefonálni, értelmezni a kérdéseket” – tette hozzá.

Fejlesztenének

Az intézkedést azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és a naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot. Nem utolsó szempont természetesen a turisztikai ágazat fehérítése sem.

Ők a kivételek

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csak három kivétel van: a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek, a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés, illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi). Rajtuk kívül azonban minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem számára kötelező a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás.

Azonnal kell küldeni

Még az is egyszerűbb lenne, ha a mindenki által használt „pincércetliket”, amin megvannak a rendelések, elég lenne utólag lekönyvelni, de a rendszer real time adatokat kér, szinkronban a kasszával. Zsuffa Péter azt mondja, minden munkafolyamatra egyedül van, és a célja az, hogy a lehető legtöbbet kihozza az összetevőkből, profi és udvarias kiszolgálással.

Nem lesz elég ideje az életre

„Ez az új követelmény azonban az eredményesség, a színvonal, a kiszolgálási minőség, illetve a hatékonyság romlását eredményezi. Egyszerűen nem lesz lehetőségem odatenni magam 100 százalékban, hanem majd adatokat szolgáltatok helyette.”

Életszerűtlen szabály

A halsütő üzemeltetője most keserű. Úgy véli, minden vállalkozás érték, ezért nem jó ötlet országos szinten több tízezer nettó befizetőnek kellemetlenséget okozni. Mert aki ma befizet az államkasszába, ha elkedvetlenedik egy életszerűtlen szabálytól, könnyen sorban állhat majd a munkanélküli segélyért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Diósdi halsütő