Hiába drágább a tészta, még mindig olcsóbb egy családot tésztával jóllakatni, mint hússal vagy zöldséggel. A pékáruk forgalmában is látjuk a változást, a kenyér kelendőbb lett: olcsóbb egy kiló kenyér, mint egy kilónyi kifli vagy egyéb pékáru. Többek között erről is beszélt a magyarországi SPAR vezetője, Heiszler Gabriella, amikor arról kérdezték, milyenek az elmúlt időszak vásárlási tapasztalatai.

Elszálltak az árak

Az árstopos termékek közül a csirkemellből és a cukorból vannak mennyiségi problémáik, a pénztárosok és az árufeltöltők pedig sokat panaszkodnak amiatt, hogy a vásárlók idegesek és nekik esnek az elszálló árak miatt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Januártól lesz kritikus a helyzet

A cégnél azzal számolnak, hogy karácsonykor még mindenki szeretne egy jót vacsorázni a családjával, de nem annyit és olyan minőségűt, mint a korábbi években. Az infláció karácsonykor alapvetően azt fogja érinteni, hogy milyen ajándékokat veszünk. A gyerek még kap valamit, de a házastársak már nem biztos, hogy megajándékozzák egymást, vagy nem olyan értékben, mint szokták – mondta a SPAR vezetője.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A hatósági ár csak a kiskereskedőt köti

A terméknek van termelője, gyártója, nagykereskedője is, de a hatósági ár csak a kiskereskedőt köti. Több, mint nyolc hónapja tartanak az árstopok, és még mindig veszteség keletkezik a hatósági áras termékeken. Nem véletlen tehát, hogy a SPAR-nal és más piaci szereplőknél is mennyiségi korlátozások vannak érvényben.

A választópolgár olcsón akarja venni a csirkemellet

„Amikor elmegyünk panaszkodni, akkor miniszteri szinten meghallgatnak minket. De nagyon csekély hatása van annak, amit az ágazati szereplők mondanak. A kormány számára a választó a fontos, aki olcsón akarja venni a csirkemellet. És a választó úgysem érti, hogy a hatósági árat megfizeti máshol” – fogalmazott a cég vezetője.

Az olcsóbb szénhidrátok felé fordultak

A tapasztalatok szerint hiába drágább a tészta, még mindig olcsóbb egy családot tésztával jóllakatni, mint hússal vagy zöldséggel. A pékáruk forgalmában is látják a változást, a kenyér kelendőbb lett: olcsóbb egy kiló kenyér, mint egy kilónyi kifli vagy egyéb pékáru – derült ki a Forbes interjújából.

A piactorzító árak – miért drága a sajt?

A 2,8 százalékos tejen például van árstop, a 1,5 százalékoson nincs. A forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, és a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat. A hatósági árazásnak középtávon ilyen hatása van.

500-600 munkavállaló hiányzik

A cégnek napjainkban bő 14 ezer alkalmazottja van, 500-600 munkavállaló hiányzik, főleg fizikai dolgozók. Az eloszlás is egyenetlen, főleg Budapest és Sopron környékéről hiányoznak emberek.

Ukrajnából nem jöttek dolgozni

„Egy kezemen meg tudom számolni, hány ukrajnai magyar vettünk fel. Nem akarnak itt maradni, mennek tovább Nyugatra. Azt pedig nem mertük meglépni, hogy a kereskedelemben magyarul nem beszélő kollégákat alkalmazzunk, a logisztikában sem” – mondta Heiszler Gabriella.

Spórolni kell!

Az energiaválság kihívásait is kezelni kell. A 614 magyarországi üzlet üzletek nyitvatartásban nem lesz változás, de télen csak 18 fok lesz az üzlettérben a szokásos 21 helyett. Ez nem a vásárlóknak, inkább a cég dolgozóinak lesz kihívás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív