Egy ma éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a főváros nem módosíthatja a városligeti építési szabályokat. A főpolgármester szerint a kormány ezzel újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.

Éjjel jelent meg a kormányrendelet

A kedden késő este megjelent kormányrendelet lényege, hogy annak hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét, valamint a liget beépítésének mértékét.

A jelenlegi helyzetet tartja fenn

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn.

Nem mondtak le az épületekről

Baán László kiemelte: a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal.

Nemzeti érdek ezek fejlesztése

Szerinte ezen intézmények megvalósítását a kormány továbbra is Budapest és a nemzet érdekeit kimagaslóan szolgáló fejlesztésnek tekinti, ezért türelemmel várja és szorgalmazza egy szakmai érveken és tényeken alapuló megállapodás létrejöttét – közölte.

Lufiárusok a Ligetben – Fotó: BPK

Beton helyett maradjon zöldfelület

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált a hírre. Mint fogalmazott: „Volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület – ezt akarjuk. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

Szembe megy Orbán Viktor szavával

A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával.

Kormányzati enklávé

A főpolgármester azt is írja, hogy ennek a folyamatnak az lenne a vége, hogy „kormányzati enklávé alakulna a Várból. Mindezt úgy, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd’ megháromszorozódtak. A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer” – írja Karácsony Gergely.

A főváros eltörölte volna a terveket

Baán László miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése által tervezett építési szabályzat módosítás eltörölte volna az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építési helyeit, noha a főváros által készített előkészítő anyagok is egyértelműen leszögezik, hogy a Liget projekt teljes körű, ezen három fejlesztést is tartalmazó megvalósulása esetén jelentősen, a jelenlegi 60-ról 65 százalékra nő a zöldfelületek aránya a Városligetben.

Rendkívül népszerű a Városliget

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest projekt valamennyi eddig átadott összes eleme rendkívül népszerű és napról napra egyre több ember számára bizonyítják a Liget projekt célkitűzéseinek érvényességét; átadásuk óta már több százezer látogatót fogadtak a megújult parkrészek, a Nagyjátszótér, a Millennium Háza és a Rózsakert, a Városligeti Sportcentrum, az ifjúsági sportpályák, valamint a kutyás élménypark is.

Kiemelt kép: Városliget – Fotó: BPK