Nem mindenkinek tetszett a tavaszi korlátozások idején bevezetett, 65 év felettieket védő délelőtti vásárlási idősáv. Most, hogy nincs korlátozás, az idősebbek maguktól találják meg a legkevésbé forgalmas időszakokat és helyeket.

Kisebb az esélye, hogy elkapják a koronavírust

Most, hogy a kormány nem változtat a megszokott körülményeken, egyre többen önként alkalmazzák a korábbi módszereket. “Kihasználják az idősek a délelőtti időszakot a vásárlásra, amikor a boltokban kevesebben fordulnak meg, és így kisebb az esélye, hogy elkaphatják a terjedő koronavírust” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Megfigyelik a jó időpontokat

Bubenkó Csaba hozzátette: Egyre több élelmiszerüzletben tapasztalják, hogy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozók megfigyelik a vírusfertőzés szempontjából biztonságosabb körülményeket, és ahhoz alkalmazkodnak” –.

Kerülik a tömeget

Szerinte mivel a vásárló most nem érzi korlátozva magát, nincs ellenállás, sőt sokan – így az idősek is – már maguktól redukálják a fogyasztási szokásaikat: egyre többen kerülik a délutáni, hétvégi áruház-látogatásokat, és főként nagyvárosi környezetben az internetes vásárlás is élénk maradt.

Rugalmasabbak az idősek is

Az idősek keresik a módjait, hogy egyénileg védekezzenek. Úgy tűnik, már ők is rugalmasabban kezelik, hogy változtak a hétköznapok.

Többen a piacot választják

Szintén megfigyelhető, hogy vannak, akik teljesen átálltak a piacos beszerzésre, mert biztonságosabbnak érzik, mint a zárt üzleteket – mondta el az elnök.

Az élelmiszerboltok és a drogériák a legnépszerűbbek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerboltokban és a drogériákban fordulnak meg a legtöbben, hétköznaponként a délelőtti időszak a legkevésbé zsúfolt. 

Mikor vásároljanak az idősebbek?

Az idősebbek a legkisebb kockázattal 9-10 óra körül tudnak az üzletekbe menni, mivel mindig a délelőtti órákban vásárolnak a legkevesebben – nyilatkozta Vámos György a Magyar Nemzetnek.

A késődélután a problémás

A szakember hozzátette: a reggeli zsúfoltság után az iskolaidő végétől a vacsoraidőig fordulnak meg legtöbben a boltokban, hétvégén pedig a pénteki nap második fele, valamint a szombat délelőtt a legforgalmasabb. A piacok esetében reggelente, délelőttönként van tömeg.

A zárt piacokon is kötelező a maszk

Vámos György hangsúlyozza, „ha egy termelői vagy hagyományos piac valamilyen épületben, épületrészben, például csarnokban helyezkedik el, akkor ott az üzletekhez hasonlóan szintén kötelező a maszkhasználat.

Kiemelt kép forrása: MTI/Krizsán Csaba