Otthonod fűtésére és hűtésére, illetve az energiaszámlák csökkentésére vonatkozó lehetőségeket vizsgálva érdemes lehet megfontolni a hőszivattyús rendszert, amely Európa-szerte bevált és megbízható technológiát jelent. Egész évben képes az otthon komfortjának szabályozására, ugyanis télen fűtést, nyáron hűtést biztosít, valamint használati meleg vizet is ad.

A Zone Klíma hőszivattyús rendszereket telepít, ez kiváló választás lehet új otthonokba, de akár meglévő fűtési rendszerek utólagos átalakításához is. A különböző rendszertípusok és lehetőségek sokasága miatt szakember szükséges annak eldöntésére, hogy a hőszivattyú megfelelő megoldás-e az otthonod számára.

Összeszedtük a legfontosabb általános tudnivalókat a berendezés kiválasztásával, a hőszivattyú telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatban, tarts velünk!

Hogyan működik a hőszivattyú?

A megújuló energiákat használó korszerű hőszivattyús rendszerek megoldást jelenthetnek az energiaárak növekedése, valamint a fosszilis energiahordozók kimerülése esetén is. A Zone Klíma szakemberei helyszíni felmérést követően, az igényeidet maximálisan figyelembe véve segítenek a megfelelő berendezés kiválasztásában és telepítésében, a legjobb megoldás megtalálásában.

A hőszivattyú technológiáját akkor is ismered, ha nem ismered magát a berendezést, ugyanis a hűtőszekrények ugyanezen az elven működnek. A hő természetes módon a magasabb hőmérsékletű helyekről az alacsonyabb hőmérsékletű helyek felé áramlik – például télen az épület belsejéből a hő a külső térbe távozik.

A hőszivattyú a természetes hőáramlással szemben elektromos energiát használva a hidegebb helyen rendelkezésre álló energiát egy melegebb helyre pumpálja. Reverzibilisen képes működni, ezáltal fűt, illetve hűt. 

Milyen típusú hőszivattyúk vannak?

A környezetbarát hőszivattyúk a külső környezet, a levegő, a talajvíz vagy a talaj hőenergiáját használják, ennek alapján levegő-víz, víz-víz és talajhő-víz hőszivattyúkról beszélhetünk. 

A legismertebb és legelterjedtebb megoldás a levegő hőjét használó hőszivattyú, amely bárhova telepíthető. A levegő-víz hőszivattyú ára a legalacsonyabb, azonban a hatásfoka, amelyet a COP érték mutat, is ennek megfelelő. Minél hidegebb a levegő és minél melegebb az előremenő fűtővíz hőmérséklete, annál rosszabb a levegős hőszivattyúk COP értéke, vagyis hatékonysága.

A legmagasabb COP értékkel a talajszondás vagy geotermikus hőszivattyúk rendelkeznek, mivel a talajhő szinte állandó. Azonban ezek telepítése nemcsak igen költséges, de sok esetben nem is kivitelezhető, ráadásul engedélyköteles.

Hogyan lehet hatékony a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyú akkor tud igazán hatékonyan és minimális költséggel működni, ha az otthon mint rendszer működik, és a hőveszteségeket minden területen minimalizáljuk, vagyis a homlokzatok, a mennyezet, a tető és a nyílászárók szigetelése kifogástalan. 

A hőszivattyús rendszer napelemmel kombinálva igazi rezsicsökkentő megoldást jelent.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.