Hatalmas új belvárosi egyetemi épületkomplexum, azaz campus épül a Magyar Rádió egykori főhadiszállásánál a 8. kerületben a Bródy Sándor utcában. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületei 2026-ra lesznek kész, teljesen átalakul ezzel a Palotanegyed, a Nemzeti Múzeum mögötti városrész.

Új egyetemi város

Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona lesz. A pályázat győztese: Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői. Ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit, hiszen a Pázmány campusfejlesztése egy összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben.

4000 diák

Az új épületkomplexumban közel 4000 hallgató és 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Felújítják a rádió volt épületét is

A leendő campus tömbjét három 19. századi, impozáns, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. Ezeket megőrizik és műemléki hűséggel felújítják, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatát.

Még a tető is zöld lesz

Új zöldfelületek

Egy zöldfelületekkel tagolt, új városközpont, egyetemi központ, és egy izgalmas közösségi tér születik, nemcsak a pázmányosok, hanem minden budapesti számára. A campus területén 4000 négyzetméter új, minőségi zöldfelület jön létre. Zöldtetők és izgalmas zöldhomlokzatok teszik élhetőbbé az új városközpontot.

Magyar építészek

A győztes terv két olyan építész munkája, akik nevéhez Budapest több ikonikus épülete és közösségi tere fűződik. Tima Zoltánnak köszönhetjük az újbudai Dorottya Udvar irodaépületét, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólóját, és a Kossuth tér megújítását is. Kruppa Gábor a kő és a tégla szerelmese, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet – írja Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a közösségi oldalán.

Ilyen lesz az aula

Modern és tradícionális

Az új campus épülete egyszerre tükrözi a több száz éves katolikus egyetem szellemiségét, és jól illeszkedik a 19. századi Palotanegyed szövetébe. Belülről pedig egy igazi, 21. századi modern egyetem: hatalmas könyvtárral, konferenciatermekkel, laborokkal, műszaki és informatikai kutatóközpontokkal.

Egyedi és karakteres

Az új campus egy egyedi, karakteres, önálló identitással rendelkező épületegyüttes. Anyaghasználatában és építészeti megoldásaiban tiszteletben tartja a környék építészeti hagyományait. Nem konkurál a műemléki palotákkal. Az új épületek nem akarnak dominálni.

Olaszos hangulat

A Szentkirályi utcában található a Jog- és Államtudományi Kar épülete. Az új campus szervesen kapcsolódik ehhez. Vizuálisan a hasonló szín- és anyaghasználatnak köszönhetően, fizikailag pedig egy, a történelmi olasz városok hangulatát idéző térrel, „piazza”-val. A tér súlyponti helyén egy különálló torony áll kereszttel a tetején, amely kiemelkedik a tetőtájból, és világosan kijelöli a Pázmány helyét a belvárosban. Hogy az egyetem épületei között a diákok szabadon mozoghassanak, a Szentkirályi utca forgalomcsillapítását is vizsgálják.

Otthonosság

Az otthonosság érzését a belső terekben is használt világos és meleg színek, a tégla és faburkolat adják. Az egyetem főbejárata előtt pedig egy zöldfelületekkel tagolt nyitott parkrész lesz. A Pollack Mihály tér is bezöldül. Kősivatag helyett: fákkal, cserjékkel és színvonalas utcabútorokkal tagolt barátságos tér születik.

Ilyen lesz a Pollack Mihány tér

200 férőhelyes kollégium

Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetem lesz, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Sokfajta sportolási lehetőség: fitnessközpont, sportcsarnok, tornaterem, több száz biciklitároló lesz a campusban. A bentlakó diákoknak közel 200 férőhelyes kollégium épül. Ha minden jól megy 2026-ban átadják az új egyetemei negyedet.

Képek: Pázmány Campus látványtervei – Forrás: Facebook/Fürjes Balázs