Egy medencetulajdonos számára nem ismeretlen fogalom a vegyszeres vízkezelés. Hiszen az olyan sok örömöt adni képes családi medence csak akkor biztonságos, ha az abba töltött vízben a kémiai összetevők egyensúlyban vannak, és semmi nem veszélyezteti ott a fürdőzőket és magát a medencét. Csak a folyamatosan elvégzett vízkezeléssel érhető el, hogy a víz kristálytiszta maradjon és jó hosszú ideig lehessen üzemeltetni problémamentesen.

Vízkezelési tennivalók

Van pár nagyon fontos tennivaló, melyeket következetesen és rendszeresen el kell végezni. Így majd sokáig, akár kevesebb vegyszert felhasználva lehet szuper vízminőséget biztosítani. Így még sokat is spórolhatunk. Melyek ezek a lépések? 

  1. Folyamatos vízforgatás és szűrés
  2. A víz kémhatásának beállítása
  3. A vízkeménység beállítása
  4. A víz fertőtlenítése
  5. Algátlanítás
  6. A vegyszerezés szinten tartása
  7. Pelyhesítés

A folyamatos vízforgatás és szűrés és a víz kémhatásának beállítása

Fontos a medencében lévő víz megtisztítása, melynek első állomása a szűrőberendezés. Ezzel a víz felszínén lévő szennyeződéseket kaphatjuk el és a vegyszereket is tökéletesen elkeveri. Különféle szűrőközegekkel működő berendezéseket forgalmaz a Medence Óriás. A legelterjedtebb a kvarchomok, de van papírszűrős változat is, főképp a kisebb medencékhez ajánlottak.

A medencevíz ideális pH-értéke 7,2-7,6, mely az emberi szem 7,5 értékéhez igazodik. Fontos a kémhatás rendszeres ellenőrzése, mert a túl alacsony és a túl magas érték sem jó. A kemény víz még a fertőtlenítőszerek hatását is ronthatja és az algásodás is beindulhat miatta.

A vízkeménység beállítása és a víz fertőtlenítése

A magnéziumsó és kalciumsó mennyisége határozza meg a vízkeménységet. Magas szint esetén még a medencefal és az alkatrészek élettartama is lecsökkenhet a vízkő és a korrodálódás miatt. Ebben segít a vízkő-stabilizátor folyadék. A mikroorganizmusok ellen fertőtlenítéssel küzdhetünk. Leggyakrabban klórral, de alternatív módszerekkel is: sóbontó készülékkel, UV-fényes vagy ózonos berendezéssel. Utóbbiak a gyermekek és a túlérzékenyek számára remek eszközök.

Algátlanítás, a vegyszerezés szinten tartása és a pelyhesítés

Nem maga az alga, hanem a vele szaporodó mikroorganizmusok veszélyesek. Ha a fertőtlenítés és vízforgatás mindig rendszeres és szakszerű, nem kezd el majd zöldülni és síkossá válni a medence vize. Ha mégis, akkor algagátló folyadékkal kell felvenni ellene a harcot és sokkoló klórozással. A Medence Óriás weboldalán is kapható multitablettákkal a vegyszerszint megtartása igazán nagyon egyszerű. A pelyhesítőszerekkel pedig a kis szennyeződések összeállnak nagyobb pelyhekké, amelyeket így már a szűrő is el tud kapni. A medencefenékre rakódott szennyeződések eltávolításához hasznos a víz alatti porszívó vagy takarítórobot.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!