A Budapest Fórum után ismét egy jelentős, hosszútávú nemzetközi együttműködést kezdeményezett a Fővárosi Önkormányzat. Megtartották a Budapest Global alakuló ülését, ami egy független, a köz- és a magánszféra szereplőit tömörítő platform, ami elősegíti a hosszútávú, strukturált együttműködést a főváros, a Budapesten működő vállalkozások és tudásközpontok között. A cél az, hogy Budapest egy globálisan beágyazott, versenyképes és élhető várossá váljon. Ebben segít a MOL és az OTP milliárdos elnöke is a fővárosnak.

Fontos szereplők kellenek

Városaink a klímaváltozás, a gyors technológiai fejlődés és az egyre növekvő gazdasági verseny révén összetett és folyamatosan változó kihívások előtt állnak. Ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra megfelelő megoldásokat találjunk, szükség van a városi élet legfontosabb szereplőinek együttműködésére és olyan szinergiák létrehozására, amelyet egyik szervezet sem lenne képes egyedül elérni – írják a Városháza szerkesztőségünknek küldött közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Három téma

A Budapest Global keretein belül először a főváros három témában szeretne projekteket és kooperációkat létrehozni: Budapest vonzerejének növeléséért a különböző szakterületek tehetségei számára, Smart City (okosváros) kísérleti projektek megvalósítása és új, digitális technológiák alkalmazásának elősegítése érdekében, valamint a városi fenntarthatóságot szolgáló ötletek megvalósítására. 

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Erőforrások

Ezen célok érdekében a főváros szeretné mozgósítani a csatlakozott szervezetek erőforrásait, szakértelmét, valamint vezetőinek menedzsment tapasztalatait.

Ösztönözze az innovációt

A platform szerepe az lesz, hogy összekösse az eltérő hátterű és profilú szervezeteket és ösztönözze az innovációt és a városlakók jólétét azáltal, hogy megteremti az új ötletek, eltérő szakterületekről származó tudás és információk cseréjének és a különböző szereplők közötti kooperáció lehetőségét, fórumot biztosít Budapest jövőbeli fejlődésének elősegítéséhez.

Vezetői tapasztalatok

A Budapest Gloabal hasznosítja a tagok erőforrásait, szakértelmét és vezetői tapasztalatait új közös kísérleti projektek megvalósítása céljából, és egy hálózat létrehozásával megismerhetővé teszi a jó gyakorlatokat és biztosítja a rendszeres tapasztalatcserét.

Nemzetközi tehetségvonzás

A kezdeti időszakban elsősorban a nemzetközi tehetségvonzásra, illetve a városi fenntarthatóságra irányuló ötletek megvalósítására törekszik a Budapest Global, és e célból mozgósítja az alapító szervezetek erőforrásait, szakértelmét, kapcsolati hálóját és vezetőik menedzsment-tapasztalatait.

OTP, MOL

A kezdeményezéshez már induláskor a budapesti start up- és nagyvállalati szféra igazán jelentős szereplői csatlakoztak: az ALTEO, a Budapest Airport, a Centrál Média Csoport, az Egon Zehnder, az ELTE, a Graphisoft, az IKEA, az IVSZ, a MOL, a Nestlé, az OTP, a Prezi, a Startup Hungary, a Vodafone és a Wallis.

Globális nagyváros

Budapestet igazi globális nagyvárossá szeretnénk tenni. Azonban világos, hogy egyedül ez nem megy. A cél, hogy minél több magasan képzett külföldi polgár válassza otthonául, és érezze itt otthon magát, erősítve Budapest gazdaságát, sokszínűségét. – írják a közleményben.

Külföldön élő magyarok ereje

Kiemelten fontos a diaszpórában élő budapestiek hálózatba szervezése, tapasztalataik, lobbierejük becsatornázása is. Sok más nagyváros tapasztalataiból merítve, ezért szeretnénk létrehozni egy olyan hálózatot, olyan köz -és magánszféra közötti partnerséget, amelynek célja a főváros globális nyitottságának elősegítése. Kapcsolatokkal, tudással és erőforrásokkal, egy élhetőbb, modernebb, befogadóbb, és versenyképesebb Budapestért.” – fogalmaznak a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak küldött közleményben.

Budapestiek érdeke

Az eseményről karácsony Gergely ezt írta a közösségi oldalán: „A kezdeményezés egyértelműen a budapestiek érdekeit szolgálja, hiszen azon fogunk dolgozni, hogy a csatlakozó szervezetek tudásával és erőforrásaival a város élhetőbb, zöldebb legyen, illetve emeljük a vonzerejét a nemzetközi színtéren. Köszönöm a szervezeteknek az együttműködést, jó végre úgy tárgyalni a városunk jövőjéről, hogy az asztal másik oldalán olyanok ülnek, akiknek Budapest fejlődése és nem tönkretétele a fontos.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest Global alakuló ülés – Középen Karácsony Gergely, mellette piros nyakkendővel: Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, a főpolgármester másik oldalán pedig Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója – Forrás: Városháza