Nemsokára az égbe szökkennek a Kopaszi gátnál épülő MOL Campus, vagyis a MOL új székházának a falai. A 120 méter magas toronyház alapvetően meghatározza majd a városképet, különösen a Rákóczi híd környékén. Az épületben rengeteg növény lesz, valóságos dzsungelben érezhetik majd magukat az alkalmazottak.

„Napenergiával fogjuk ellátni az épületet, a mosdók öblítését csapadékvízből fogjuk megoldani, a teljesen megújuló energia összértéke több mint 35 százalék lesz a talajszondás hűtés-fűtésnek köszönhetően. De a fenntarthatóságnak van egy másik iránya is, ami az épületben lévő terek rugalmasságára vonatkozik.” – mondta Ratatics Péter, a MOL magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfoliónak.

A fiatal topmenedzser hozzátette: „A tervezésnél fontos szempont volt, hogy az épület héján belüli irodatereket, a jövő igényeire bármikor flexibilisen át tudjuk alakítani. Erre vagyok a legbüszkébb, hogy ez az épület – legalábbis papíron egyelőre – a jövő generációk igényváltozásaira, de akár a cégek működési logikáinak változásaira is időtálló tud lenni. „

A látványképeken jól látszik, hogy az irodaterekbe rengeteg növényt akarnak bevinni, gyakorlatilag az íróasztalokat sűrű növényzet választja majd el egymástól. Az alábbi képen egy tárgyalót látunk. Első ránézésre akár valamilyen luxusbárnak is tűnhet a trendi kanapéval és a belső terekkel és a panorámával – csupán egy koktélospult hiányzik a képről. Láthatóan jó dolga lesz a MOL-nál dolgozóknak.

„Mi azt szeretnénk, hogy ne azért jöjjenek be a munkavállalók, mert muszáj, hanem azért mert azt látják, hogy így tudnak a leghatékonyabban dolgozni. De ha valakinek olyan munkája van, amit otthonról el tud végezni, és ott érzi a leghatékonyabbnak magát, akkor maradjon otthon. A vezetőknek is fel kell készülni arra, hogy ne szemmel monitorozzanak, hanem a kiadott feladatok elvégzését kövessék nyomon. Mindannyian mások vagyunk. Én pl. otthonról nem tudok hatékonyan dolgozni, mert mindig valami elvonja a figyelmemet.” – meséli a MOL fiatal magyarországi vezére.

Hozzátette: „Ami a leglényegesebb, hogy aki bentről dolgozik, az egy közösség része lesz. Ma már alig lehet úgy elvégezni egy komplex feladatot, hogy senkivel se kelljen egyeztetni, megvitatni a dolgokat, nézőpontokat ütköztetni. A legjobb ötletek, a leghatékonyabb megoldások csak közös munkával tudnak születni, és ez az épület erről fog szólni.” – mondta. Az alábbi látványkép alapján kilátó is lesz majd a felső szinten, itt ugyanis nézelődőket láthatunk, sajnos erről nem volt szó a Portfoliónak adott interjúban.

“A Mol-csoport munkavállalóinak kétharmada nem Magyarországon él. Éppen ezért nekünk nem csupán a hazai irodaházakkal, hanem az Európában vagy akár a világ bármely pontján honos irodatrendekkel, munkahelyi környezettel, munkakultúrával kell versenyezni. Az, hogy mi a vonzereje, a megtartó képessége egy ilyen épületnek, hihetetlenül fontos szempont volt.” – mesélt tovább a fiatal menedzser.

Az épület költségeiről annyit árult el a vezető, hogy várhatóan 15-20 százalékkal lesz drágább egy hagyományos irodaépületnél a MOL Campus építése. Az új székházba várhatóan három év múlva fognak beköltözni.

Képek: MOL Campus, a MOL új székházának látványképei – Forrás: Portfolió/MOL