Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt ma megérkezett Budapestre Ferenc pápa, aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta, az úgynevezett statio orbist. A szentanya fél 12-kor kezdte meg a miséjét, ami előtt Tóth Gabi énekesnő is fellépett.

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmadszor adunk otthont a rendezvénynek

Magyarország egyébként 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

A pápa érkezése:

Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én. / Fotó: MTI/Botár Gergely

Kapcsolódó:

A Szépművészeti Múzeumban találkozott Orbán Viktorral

A katolikus egyházfő a repülőtérről személygépkocsival a Szépművészeti Múzeumba ment, ahol aztán találkozott Áder Jánossal, illetve Orbán Viktorral, erről ebben a cikkünkben részletesen írtunk.

Ferenc pápa, Orbán Viktorral, Áder Jánossal és Semjén Zsolttal

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tóth Gabi fellépése

A pápa szentmiséje előtt ezt követően, ahogy arról a BudapesKörnyéke.hu is hírt adott, Tóth Gabi énekesnő lépett fel, aki az Én szívem című dallal készült, azonban a nóta refrénjét a pápa tiszteletére módosította. Az erdőben szeretkeznénk kezdetű sort, erdőben ölelkeznénkre módosították, hogy az szalonképesebb legyen.

Itt nézhető vissza:

Tóth Gabi ruhája

Az énekesnő egy mezőkövesdi hímzők által díszített ruhában lépett színpada, amit a Sugarbird tervezett Gabinak kimondottan erre a jeles alkalomra. Gabi ruhájáról korábban a Blikk is írt, mint arról a lap beszámolt az énekesnő már régóta nagy rajongója a matyó és kalocsai Richelieu mintás daraboknak, amikben sok alkalommal láthattuk színpadon is. Nagy szerepe van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak abban, hogy a matyó motívumokat megismerhették még a tengeren túl is, hiszen 1938-ban, amikor legutóbb került hazánkban megrendezésre a római katolikus egyház eseménysorozata, az akkori közvetítéseknek köszönhetően világhírre tett szert a magyar matyó népművészet.

Kapcsolódó:

Kis Jézus ölelő Mária nyaklánc

Gabi a népi motívomukat ábrázoló ruhája mellett egy szentképet is viselt a nyakában, amit kifejezetten erre az alkalomra, egy ékszertervező készített el számára. Tóth Gabi szerint a nyaklánc védelmezi őt, amire az elmúlt hetek támadásai után úgy véli szüksége is van.

Ez az az ékszer:

Tóth Gabival posztolt Varga Judit

A helyszínen ott volt Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a közösségi oldalán tett közzé egy fotót a Hősök teréről. A felvételen férje, és fia társaságában látható, a család pedig Tóth Gabi fogja közre. “A Szentatyára várva Tóth Gabi múvésznővel” – írta Varga Judit a posztban.

Mutatjuk a képet:

Forrás: Facebook/Varga Judit

Gabi ezt a dalt adta elő

Sokan támadták

Tóth Gabi egyébként még augusztus elején számolt be arról, hogy az a megtiszteltetés érte, felléphet Ferenc pápa előtt. Az énekesnőt akkor sokan támadták, ugyanis úgy vélték nem elég méltó arra, hogy ezt a megtisztelő szerepet betöltse. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az énekesnő is posztolt a Hősök teréről

Kiemelt kép: Tóth Gabi – Forrás: NEK fellépés, YouTube videorészlet