Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt ma megérkezett Budapestre Ferenc pápa, aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta, az úgynevezett statio orbist. A szentanya fél 12-kor kezdte meg a miséjét, ami előtt Tóth Gabi énekesnő is fellépett.

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmadszor adunk otthont a rendezvénynek

Magyarország egyébként 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A pápa érkezése:

Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én. / Fotó: MTI/Botár Gergely

Kapcsolódó:

A Szépművészeti Múzeumban találkozott Orbán Viktorral

A katolikus egyházfő a repülőtérről személygépkocsival a Szépművészeti Múzeumba ment, ahol aztán találkozott Áder Jánossal, illetve Orbán Viktorral, erről ebben a cikkünkben részletesen írtunk.

Ferenc pápa, Orbán Viktorral, Áder Jánossal és Semjén Zsolttal

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tóth Gabi fellépése

A pápa szentmiséje előtt ezt követően, ahogy arról a BudapesKörnyéke.hu is hírt adott, Tóth Gabi énekesnő lépett fel, aki az Én szívem című dallal készült, azonban a nóta refrénjét a pápa tiszteletére módosította. Az erdőben szeretkeznénk kezdetű sort, erdőben ölelkeznénkre módosították, hogy az szalonképesebb legyen.

Itt nézhető vissza:

Tóth Gabi ruhája

Az énekesnő egy mezőkövesdi hímzők által díszített ruhában lépett színpada, amit a Sugarbird tervezett Gabinak kimondottan erre a jeles alkalomra. Gabi ruhájáról korábban a Blikk is írt, mint arról a lap beszámolt az énekesnő már régóta nagy rajongója a matyó és kalocsai Richelieu mintás daraboknak, amikben sok alkalommal láthattuk színpadon is. Nagy szerepe van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak abban, hogy a matyó motívumokat megismerhették még a tengeren túl is, hiszen 1938-ban, amikor legutóbb került hazánkban megrendezésre a római katolikus egyház eseménysorozata, az akkori közvetítéseknek köszönhetően világhírre tett szert a magyar matyó népművészet.

Kapcsolódó:

Kis Jézus ölelő Mária nyaklánc

Gabi a népi motívomukat ábrázoló ruhája mellett egy szentképet is viselt a nyakában, amit kifejezetten erre az alkalomra, egy ékszertervező készített el számára. Tóth Gabi szerint a nyaklánc védelmezi őt, amire az elmúlt hetek támadásai után úgy véli szüksége is van.

Ez az az ékszer:

Tóth Gabival posztolt Varga Judit

A helyszínen ott volt Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a közösségi oldalán tett közzé egy fotót a Hősök teréről. A felvételen férje, és fia társaságában látható, a család pedig Tóth Gabi fogja közre. “A Szentatyára várva Tóth Gabi múvésznővel” – írta Varga Judit a posztban.

Mutatjuk a képet:

Forrás: Facebook/Varga Judit

Gabi ezt a dalt adta elő

Sokan támadták

Tóth Gabi egyébként még augusztus elején számolt be arról, hogy az a megtiszteltetés érte, felléphet Ferenc pápa előtt. Az énekesnőt akkor sokan támadták, ugyanis úgy vélték nem elég méltó arra, hogy ezt a megtisztelő szerepet betöltse. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az énekesnő is posztolt a Hősök teréről

Kiemelt kép: Tóth Gabi – Forrás: NEK fellépés, YouTube videorészlet