Megérkezett Budapestre Ferenc pápa, aki a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak. A pápa egyenként köszöntötte az újságírókat a Róma és Budapest közötti repülőúton vasárnap reggel. Ferenc pápa azt mondta, tudja, hogy sokan várják. Nagy örömnek nevezte azt is, hogy a pandémia miatt hosszú idő után ismét utazhat.

Újságírók a gépen

Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfőt több mint hetven nemzetközi tudósító kíséri, közöttük öt magyar újságíró van – mondta Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nemrég érkezett meg

A pápa bejelentette, hogy Pietro Marini érsek a NEK mostani zárómiséjén tölti be utoljára a vatikáni ceremóniamester tisztségét, mivel püspöknek nevezték ki. A pápai gép Horvátországon keresztül tette meg az utat, nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A pápa érkezése:

Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én. / Fotó: MTI/Botár Gergely

Kapcsolódó:

Így fogadták Ferihegyen Ferenc pápát:

Virágcsokorral köszöntik Ferenc pápát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. /Fotó: MTI/Botár Gergely

A mai nap programja

Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami delegáció fogadta, élükön Michael August Blume apostoli nunciussal, Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével.

Így fogadták

Magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a pápát.

A Szépművészeti Múzeumban találkozik Orbán Viktorral

A katolikus egyházfő a repülőtérről személygépkocsival a Szépművészeti Múzeumba indult. A pápa a múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a magyar püspöki kar tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával.

Fél 12-kor kezdődik a mise

Ezt követően Erdő Péter bíboros kíséretében, a pápamobilon utazva találkozik a magyar hívekkel a Hősök terén. Az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséje, a statio orbis fél 12-kor kezdődik. A mise és az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa a repülőtérre megy, ahonnan Pozsonyba utazik.

Pápa utoljára 25 éve volt Magyarországon

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta ritka pillanat, amikor a római pápa Magyarországra látogat, az pedig még ritkább, ha Budapesten misét tart. Utoljára 25 éve volt nálunk a katolikus egyház legfontosabb embere. Sok dolog történt azóta még az egyházban is. Ferenc pápa például garázsba rakatta a pápai Mercedeseket, általában Ford Focusal vagy Fiat Tipoval jár. Nem tagadja, hogy szereti a focit és a tangót. Állítólag nincs jóban Orbán Viktorral, vasárnap is csak néhány órára ugrik át Szlovákiából, ahol három napot tölt. A budapesti misére sok tízezer zarándok érkezik, nagy a készültség a Hősök terénél, hiszen sokan várták már Ferenc pápát Magyarországra.

Az első pápa az amerikai kontinensről

Jorge Mario Bergoglio bíboros, Ferenc pápaként az első pápa az amerikai kontinensről és a déli féltekéről. 2013-ban választották pápának, miután az elődje 16. Benedek pápa lemondott. Ferenc pápa 1936-ban született Argentínában, édesapja olasz bevándorló, édesanyja argentin.

Budapesten tart misét

Ferenc pápa vasárnap az Eucharisztikus Világkongresszus zárómiséjét tartja a Hősök terén. Három napig lesz a szomszédos Szlovákiában, hozzánk gyakorlatilag csak átugrik és megy is vissza. Korábbi sajtóhírek szerint a pápa nem szimpatizál a magyar miniszterelnökkel.

Nem értenek egyet

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor nézetei nem találkoznak egymással. Erről nemrég egy videóban beszélt, amelyben a következő idézetet vette elő az egyházfő legújabb könyvéből. Mindezek ellenére úgy tudjuk a pápa és a miniszterelnök találkoznak a nap folyamán.

Manipulált nép

„Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amellyel meghatározhatják a jövőjüket.” – írta Ferenc pápa a könyvében. 

Több ezer rendőr vigyáz rá Budapesten

Mint megírtuk több ezer rendőr dolgozik azon, hogy a pápa biztonsága garantálva legyen, ezt a Terrorelhárítási Központ főigazgatója mondta még pénteken.

Nincs fenyegetettség

Hajdu János közölte: sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek nincs fenyegetettségre utaló információja, így technikai akadálya nincs a vasárnapi látogatásnak.

Közel a hívekhez

Kérdésre válaszolva ismertette: a katolikus egyházfő pápamobilon való közlekedése a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, itt kerül Ferenc pápa legközelebb a hívekhez, akiket azonban ellenőrzött beléptetési rendszeren keresztül engednek be a területre.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 

Mint ismert, és ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is hírt adott a pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretein belül látogat Magyarországra, szeptember 12-én, vasárnap.

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.

Harmadszor adunk otthont a rendezvénynek

Magyarország egyébként 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

A pápa miséje

A római katolikus egyházfő a kongresszus zárónapján, szeptember 12-én celebrálja majd a zárómisét, az úgynevezett statio orbist. Azt jelezve, hogy a szentmise végén innen adják tovább a következő stációnak, állomásnak, a következő városnak a rendezés „stafétabotját”. A kongresszusnak 2024-ben az ecuadori Quito ad majd helyt. Ferenc pápa budapesti látogatása kongresszusi részvétel lesz, nem országlátogatás – az egyházfő ennek megfelelően nem vesz majd részt komoly diplomáciai eseményeken, bár Orbán Viktor miniszterelnökkel várhatóan találkozik.

Erős üzenet

Erdő Péter, bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy “Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

Pozitív érdeklődés

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is “van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt. A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy “egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten. Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul “az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így “valódi alapja van a közös ünneplésének”.

Tóth Gabi lép fel a pápa előtt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál is megírta a pápa miséje előtt fellép Tóth Gabi is, aki ezt a hírt pár hete osztotta meg a közösségi oldalán a rajongóival. A bejelentése után kapott hideget-meleget, sokan úgy vélik nem Gabi a legalkalmasabb személy erre a feladatra, ám mindezek ellenére az énekesnő izgatottan várja a fellépést.

Ekkor volt az első

Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották az észak-franciaországi Lille-ben. Az elmúlt másfél évszázadban a mozgalom világméretű rendezvénnyé nőtt, kezdetben évente, majd kétévente, az utóbbi évtizedekben négyévenként más-más kontinensen tartják meg. Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén – a katolikus egyház tanítása szerint – Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: MTI/Botár Gergely