Az energiaválság fejleményei miatt nehéz helyzetbe kerültek a magyarországi bevásárlóközpontok is. Az ugrásszerűen megnőtt rezsiköltségek ellensúlyozására a plázáknak is megoldást kell találniuk.

Megsokszorozódtak az energiaárak

A kormány augusztus 1-jétől módosította a rezsicsökkentést, az új szabályok értelmében a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag alatti fogyasztóknak marad, átlag feletti fogyasztás esetén a piaci árat kell megfizetni. A bevásárlóközpontok üzemeltetőit komoly nehézségek elé állítják az egyre magasabb rezsiköltségek, a pár hónap alatt megsokszorozódott energiaárak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Időben léptek a plázák

A bevásárlóközpontok jelentős része már időben lépett, több épületben már évekkel ezelőtt elindultak olyan energiatakarékossági programok, amelyek most kincset érnek, de a közelmúltban jóformán az összes épületben a fenntarthatósági stratégiák kidolgozása is megtörtént

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fejlesztések, zöldszempontok

Jó példa erre a LED-es fejlesztések projektje, amelyek már öt-tíz éve folynak, de az elmúlt öt évben sok bevásárlóközpont egyéb szempontból is megújult, az átalakításoknál pedig a zöldszempontokat is figyelembe vették. A gépészeti berendezések is egyre korszerűbbek, energiatakarékosabbak, cseréjük és korszerűsítésük ütemezetten zajlik.

A bérlők is korszerűsítenek

Az üzletek bérlői is folyamatosan korszerűsítenek, ütemezetten három-öt évente megújulnak, az energiaválság pedig csak tovább erősítette ezt a folyamatot – áll az Index cikkében. A bérlőkkel való együttműködés elengedhetetlen, az épületek üzemeltetőinek legtöbb esetben csak a közös területekre van hatásuk. Érdekes tendencia, hogy napjainkban, amikor az energia drágulása miatt még többet kellene eladniuk a boltosoknak vagy emelniük az áraikon, várhatóan bezuhan a forgalom. A kereskedőknek mindenképpen az árbevételük csökkenésére kell felkészülniük.

Fogyasztás-optimalizálás

Az elektromos fogyasztás optimalizálásával is csökkenthető a felhasználható energia, így a teljes ház – beleértve a parkolókat – világítását csak nyitáskor kapcsolják fel, záróra után jóformán sehol sem égnek a lámpák, míg áruszállítás közben csak csökkentett üzemmódban működnek.

Megújuló energiaforrás

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia különösen nagy jelentőséggel bír az elkövetkezendő időszakban. Van olyan bevásárlóközpont, ahol már a villamos energia száz százaléka megújuló energiaforrásból származik – hangsúlyozta Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.

Korlátozások Európa-szerte

Az orosz–ukrán háború miatt az egész Európai Uniót sújtó energiaválságra válaszul több országban is úgy döntöttek, hogy korlátozásokat vezetnek be a nagy bevásárlóközpontokban, irodaházakban a légkondicionálók használatára. Olaszországban például már áprilisban megtiltották az üzemeltetőknek, hogy 19 fok fölé fűtsék, valamint 25 fok alá hűtsék a létesítményeket.

Itthon nincs ilyen terv

Magyarországon nincs most tervezés alatt hasonló szabályozás, és egyelőre arról sem futott be információ, hogy a megugró költségek miatt bármely pláza módosítaná a nyitvatartást.

Bekeményített az Etele Pláza

A BudaPestéskörnyéke.hu írt arról, hogy szigorított a parkolás és a villanyautó-töltés szabályain az Etele Plaza, mert korábban túl engedékeny volt és sokan csak tölteni jártak a bevásárlóközpontba. Október eleje óta fizetni kell a parkolásért és az elektromos autók töltéséért is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a plázák is készülnek a télre. Fotó: archív