A helyszín az Észak-Buda környéki település, Csobánka lesz, ahol a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján lesz robbantási gyakorlat. Február 14-én Valentin, vagyis a szerelmesek napján is hanghatásokra kell számítani.

A helyiek már megszokhatták, hogy szinte minden hónapban van jelentős zajhatásokkal járó robbantás a csobánkai gyakorlóterepen.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia hivatalos tájékoztatása szerint február sem telik el robbantási gyakorlatok nélkül. Csobánka és a környék lakosai több alkalommal is komoly hanghatásokra készülhetnek.

Ez közel van Csobánkához: Hősök, apukák és a nagy kaland! Kötelező megnézni az egri vár másolatát a Pilisben

A hónapban 13-án, 14-én, 18-án, 19-én és 20-án lesznek robbantások a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia gyakorlóterén. Ezeken a napokon 8 órától 16 óráig a kutyákra is érdemes a szokásosnál jobban odafigyelni.

Robbanás a pesti oldalon: A hőtől szétdurranó pala hangja tűnhetett robbanásnak Csömörön

A horgásztó gyakorlótér felőli oldalán repeszhatás és földrögök kiszóródása is várható – írja a Várkapu.info.hu helyi lap.

A Magyar Honvédség sajtóirodája arról tájékoztatta korábban a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált, hogy gyakorlatok alkalmával reggel nyolc és délután négy óra között várható hanghatással járó robbantás. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan robbantanak az érintett napokon, mindössze jelzik, hogy ebben az idősávban lehetnek robbantások.

Robbanás otthon: Kiszakadt a ház ajtaja, akkorát robbant a kazán egy szadai házban

A sajtóiroda munkatársa lapunknak elmondta, hogy a robbantások során a robbanószerkezetek összeszerelését, élesítését gyakorolják. Hozzátette: a csobánkai horgásztó gyakorlótér felöli oldalán repeszhatás és földrögök szóródása várható. Ezt az érintett önkormányzattal is közölték.

A robbantások hangját a széljárás függvényében távolabb is lehet majd hallani. A honvédség sajtósától megtudtuk, hogy nem kell óriási robbanásokra számítani, így várhatóan a környező települések, Csobánka, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Budakalász, Üröm érzékenyebb kutyáit sem kell a gyakorlatok idején elzárni.

Kiemelt kép: illusztráció