A színezés nagyon remek módja annak, hogy az óvodás korú gyermek megtanulja a ceruzahasználatot. Miután megismerkedett a színekkel és a formákkal, ő maga is elkezd alkotni. Eleinte persze csak satírozni fog, nem tartja be a rajzon a határokat sem, de ha eleget gyakorol, annyit fejlődik a kézügyessége, hogy már képes lesz a vonalon belül maradni. 

A Max Diszkont színes ceruza kínálata különféle márkájú és kiszerelésű készleteket tartalmaz, melyek hatékonyan segítik a finommotorika fejlesztését. De mi az a finommotorika és miért van szükség a fejlesztésére? Ennek járunk most utána. 

Finommotorika fejlesztése

A finommotorika fogalma a kézügyességhez kapcsolódik, de nemcsak a kéz izmainak finom mozgását jelenti, hanem az arc és a száj izmainak koordinált mozgása is ehhez a készséghez tartozik. Tehát nemcsak az írás elsajátítása miatt fontos a szerepe, hanem már a beszédkészség kialakulásában is jelentőséggel bírhat. Ezek a készségek elengedhetetlenek a mindennapok során, a táplálék megrágása, a nyelv izmainak összerendezett mozgása is ide tartozik. 

Az óvodás kor vége felé már mindenképpen felmerül a gyermek finommotorikus fejlettségi szintjének kérdése. A ceruza helyes fogása nélkülözhetetlen lesz az írás elsajátításához az iskolában. Az óvónők számtalan fejlesztő tevékenységgel támogatják az ujjak izmainak erősítését és összerendezettségét. Gyurmázással, gyöngyfűzéssel, ragasztással, papírhajtogatással és vágással, festéssel, színezéssel, rajzolással foglalkoznak a gyerekek az óvodában. 

Otthoni fejlesztés

Szülőként mi is hozzájárulhatunk a finommotorikus készségek fejlődéséhez. Eleinte érdemes arra törekedni, hogy minél nagyobb felületen próbálhassák ki a rajzolást és a színezést a gyerekek. Ehhez nagyméretű rajzlapokat és zsírkrétát vagy vastagabb ceruzát használjunk. 

A kézügyesség fejlesztésének egyik legnagyszerűbb módja a rajzolás, ami ráadásul szórakoztató is a gyermek számára. Rajzolás közben szinte viharos sebességgel fejlődik a kézügyesség. 

Milyen ceruzát válasszunk? 

Ha már gyakran és szívesen rajzol a gyermekünk, biztos és helyes a ceruzafogása, illetve aprólékosan színez, akkor nyugodtan választhatunk vékonyabb ceruzákat. Abban az esetben, ha ritkán rajzol, bizonytalan a ceruzafogása, akkor érdemesebb vastagabb ceruzával kezdeni. 

Mindkettő típusból a háromszögletű a legkényelmesebb eleinte a kisgyermekeknek, könnyebben megy ezekkel a rajzolás, mint a hatszögletűvel. A zsírosabb, puhább heggyel rendelkező színes ceruzák könnyedén siklanak a papíron, így ez is segíti, hogy nagyobb legyen az alkotás élménye, mert a túl merev hegy könnyen törik. 

A kicsik szeretik az élénk színeket, nagy öröm számukra ezeket használni. Jó esetben van a készletben bőrszínű ceruza is, amivel szépen ki tudják dolgozni az emberi alakokat. Első osztályban általában elegendő a 12 darabos színes ceruza készlet, de minél több árnyalatból választhatnak, annál szebb mesterművek fognak születni. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.