Kedden 140 ezer második dózis Szputnyik vakcina érkezik Magyarországra – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta Jevgenyij Sztanyiszlavov új orosz nagykövetet. Kevesen tudják, hogy a második adag Szuptnyik összetétele eltér az elsőtől, ezért kell mindkettőt megkapni, de mi a kettő között a különbség?

3 millió beoltott ember

“Magyarországon órákon belül elérjük a hárommillió beoltott embert, ami újabb nagyon fontos lépcsőfok a világjárvánnyal szembeni védekezésben, és megnyitja a lehetőséget arra, hogy Magyarország Európában gyakorlatilag mindenki előtt nyithasson újra, és újraindíthassuk az életet az országban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kedden 140 ezer Szputnyik 2. dózis jön

Megjegyezte: ehhez arra is szükség van, hogy az oltóanyagok folyamatosan érkezzenek. Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy kedden, valószínűleg a késői órákban újabb 140 ezer második oltás érkezik. Így akik már megkapták a Szputnyik vakcinát és várják a második adagot, számukra a második oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok – fűzte hozzá.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Szputnyik V vakcina összetétele

A Szputnyik egy kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztették ki. Az 1. komponens , vagyis amit legelőször beadnak a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A 2. komponens, vagyis amit három héttel később adnak be a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A két oltás között tehát jelentő különbség van. De miért van erre szükség?

Hogyan véd a Szputnyik?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer, vagyis a szervezet természetes védelme antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. A Szputnyik a hatásmechanizmusát tekintve a brit AstraZeneca védőoltásra hasonlít.

Főleg a 30 év körüliek lázasodnak be

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Például érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén. A BudaPestkörnyéke.hu információi szerint a rövid ideig tartó lázat főleg a 30 év körüliek tapasztalják.

Hogyan lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek – írja a Webbeteg.hu

Sokat javult a megítélése

Az orosz védőoltás népszerűsége a kezdeti gyanakvás után, mára a tekintélyes Lancet orvosi magazinban megjelent pozitív tanulmánynak köszönhetően, sokat javult a magyarok között. A bizalmatlanságot az okozta, hogy a vakcina soron kívül érkezett hozzánk, és az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta még jóvá azt, most viszont már vizsgálja. 

Februártól adják Magyarországon

A hazai hatóságok január 21-én engedélyezték a Szputnyik V használatát itthon, de csak februárban kezdték alkalmazni, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bevizsgálta. Jelenleg 55 országban használják. Nagy kérdés, hogy mennyire hatékony.

92%-os védelem

A klinikai tesztek alapján 91,6 százalékos védelmet nyújt a megbetegedés ellen. A brit és dél-afrikai variánsok esetében az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) becslése szerint 80, illetve 61 százalékos védelmet ad, de erről még nem állnak rendelkezésre biztos információk.

Teljes védelem a súlyos betegség ellen

A súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A Szputnyik V vakcina a teljes védelmet a második adag oltás beadása után két héttel kezdi kifejteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt