A mustár a ketchup és a majonéz mellett az egyik legnépszerűbb szósz, amit világszerte fogyasztanak hamburgerhez, hot doghoz, virslihez, de pác alapanyagaként és ízesítőként is megállja a helyét. Ettől függetlenül a köztudatban igen kevés információ kering vele kapcsolatban, így nézzünk most meg néhány érdekességet! 

A mustár, mint növény

A mustár a vele azonos nevű növény magvaiból készül. A mustárnövény a káposztafélék családjába tartozik, kinézetre nagyon hasonló a repcéhez, sokan össze is tévesztik vele. Sárga virágjaiban egy-két milliméter átmérőjű barnás magok találhatóak: ezek a mustármagok. Erőteljes aromájú illóolajat tartalmaznak, ez adja a mustár jellegzetes ízét.

Hogyan készül a mustár?

Az érett mustármagokat leszüretelik, majd összedarálják. Az így keletkező porhoz vizet kevernek és ízesítik. Ehhez használhatnak borsot, hagymát, tárkonyt, sót, szegfűszeget, ecetet, almamustot, kurkumát, de minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje. Egyes mustárfajtákba tesznek még cayenne borsot vagy retket, így még különlegesebb ízhatás érhető el. 

Milyen fajta mustárok léteznek?

A legnépszerűbb a fehér, más néven angol mustár. Ennek a növényét hazánkban is termesztik, íze kevésbé csíp, és kissé hasonlít a tormáéhoz. Ellenben a fekete, avagy francia mustár sokkal markánsabb, csípősebb ízű. Belőle készül a híres dijoni mustár is, ahol a mustárporhoz fehérbort vagy mustot is kevernek, így lesz pikáns, jellegzetes aromájú. A franciáknál népszerű még a champagne mustár is, amihez pezsgőt használnak. 

Bár a fekete mustárnak is létezik igen csípős változata, ez azonban még meg sem közelíti a szareptai, vagy más néven indiai mustárt. Ez a növény a trópusi, szubtrópusi vidékeken terem, Indiában a belőle készült olajat főzéshez is használják. Persze ők is készítenek belőle mustárkrémet, ami extra erős, így a fogyasztása csak azoknak ajánlott, akik nem rettennek meg a csípős ízektől. 

Egészséges-e a mustár?

Az egészséges életmód követői azt vallják, hogy óvakodni kell a ketchuptól, majonéztől és az egyéb öntetektől. A mustárt azonban még a diétázók is bátran fogyaszthatják! Hiszen 100 grammjában körülbelül 110 kalória van (a majonézben ezzel szemben több mint 600), ezenfelül alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. További jótékony hatása, hogy serkenti az anyagcserét, javítja a vérkeringést, és szomjúságérzetet okoz, ezáltal több folyadék fogyasztására sarkall. 

A mustár tehát a fogyókúrás étrendbe is belefér, nem véletlen, hogy az Interfood diétás kínálatában is gyakran felbukkan! 

A mustár gyógyító hatásai

A mustár nem csak remek ízesítő, hanem számos gyógyhatással is rendelkezik. Már az ókori görögök is használták az étvágy serkentésére és az emésztés elősegítségére. Ezenfelül tisztítja a légutakat, meggátolja a vírusok és baktériumok szaporodását, vértisztító, méregtelenítő hatással bír. A népi gyógyászatban még pakolásként is használják, ízületi gyulladások kezelésére.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!