Talán sokan nem is gondolnák, de rengeteg minden múlik egy jó mérlegképes könyvelő munkáján. A pénzügyi szakemberek munkájának szerves része, hogy sokat tehetnek a különböző helyzetek rendezésének érdekében, amellyel jó pár kellemetlenség elkerülhetővé válik. Mindez komoly felelősség!

Nem véletlen, hogy a pénzügyi szakmák dolgozóinak kötelező rendszeres továbbképzéseket elvégezniük annak érdekében, hogy ügyfeleiket a lehető legoptimálisabban szolgálhassák ki. A törvényben előírt kreditpontos képzéseknél tehát nem csak az a fontos, hogy teljesítve legyenek, hanem kiemelt jelentősége van annak, hogy az adott szakember valóban elsajátítsa és alkalmazni is tudja azokat a jogszabályokat, amelyek a munkájához elengedhetetlenek.

A Perfekt Zrt. kreditpontos képzései pontosan ilyenek, hiszen szakértő oktatókkal és a hátuk mögött nagy tapasztalattal várnak minden mérlegképes könyvelőt, adótanácsadót, adószakértőt, valamint vámtanácsadót és vámügynököt is, hogy nem csupán friss és pontos, hanem érthető és gyakorlatban is alkalmazható ismeretekkel gazdagítsák tudásukat.

Kerüljük el a kellemetlen helyzeteket!

Amikor elkészül a számviteli beszámoló, bekerül az Online Beszámoló Rendszerbe. Amennyiben tőkevesztés állapítható meg a mérleg alapján, arról értesítést kap a cégbíróság, s ez azt eredményezi, hogy törvényességi felügyeleti eljárás induljon meg a cég ellen. Amennyiben pedig a tőkehelyzet nem kerül a meghatározott időn belül rendezésre, már indítják is a kényszertörlési eljárást.

Ahhoz, hogy ezt a lavinát és következményeit elkerüljük, külön figyelmet kell fordítanunk a vállalkozó tőkehelyzetére, s amennyiben tőkevesztés állapítható meg, azzal még a leadás előtt foglalkoznunk kell. 

Mi minden számít a saját tőkébe?

A mérlegben ki kell mutatni mindazt a tőkét, amelyet a tulajdonos a vállalkozónak adott, illetve amit az adózott eredményből a vállalkozónak juttatott. Ide tartozik továbbá az értékhelyesbítés értékelési tartaléka és a valós értékelés értékelési tartaléka egyaránt. Minderről a számviteli törvény (2000. C. t. 34.§ (1)) rendelkezik.

A saját tőkében szerepelhet a jegyzett és a jegyzett, bár még nem befizetett tőke is. A saját tőkét gyarapítja továbbá a tőketartalék és az eredménytartalék, továbbá ide sorolódik még a lekötött tartalék és az értékelési tartalék, valamint az adózott eredmény egyaránt.

Hogyan tovább?

Mindenképpen fordítsunk különös gondot és figyelmet a saját tőkére a bevallásban, ha pedig még mindezek után is tőkevesztést mutatunk ki, ne álljunk meg itt, hanem körültekintően járjunk utána, milyen további lépések merülhetnek még fel. Például a Polgári törvénykönyv is foglalkozik a saját tőke védelmével, s tesz egy nagyon fontos különbséget a gyors és a lassú tőkevesztés között. Első lépésként azt érdemes kideríteni, hogy melyik esetről van szó aktuálisan, majd a szabályokat tanulmányozva meg kell keresni, hogy milyen tennivalók merülhetnek fel tőkevesztés esetén.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!