Völner Pál igazságügyminiszter-helyettes korrupciós botránya miatt előtérbe kerültek a végrehajtók. Az ügyészség szerint a végrehajtói kamara elnöke fizette le a fideszes politikust, rendszeresen havi 3-5 millió forintot adott neki. Úgy tűnik a bírósági végrehajtók mindig is a gazdaság szürke zónájában mozgó emberek voltak.

Tisztességesen dotált állás

A Budapest Környéke című újság 1907. április 14-én megjelent számában arról írnak, hogy Soroksár községnél megürült az egyik végrehajtói állás. Mint fogalmaznak: „A tisztességesen dotált hivatalra a község írja ki a pályázatot”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Problémás hivatal

A lap akkor úgy értesült, hogy nagyon sokan jelentkeztek az állásra és sokan azt kérik Soroksár vezetésétől, hogy a megfelelő ember kiválasztásánál nagy körültekintéssel és óvatossággal járjon el, hiszen a múltban problémák voltak ezzel a hivatallal. Ezt ne hagyd ki: A milliárdos Zwack Sándor ledöbbent amikor meglátta 200 éve született ükapját egy budapesti kertben

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megvesztegetések

“Soroksárnak a legutóbbi időkben szomorú tapasztalatai vannak” – írja a Budapest Környéke 1907-ben. Mint fogalmaznak: „Mindenféle gyanús elemek, bizonytalan előéletű emberek jelentkeztek az állásra és bizony a választás ritkán esett az érdemesre” – írja a lap 114 évvel ezelőtt, majd hozzáteszi az akkori szerző, hogy botrányok, megvesztegetések és gyanús ingatlanügyletek kapcsolódtak az ottani végrehajtókhoz.

Korrupció

Úgy tűnik tehát, a könnyű gazdagodás terepe mindig is vonzotta a szerencsevadászokat, és a korrupciót. Érdekes, ha már 100 évvel ezelőtt is tudtak arról, hogy a bírósági végrehajtók között nem ismertelen a korrupció, miért nem sikerült olyan törvényeket hozni, amellyel minimalizálható lenne a sumákolás.

Budapest Környéke című újság 1933-ban

Budapest Környéke című újság 1933-ban – Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Lefizették a miniszterhelyettest

Völner Pál miniszterhelyettes megvesztegetésére 2021 végén úgy derült fény, hogy a bírósági végrehajtói kamara elnöke és egyes végrehajtók ellen nyomoztak, majd annyi bizonyíték gyűlt össze, hogy a miniszterhelyettes sem úszhatta meg a lebukást. Ide kapcsolódik: Legfőbb Ügyészség: Völner Pál, az igazságügyi miniszter helyettese az utcán vagy éttermekben vette át a korrupciós pénzeket, 83 milliót kaszált

Havi 3-5 millió forint

Az ügyészség szerint autóparkolókban és éttermekben havi rendszerességgel vett át pénzt a miniszterhelyettes a végrehajtói kamara elnökétől. Az üzleti modell lényegében 100 év alatt semmit sem változott. Ez is érdekes: Orbán Viktor nemrég még együtt borozott a korrupcióval gyanúsított Völner Pál miniszterhelyettessel, mi történt ezután, hogyan bukhatott le Völner?

Átjátszották a haveroknak

A bíróság által végrehajtásra, vagyis eladásra ítélt ingatlanokat az adott területért felelős végrehajtó átjátszotta aprópénzért a haveri körnek, akik busás haszonnal továbbadták azt piaci áron. A végrehajtó jutalmat kapott, a jutalomból pedig bőven jutott a miniszterhelyettesnek, aki Varga Judit miniszter közvetlen munkatársa és bizalmasa volt.

Törvényekről szavazhatnak a gyanúsítottak

Völner Pál Esztergom térségének az országgyűlési képviselője is egyben. A minisztériumi állásáról ugyan lemondott, de a képviselőségről nem, vagyis 2022-ben törvényekről szavazhat egy olyan ember, aki az ügyészség szerint bűnöző.

Ellenőrizzék a végrehajtókat

114 évvel ezelőtt arra szólították fel az új soroksári végrehajtó személyéről döntő községi képviselőket, hogy ne a hízelgésnek és a szép szavaknak higgyenek, hanem nézzék meg az előéletet és az elhivatottságot és folyamatosan ellenőrizzék a végrehajtókat, hogy az ingatlanokat tényleg a legjobb áron adják-e el. Úgy tűnik nem sok minden változott Budapesten és környékén 1907 óta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ha kíváncsi vagy még érdekes történelmi sztorikra Budapesten és környékén, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Völner Pál – Forrás: Facebook/Völner Pál